Dette er en bedriftsprofil for Kronsteingruppen

Harstadbygg Entreprenør bygger for tiden sitt eget hovedkontor kombinert med ny butikk for XL-BYGG.

Kronstein nærmer seg milliarden: – Vi trenger flere prosjektledere hvert eneste år fremover

Harstadbygg Entreprenør har tredoblet omsetningen på to år. Sortland Entreprenør jakter stadig større prosjekter. Det skaper stadig flere spennende jobbmuligheter for den som vil bygge Nord-Norge.

Ledige stillinger:

    Om selskapet

    Består av 240 ansatte, fem entreprenørselskaper og fire XL-BYGG butikker. Omsatte i 2020 for nær 700 millioner kroner.

    Konsernet eier Sortland Entreprenør, Harstadbygg Entreprenør, Harstadbygg Bolig, Kai og Anlegg Entreprenør og ByggTeam Hadsel.

    ...og hva er en kronstein? Det er den siste og øverste steinen som plasseres i en bro eller bue av stein. Altså omtrent som et morselskap i et konsern.

    – Vi vokser og rigger oss for store prosjekter, men samtidig er vi en liten organisasjon med korte linjer. Og et selskap hvor folk får både ansvar og varierte oppgaver. Hos oss får du være med på hele prosessen i et prosjekt, fra anbudsregning til overlevering.

    Det sier Andreas Vollan Einejord (34), daglig leder i Sortland Entreprenør AS.

    Den lokaleide entreprenøren har fra regionsenteret i Vesterålen vokst raskt de seneste åra.

    Nettopp variasjonen var noe av det som lokket den nåværende sjefen inn til selskapet. Han begynte som prosjektleder. Fikk ansvar for et helt skoleprosjekt. Og avanserte så til å bli daglig leder.

    Daglig leder Martin Mathisen i Harstadbygg Entreprenør, HR-sjef Anne Reinsnes i Kronsteingruppen – og daglig leder Andreas Vollan Einejord i Sortland Entreprenør.

    – Havner du i et større konsern kan du ende opp med en veldig spesifikk oppgave på et prosjekt, hvor det er det eneste du får gjøre. Sånn tror jeg ikke du vil oppleve hos oss, sier Vollan Einejord.

    Han legger til:

    – Et annet viktig poeng hos oss er at vi helst bygger prosjekter i nærheten. Du skal kunne dra på jobb om morran og komme hjem til middag.

    Fra liten sykestue til regionens største

    Historien om dagens Kronsteingruppen, som eier blant andre Sortland Entreprenør og Harstadbygg Entreprenør, er et ekte nordnorsk entreprenøreventyr:

    Lars kom rett fra skolebenken til traineejobb i Sortland Entreprenør. Fire måneder senere ledet han sitt første prosjekt alene

    Lars Langø visste ingenting om Vesterålen da han som 26-åring søkte jobber og skrev ferdig bacheloren på NTNU. Jobbsøkingen førte han til en traineestilling i Sortland Entreprenør. Der fikk han være med daværende prosjektleder Andreas Vollan Einejord på å bygge Risøyhamn skole, og etter bare fire måneder i selskapet fikk Langø sitt første prosjektlederoppdrag på en bro.

    – Selv om jeg kjørte prosjektet selv, følte jeg meg aldri alene. Alle som jobber her støtter hverandre, og selv de mest rutinerte kommer til meg for å søke råd, sier Langø.

    To og et halvt år senere jobber han fortsatt som prosjektleder. Lars har etablert seg godt i Vesterålen, med enebolig, nettverk og fritidsaktiviteter. Og har ingen planer om å forlate:

    – Bare i den korte perioden vi har bodd her, har liksom Sortland blitt mer «by». Det skjer stadig noe – konserter og eventer, nye butikker og tjenester dukker opp – det blir spennende å se bare hvordan utviklingen blir de neste 5 årene

    Våren 1965 la Oddmund Pedersen og Sverre Jensen i fellesskap inn et anbud på Røde Kors sin nye sykestue på Sortland. Det nye selskapet Pedersen & Jensen fikk jobben til halvannen millioner kroner. Og det skulle bli mange flere prosjekter, under navnet Sortland Entreprenørforretning AS.

    Spoler vi 50 år frem i tid, har konsernet SE Gruppen både entreprenørselskaper og flere byggevareforretninger. Høsten 2016 overtar selskapet også Harstadbygg Entreprenør, Harstadbygg Bolig og Byggteam Hadsel. I november 2020 endret konsernet navn til Kronsteingruppen.

    Og veksten bare fortsatte: I fjor nærmet konsernet seg 700 millioner kroner i omsetning.

    Fortsetter det i denne takten, kan milliarden være innenfor rekkevidde om få år.

    Stor vekst i Harstad

    Og det skyldes blant annet veksten til entreprenørselskapet i Harstad. Ja, «lillebroren» i den større nabobyen konkurrerer nå om å være størst i konsernet, etter å ha tredoblet omsetningen på to år: Fra 66,8 millioner i 2018 til 216,9 millioner i fjor.

    – Vi har en lang historie som en solid lokaleid entreprenør. De siste årene har målet vært å ta en enda større markedsandel, og flere store prosjekter gjør at vi har klart det, sier daglig leder Martin Mathisen (38).

    Fra trainee til prosjektleder. Og nå prosjektsjef

    Øystein Olesen gikk også rett fra traineestilling til å bli prosjektleder for store prosjekter i 100-millionersklassen.

    Han har blant annet ledet bygginga av det nye kjøpesenteret Handelsparken på Sortland og nye Stokmarknes Skole.

    I vår steg han ytterligere i gradene, og gikk over i stillingen som prosjektsjef i Sortland Entreprenør.

    Det hjelper å være i en region hvor det skjer mye, med stadig nye skoler, store veiprosjekter og en gigantutbygging på Evenes flystasjon.

    For å ta unna veksten har selskapet selvsagt bemannet kraftig opp. Her, som på Sortland, er det en god kombinasjon av nye krefter og rutine.

    – De unge som kommer inn har nye tanker og går rett på alle nye digitale verktøy. Det er kanskje utfordrende for de som har jobbet 40 år på en byggeplass. Men de har en kompetanse som er gull verdt, og til sammen blir det en god kombinasjon, sier Mathisen.

    Jakter flere prosjektledere

    Konsernet rigger seg for videre vekst, om nødvendig med de to største selskapene i fellesskap. Da skal det ikke være noen jobber som er for store, mener de.

    Og store prosjekter er på vei. Akkurat på Sortland er det litt stille nå, men både skoler, sykehjem og haller nærmer seg. Det skjer mye ellers i Vesterålen. For ikke å glemme den nye Hålogalandsveien, gigantprosjektet som skal korte ned avstanden mellom Sortland, Lofoten, Evenes og Harstad.

    Men det krever selvsagt også flere flinke folk. Særlig dyktige prosjektledere står høyt oppe på ønskelista, og gjerne unge.

    Begge entreprenørselskapene anslår et behov for en til to nye prosjektledere hvert år fremover.

    – Hva er drømmebakgrunnen til en prosjektleder hos dere?

    – Typisk en som er utdannet ingeniør innen bygg og anlegg, gjerne med noen års erfaring. Men det kan også være rutinerte fagarbeidere med flere år på byggeplass, sier Andreas og Martin.

    – Vi kunne ansatt 15 fagarbeidere på dagen

    Entreprenørkonsernet jakter ikke bare prosjektledere. Behovet for fagarbeidere innen tømrer og betong er skrikende i hele bransjen, og når det er full gass må også Kronstein-selskapene ta unna toppene med innleie.

    – Men vi ønsker helst fast ansatte, og flere innleide ender gjerne opp som ansatte hos oss, sier Andreas Vollan Einejord i Sortland Entreprenør.

    Kollega Martin Mathisen i Harstad er klar på behovet:

    – Vi kunne ansatt 10-15 fagarbeidere i dag, om de stod på døra med riktig kompetanse.

    Helt nyutdannede er også velkomne, da gjerne gjennom et traineeprogram som varer ett år. Men også de får raskt ansvar og alle har endt opp som prosjektledere ganske raskt.

    Som del av et stort konsern fins det også mange muligheter:

    – Det betyr noe å være del av noe større, og vi prøver å utveksle kunnskap og erfaring mellom selskapene. Her er det fullt mulig med flere karriereveier, sier HR-sjef Anne Reinsnes i Kronsteingruppen.

    Er du nysgjerrig på jobbmulighetene i Kronsteingruppen, Harstadbygg eller Sortland Entreprenør fremover?

    Ta gjerne kontakt med…


    Powered by Labrador CMS