Dette er en annonse for LU Havtek

Vil styrke nordnorske leverandører: – Noe av det bedre jeg har deltatt på

Hvordan kan nordnorske bedrifter øke kompetansen for leveranser til havnæringene? Det er problemstillingen for ny runde med et praktisk kurs fra Norges fiskerihøgskole og LU Havtek.

– Jeg deltok fordi jeg ønsket å lære om innovasjon og markedsutvikling. Før start var jeg nok litt skeptisk. Men i ettertid er dette noe av det bedre jeg har deltatt på, sier Torstein Broderstad, daglig leder i Harstad-bedriften Teknor.

Fra gruppearbeid ved forrige kull av kurset.

Han fullførte i fjor deltidsstudiet Leverandørutvikling for havnæringene ved Norges fiskerihøgskole / Universitetet i Tromsø. Der ble skepsisen raskt snudd. Broderstad legger til:

– Jeg anbefaler på det sterkeste at alle som jobber mot havnæringene hiver seg med.

Hvilke næringer snakker vi om da?

Fiskeri, havbruk, maritim og petroleum. Et vesentlig poeng er nettopp å styrke kompetansen slik at leverandører kan rette seg mot flere av disse.

Ønsker sterkere lokale leverandører

Om to måneder starter tredje kull med det praktisk rettede studiet, på oppdrag for programmet «Leverandørutvikling Havteknologi». Bak sistnevnte står Equinor og Innovasjon Norge, i samarbeid med KPB, Petro Arctic, Næringshagen Midt-Troms og Halti Næringshage.

Om kurset

I mars starter tredje runde med kurset Leverandørutvikling for havnæringene ved Norges fiskerihøgskole, på oppdrag for utviklingsprogrammet LU Havtek.

Studiet går over fire samlinger gjennom vår og sommer, og kan gi 15 studiepoeng for den som ønsker å ta eksamen.

Søknadsfrist: 16. februar

Studiet er gratis, men deltakerne må dekke reise, opphold og semesteravgift til UiT

Studiet er et ledd i arbeidet med å bygge en sterkere leverandørindustri i nord.

– Det ble opprettet med bakgrunn i en kartlegging gjort av LU Havtek blant leverandørbedriftene i Nord-Norge. Der ble det blant annet ytret et sterkt behov for kompetanseheving, sier prosjektleder Sunniva Greger i LU Havtek/KPB.

Professor Peter Arbo ved Norges fiskerihøgskole / UiT sier at behovet kom fra både kunder og leverandørsiden:

– Petro Arctic startet med leverandørutvikling rettet mot oljeindustrien, men i dag er det alle havnæringene og deres verdikjeder som er i fokus, sier han.

Kollega og seniorrådgiver Ingrid Hovda Lien skyter inn:

– Dette handler som oftest ikke om rene produkter som skal selges, men løsninger som skal utvikles i samspill. Næringene og leverandørene har definitivt en felles interesse av økt kompetanse.

Mye praktisk og konkrete prosjekter

Studiet er lagt opp med noe klassisk undervisning, men også stor grad av bedriftspresentasjoner, erfaringsutveksling og gruppearbeid.

Alle deltakerne skal jobbe med konkrete utviklingsprosjekter knyttet til egen virksomhet.

– Vi tenker at prosjektene skal hjelpe deltakerne til å følge opp arbeid som de ellers gjør eller ser behov for. Det vil si at de kan ta det med seg direkte inn i arbeidshverdagen, sier Arbo.

Særlig for små og mellomstore bedrifter, som vi stort sett har i Nord-Norge, er dette et vesentlig poeng:

– En av tilbakemeldingene fra studentene er at de med dette studiet faktisk har klart å rydde plass til å jobbe med strategi og utvikling, noe de ellers ikke får tid til, sier Hovda Lien.

Kultur for deling

Deltakerne på studiet vil ellers lære om temaer som innovasjon, det grønne skiftet, markedsadgang, prosjektledelse, kontrakter – og offentlige støtteordninger.

Fra forrige runde med kurset.

Målet er også å skape en kultur for deling, der deltakerne bidrar uten «spisse albuer».

– Ingen tvinges til å dele sine indre hemmeligheter, men erfaringen viser at det å gjøre oppgaver sammen har stor verdi. Også derfor er det viktig og et klart mål at vi skal ha fysiske samlinger, sier Ingrid Hovda Lien.

Studiet er lagt opp slik at det skal være fullt mulig å ta det ved siden av full jobb, men det vil nødvendigvis kreve en del tid og arbeidsinnsats. De som ønsker det, kan ta eksamen og få 15 studiepoeng.

Men hvem passer dette studiet for? Hovda Lien antyder noen svar:

– Alle som jobber med salg, forskning, utvikling og drift i leverandørnæringen. I noen bedrifter kanskje daglig leder. Vi tror dette er relevant for blant andre teknologiselskaper, oppdrettsleverandører, kommunikasjonsselskaper, shipping, for å nevne noen.

Hva sier tidligere deltakere? Les noen tilbakemeldinger under!

Torstein Broderstad, Teknor:

– UiT stilte opp med sine beste, hentet inn flotte forelesere og fikk oss studenter til å delta i diskusjoner, gruppearbeid og dele erfaring på en imponerende måte.

– Vi var samlet en interessert og engasjert gjeng fra stort sett hele landet. Dette bidro til læring.

– Det er viktig at nordnorske aktører er med for å utvikle egen virksomhet, og kjempebra at det er UiT som driver frem dette tilbudet.

Jon Eirik Jakobsen, Moloen

– Jeg meldte meg på for å få mer input om innovasjonsarbeid og utvide nettverket mitt. Det ble også en måte å sette av tid til å jobbe med et innovasjonsprosjekt for havbruksnæringen, som vi lenge har ønsket å utvikle.

– Dette var en super «booster» for meg, med gode forelesere og andre deltakere. Kurset har gjort meg mye mer trygg på vårt potensiale og innovasjonsløpene vi kjører.

– Gjennom kurset startet jeg et arbeid med et utviklingsprosjekt, et konkret verktøy for å hjelpe havbruksbedrifter til å bli mer bærekraftig. Dette arbeidet har vi intensivert etter kurset, og vi tror det vil bli et nytt AS i løpet av kort tid.

Erlend Haugland, Eimskip:

– Studiet gir et godt innblikk i det spennende som skjer i havnæringa i nord.

– Dyktige forelesere fra både næringa og UIT gjør det interessant, og det er en god mulighet for å knytte kontakter på tvers av de ulike havnæringene.

Powered by Labrador CMS