Bo og leve i Kirkenes i Sør-Varanger

Kirkenes og Sør-Varanger: Her bor 10.000 mennesker i grenselandet mot øst

Enn hvor anstrengt det politiske forholdet er mellom Norge og Russland, er det ikke uvanlig for nordmenn å omgås russere i Kirkenes. Den norske byen, langt mot øst i Sør-Varanger kommune. 

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det: Visit Kirkenes

Helt i enden av Norge, i vårt nordøstlige hjørne. 

På grensa mot vår store nabo i øst, ligger Kirkenes. Byen har en distinkt internasjonal karakter, hvor mangfoldet av mennesker og kulturer gjør seg bemerket. 

Kirkenes var sterkt preget av den tyske invasjonen mellom 1940 og 25. oktober 1944. En dato som regnes som den virkelige frigjøringsdatoen i regionen. Kirkenes ble så og si helt ødelagt da de tyske styrkene trakk seg tilbake. I alle år har innbyggerne på begge sider av den norskrussiske grensa hatt et nært forhold. 

Blant annet for at Kirkenes var et norsk-russisk område helt fram til 1826 da dagens grense mellom de to landene ble strukket. 

Beliggenheten gjør at Forsvaret er sterkt tilstede i Sør-Varanger, også som en stor arbeidsgiver. Kirkenes har også et helt nytt sykehus som åpnet for noen år siden. Kommunen er historisk en viktig gruveby, og fortsatt er verftsindustrien viktig. 

Nye næringer er også viktig for kommunen: På det gamle sykehuset har innovasjonssenteret Nothing Hill etablert seg. 

Bare noen få familier bodde i Kirkenes fram til 1906. Da ble det gjort funn av store forekomster av jernmalm, og etableringen gruveselskapet av AS Sydvaranger ble gjort. Dette dannet grunnlaget for det som er dagens Kirkenes, som ikke fikk bystatus før i 1998. 

Kirkenes by har i dag omlag 3.500 innbyggere, mens Sør-Varanger kommune har i underkant av 10.000 innbyggere fordelt på et areal på nærmere 4000 kvadratkilometer. Kommunen grenser mot Russland og Finland. 

Byen har et rikt og variert fritidstilbud med flere idrettsklubber og diverse idrettshaller. I tillegg kommer jeger- og fiskerforeninger, hundeklubb, travlag og bedriftsidrettslag. Gjennom året er det er rikt utvalg av kulturtilbud. Vi kan blant annet nevne Barents Spektakel, Grenseløsfestivalen, Bugøynesfestivalen, og Kirkenesdagene. 

Kommunen har også flere museer man kan besøke. Grenselandmuseet i Kirkenes gir besøkende et unikt innblikk i Sør-Varanger som grenseområde og møtested for forskjellige kulturer. Museet har faste utstillinger som viser industribygging, krigshistorie og dagliglivet til grensefolket gjennom mange år. 

Grenselivet preger store deler av kulturlivet i Sør-Varanger og Kirkenes. Kulturkollektivet Pikene på broen er et konsept bestående av kreative kunstnere og produsenter basert i Kirkenes. Siden kollektivet ble etablert i 1996, har Pikene på broen produsert og realisert en rekke kulturprosjekter i forskjellige størrelser og art. Mye av det som kommer fra kollektivet er beskrevet som grensekryssende øvelser, og gir nye perspektiver på nordområdene. 

Sør-Varanger har flere grunnskoler, og en videregående skole lokalisert utenfor Kirkenes. Det er en lang liste med lag og foreninger for både unge og eldre, lagidretter, turforeninger, bygdelag, båtforening, og mye mer. Se lenke til kommunens egen foreningsportal lengre ned i artikkelen. 

Din stillingsannonse i denne saken? Ta kontakt på heia@hnn.no

View,Of,The,Beautiful,Fishing,Village,Of,Bugoynes,In,Finnmark,

Sør-Varanger kan by på alt fra vakre Bugøynes

Late,Winter,/,Early,Spring,View,Of,Kirkenes,,Norway

Til havnebyen Kirkenes

Kirkenes har en rekke aktiviteter knyttet opp mot den kaldeste tida av året. Her kan vi nevne hundesledeturer, ekspedisjonsturer på ski, vintercamping, isfiske og trugeturer, samt snøscooterturer. 

Kirkenes ligger i et vakkert naturområde med fjorder, fjell og arktisk landskap. Dette gir gode muligheter for friluftsliv, som fotturer, fisking og andre utendørsaktiviteter. 

Fem fine lenker å sjekke ut:

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Sør-Varanger?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest: Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet tips er å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Kirkenes ligger i naturskjønne omgivelser. Noe som gir store muligheter for friluftsliv og fantastiske fotturer i skog og mark. Det er flere kulturelle tilbud i byen, samt flere museer.

Regionens arktiske klima gir deg muligheten til å prøve vinteraktiviteter som hundekjøring, scooterturer og nordlyssafari, for å nevne noe. 

Og hvordan kommer man seg hit?

Hurtigruten og Havila Kystruten har sin snuhavn i Kirkenes, og man kan reise hele veien fra Bergen, om man ønsker dette. 

Kirkernes lufthavn har flere daglige avganger med både Norwegian, SAS og Widerøe. 

Du kan reise direkte til Kirkenes fra Oslo, Tromsø, og flere byer i Finnmark.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Sør-Varanger og Øst-Finnmark:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS