Karolina (20) flyttet fra Sørlandet til Finnmark for å bli journalist i samisk avis

Hun var så nysgjerrig på hvordan det var å leve og bo i Nord-Norge, at hun måtte flytte dit og finne ut av det selv. Nå ser Karolina frem til å lære mer om den den nordnorske og samiske kulturen.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

I fjor gikk Karolina Ulfig rundt i rød russebukse i Flekkefjord uten en plan på hva hun skulle gjøre videre.

Men så, mot slutten av siste året på videregående, kom hun inn til intervju hos Avisen Agder. En sommerferie senere startet hun som journalist

– Jeg likte så godt å skrive, og etter et år følte jeg at jeg hadde fått teken på det. Det var også fantastisk å se responsen og gleden fra våre lesere.

Selv om hun trivdes godt i Avisen Agder følte hun, som mange andre unge – at det var på tide å gå videre med nye utfordringer.

– Det var veldig trist å forlate arbeidsplassen min, men jeg trøstet meg med at jeg skulle fortsette å gjøre noe som kunne glede og påvirke folks hverdag.

Da hun en dag kom over stillingsannonsen til Ságat, ble hun umiddelbart nysgjerrig på hvordan det var å leve og bo så langt nord i landet. Selv kommer hun langveisfra og hadde aldri vært så langt nord.

– Så da bestemte jeg meg for å søke på stillingen, flytte til Lakselv og finne ut av det selv.

Scenic,Flekkefjord,In,Norway

Fra Flekkefjord på Sørlandet...

Til Lakselv i Finnmark...

Nå ser Karolina frem til å lære mer om den nordnorske og samiske kulturen

Et ønske om å formidle samisk kultur og styrke deres identitet

Ságat ble etablert i 1956 og er en norskspråklig samisk avis.

Selv om hovedkontoret holder til i Lakselv i Finnmark, har de lesere over hele landet. Det synes Karolina virket veldig spennende.

I tillegg til å skrive gode, underholdende og inspirerende tekster, ønsker hun også å fordype seg i ulike og viktige samfunnsspørsmål.

– Jeg ønsker å formidle den samiske kulturen og bidra til å styrke deres identitet, og ikke minst fortelle om spennende mennesker, og alle mulighetene som finnes. Det er viktig for meg at folk føler seg sett og hørt.

Hun er nå på plass i Lakselv og startet i ny jobb i september, og ser nå frem til å bli godt kjent med den nordnorske og samiske kulturen, og ikke minst menneskene som bor i landsdelen.

Vil du gjøre som Karolina? Sjekk mulighetene i nord her!

En stor omstilling

– Hvordan har det vært å flytte fra ditt hjemsted og bosette deg i Nord-Norge?

– Det er spesielt å gå fra sommer til nærmest vinter på en dag, og se hvordan trærne mister farge. Jeg trives generelt godt i åpent landskap, men turen gjennom Finnmarksvidda var noe for seg selv.

Karolina innrømmer at hun kjente tårene presse på jo lengre ut på vidda hun kom. Ut mot horisonten så hun ikke noe annet enn små bjørketrær, og hun følte seg liten og alene.

– Ingen forventet at jeg skulle velge å flytte til Finnmark. De fleste sa det var tøft gjort, men noen mente også at det var sprøtt. Om det er så klokt å velge den vanskeligste veien gjenstår å se.

Karolina setter pris på den vakre naturen i Lakselv.

Lakselv virket dystert sammenlignet med den idylliske havnebyen hun flyttet fra. Det er både kaldere og mørkere, og forståelig nok veldig uvant for en sørlending som ikke har vært så langt nord.

Men Karolina fant raskt glede i både naturen og menneskene.

– Hver gang jeg går ut døren undrer jeg meg over de vakre fjellene og fjordene her, og jeg storkoser meg når jeg spaserer langs elvekanten mens jeg speider opp mot nattehimmelen og ser etter nordlyset. Og menneskene her er så snille, jeg har blitt veldig godt tatt imot og inkludert.

Ser positivt på tiden fremover

Mørketiden lusker like rundt hjørnet, og det er selvsagt rart for Karolina. Lysene fra flyplassen minner henne om lys fra en storby. Det gjør alt mer trygt og kjent.

– Men så har det sin sjarm å være omringet av naturen. Utenfor huset får jeg besøk av både ekorn og elg, og jeg kan plukke bær rett rundt hjørnet. Det er en deilig stillhet her, ingen konstant støy fra byen.

– Også fikk jeg nettopp sett nordlyset for første gang, som jeg har sett så frem til å få oppleve.

Karolina er spent og begeistret over at natten etter hvert vil vare hele dagen, og ser frem til å sitte foran peisen med en bok i fanget og en kopp tran. Ja, du leste riktig.

– Jeg håper de har tilbud på tran, sier hun humoristisk.

Karolina er både spent og begeistret over mørketiden, og ser frem til kvelder foran peisen.

Det nye hjemmet i Lakselv virker fortsatt litt fremmed og veldig annerledes for Karolina, men mest av alt spennende.

Alt hun hittil har opplevd og etter hvert skal oppleve deler hun gjerne gjennom bilder og videoer på Instagram.

– Jeg har bestemt meg for å dele opplevelsen av å flytte fra den lille sørlandsbyen jeg kommer fra til «verdens ende». Det er så mye som er annerledes.

– Hvilke planer har du videre?

– Jeg skal være journalist i Ságat så lenge jeg bor her i arktiske strøk.

Powered by Labrador CMS