1. juli åpnet Kenneth Stensland (31) Bodøs foreløpig siste hotell. Det har gått over all forventning, sier han.
1. juli åpnet Kenneth Stensland (31) Bodøs foreløpig siste hotell. Det har gått over all forventning, sier han.

Bodø har fått 400 flere hotellrom i sommer. En uke etter åpning var belegget 97 prosent på Comfort

Er det marked for den voldsomme veksten? Ja, skal vi tro hotelldirektør Kenneth Stensland på nye Comfort Hotel Bodø. Her ble 40 prosent til nesten hundre i løpet av noen ettermiddagstimer.

Publisert Sist oppdatert

Det er torsdag tidlig juli i Bodø, uka før fellesferien tar til. Comfort Hotel Bodø åpnet for en uke siden, med 158 rom, barception og hipp restaurant i lobbyen.

Og gårsdagen ble travel. Veldig travel.

– Vi forespeilet 40 prosent belegg i natt. Så kom det 80 bookinger inn i løpet av natta. Det endte på 97 prosent. Så å si helt fullt!

Det er bare såvidt hotelldirektør Kenneth Stensland (31) har tid til å snakke med oss. Egentlig står han i resepsjonen nå for å ta unna trøkket. Dagen før måtte han samle sammen hele ledergruppa, venner og kjente for å rekke å vaske alle rommene.

– Hvem er gjestene?

– Det blir nok litt som sommeren i fjor: Her er det veldig mye norske turister. Og de planlegger ikke langt fram i tid, men følger med på været, sitter i bilen og booker rom på mobilen underveis, forteller Stensland.

Så ringer vaktmesteren. Det er noe feil med et toalett. Her mangler det ikke på oppgaver for direktøren.

408 nye rom på en måned

«Når man er der, får man jo en følelse av at det er fellesferie hele året».

Slik beskrev politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys byen overfor Aftenposten i fjor høst. Den brølende byen, var overskriften på oslopressens besøk til byen som vant eliteserien, skulle bli ny og bygde stadig flere høyhus.

Kan hende er det flest stille torsdager i Bodø, som de fleste småbyer i verden. Men denne torsdagen klarer selv ikke regnbygene å stanse stemningen i Nordlands største by.

De gule draktene og skjerfene henger fortsatt igjen i bybildet etter onsdagens fotballkamp mot Legia Warsawa på Aspmyra. Turistene parkerer i Sjøgata. Det er fullt på Glasshuset.

Quality Hotel Ramsalt er flaggskipet for den «nye» bydelen på Hundholmen i Bodø.
Quality Hotel Ramsalt er flaggskipet for den «nye» bydelen på Hundholmen i Bodø.

Og to splitter nye hoteller i Bodø har nettopp kommet til:

  • 1. juni åpnet Quality Hotel Ramsalt med 14 etasjer, 250 gjesterom, 13 møterom, storsal med plass til 800 deltakere, restaurant og bar.
  • Akkurat en måned senere åpnet Comfort Hotel Bodø, som tilfører byen ytterligere 158 rom, noen møterom og lobbybar med restaurant. Eller barception, som det heter på comfortsk.
Petter Stordalen foran Comfort Hotel Bodø før åpningen.
Petter Stordalen foran Comfort Hotel Bodø før åpningen.

...og flere skal det bli

Før 12. mars i fjor var det knapt mulig å få hotellrom i Bodø hvis du ikke hadde planlagt det en stund. Hotellene var ofte fulle. Og rommene gjerne også ganske dyre.

Etterspørselen inspirerte åpenbart både eiendomsutvklere og hotellbransjen.

Bak utbyggingen av Quality Hotel Ramsalt står Hundholmen Byutvikling og Jakhelln-familien. Comfort-hotellet bygges og drives av Norlandia Hotel Group, gjennom en franchiseavtale med Nordic Choice Hotels.

Sistnevnte er som kjent Petter Stordalens hotellimperium – med merkevarene Comfort, Quality og Clarion i porteføljen.

Comfort-hotellet er forøvrig bygget med hotell i de åtte første etasjene – og så åtte til med leiligheter.

Men det stopper ikke der. Neste år åpner et nytt smarthotell i Bodø med 170 rom. Da vil kapasiteten på to år ha økt fra rundt 1000 til 1600 rom, meldte NRK Nordland om hotellboomen tidligere i år.

Og da har vi ikke regnet med Arthur Buchardts planer på Rønvikfjellet, et flyplasshotell og andre prosjekter i planleggingsfasen.

Arthur Buchard planlegger hotell på Rønvikfjellet. Utbyggingen har imidlertid vært utsatt flere ganger.
Arthur Buchard planlegger hotell på Rønvikfjellet. Utbyggingen har imidlertid vært utsatt flere ganger.

En fantastisk åpning

Hvordan skal det gå, spurte NRK.

Det samme spurte man før Scandic Havet åpnet dørene i Bodø for noen år siden. Slik tromsøværingene lurte på hvordan det kunne gå med The Edge. For ikke å snakke om i Svolvær, da det ti år gamle Thon-hotellet plutselig fikk en tvilling i år.

Samme spørsmål stiller de seg i Sortland, som har fått nytt hotell, og Harstad, hvor et nytt Quality-hotell reiser seg i en by hvor hotellene allerede er utvidet med 90 nye rom.

Men for Bodøs del skal det gå bare godt, tror hotelldirektør Kenneth Stensland. En uke etter åpning er han optimist.

– Det har gått fantastisk, over all forventning, og mange flere rom booket inn enn vi hadde trodd. Samtidig endrer det seg fra døgn til døgn, og det er nesten vanskelig å planlegge. Men alt har gått bra, og vi får gode tilbakemeldinger. Da blir vi optimistisk for framtida.

– Bodø har fått 40 prosent flere rom over natta. Hvordan skal det gå?

– Jeg tror det går bra. Byen har klart seg ganske bra under pandemien, og nå blir det spent å følge forespørslene for konferanser og arrangementer fremover. Selv om sommeren blir god, kan det nok bli en tøff andre halvdel av 2021. Men ser vi lengre fremover skjer det veldig mye i Bodø de neste årene, ikke minst frem mot 2024 og vi skal bli europeisk kulturhovedstad.

– Så når verden kommer i gang igjen, tror jeg vi står godt rustet. Vi har et søsterhotell på Ramsalt med plass til 800 mennesker‚ og til sammen har Choice over 500 rom i byen, fortsetter Stensland.

Hipt, men ikke billigst?

Men flere år med nye hoteller har muligens forandret markedet i byen.

En tilfeldig sjekk på Booking.com denne torsdagen viser at Radisson Blu, bedre kjent som SAS-hotellet og nærmest som en institusjon å regne i byen, er blant de billigste for natta. Det koster en drøy hundrelapp mer å bo på Comfort.

– Det var nesten litt overraskende?

– Oi, sier du det? Det visste jeg ikke. I dag har jeg ikke rukket å følge med på prisingen, men jeg må ta en kikk…!

Hotelldirektøren er faktisk litt overrasket, sjekker mobilen og forklarer at prising og revenue management er noe som i dag skjer tilnærmet automatisk og i stor grad hos Choice-kjeden sentralt.

Og der er Comfort i utgangspunktet det rimeligste. Sånn bortsett fra at kjeden heller markedsfører det som hipt.

– Vi skal være litt hippe, såkalt urban easy living. Vi er alt annet enn formelt. Og så vil sikkert prisingen variere mye gjennom sommeren, utfra etterspørsel og kapasitet, sier han.

- Og så må jeg legge til: Alle hotellene i byen er fantastiske, vi er gode konkurrenter, og det er veldig bra med et variert tilbud!

Skulle hjem igjen

For 15 år siden visste ikke Kenneth hva han skulle bli. Han var innom både sykepleier og kokk. Men så kom han til hotellbransjen. Eller kanskje det var motsatt?

– Æ starta hos ho Unni på Clarion Grand. Var ung og vimsete, visste ikke hva jeg skulle med livet. Det var nesten litt tilfeldig at det ble hotell den gangen. Men da jeg begynte å skjønne hvordan et hotell faktisk fungerte, hvor mye som må til, alle avdelinger og kjeden og hovedkontor...da ble jeg bare mer og mer nysgjerrig, forteller Kenneth.

Hotelldirektøren tar i mot gjestene på en travel sommerdag.
Hotelldirektøren tar i mot gjestene på en travel sommerdag.

Han snakker om samspill mellom resepsjon og house keeping, livet i hotellbaren, hvordan man alltid skal møte kundene med et smil, og gleden av å selv stå i resepsjonen for å ønske gjestene velkommen.

Slik tok hotellbransjen han, og i 2015 flyttet Kenneth til Oslo for å studere en bachelor i Hotel Management ved Høyskolen Kristiania. Han jobbet også ved Clarion The Hub midt i sentrum, ble salgssjef her og «lærte ekstremt mye av det», som han sier.

Men savnet etter hjembyen var alltid der. Og ble bare sterkere.

– Oslo er en fantastisk by, men blir for stort for en som kommer fra Kjerringøy! Hjemlengselen ble bare verre og verre. Jeg kjente det hver gang jeg gikk på flyet etter et besøk heime. Bodø, byen, klima, været…

– Været?

– Ja, e’ du gæren! Jeg savnet værmeldingene, vinterstormene, midnattssola, alt dette som jeg satt i Oslo og fulgte på «snaps» hjemmefra, fortsetter han.

– Du som har gjort dette selv: Hva tenker du må til for å få flere folk til å flytte heim, eller til, Nord-Norge?

– Jeg vet egentlig ikke, det er vanskelig å svare på. Se bare her på hotellet: Vi har en kokk fra Oslo, en kjøkkensjef fra Stockholm og ei i barception som nettopp flyttet hjem fra Tønsberg. Det er mange forskjellige historier. Jeg har venner fra Bodø som stortrives i Oslo, og noen som drømmer om å flytte hjem.

– Så det er nok ikke bare ett svar. Noen er storbymennesker, og vil alltid være det. Men Bodø har jo også utviklet seg til å bli en liten storby. For hver gang jeg kom hjem dukket det opp et nytt høybygg i sentrum, sentrene blir større, og masse nye tilbud åpner.

– Ta mulighetene som byr seg!

Med denne hjemlengselen var det ikke vanskelig å melde seg da nyheten om et nytt Comfort-hotell i Bodø kom i september 2018. Men hvordan får man en slik jobb?

Det lønner seg å vise interesse selv, skal vi tro Kenneth Stensland. Her nytter det ikke å vente på at noen ringer.

– Jeg sendte en e-post og sa: Dette hotellet vil jeg ha! Og visste da at jeg hadde dårlig tid, med mye å lære de neste årene.

Som salgssjef på The Hub i Oslo var han i samme hotellkonsern, men måtte gjennom solide prosesser før joben var i boks. Så skjedde det, hotellet reiste seg og 31-åringen leder i dag et hotell med en ledergruppe hvor ingen er eldre enn 33. Akkurat det var egentlig tilfeldig, men:

– Det viktigste er hvordan vi skal differensiere oss i byen, og leve opp til merkevaren og urban easy living. Gjestene skal gjerne møte en resepsjonist med hoodie og sneakers, sier Kenneth.

– Så da vi gjorde intervjuer og ansettelser var det nesten å kaste bort CV-en. Jeg var mer opptatt av hvem du er som person, og hva du skal gjøre for at dette blir det kuleste hotellet i byen.

I dag har hotellet litt over 20 fast ansatte, med vikarer nærmer det seg 30 – og det er egentlig for knapt for fulle hus. Samtidig vil ikke Kenneth & co vil bemanne for mye opp for så å permittere hvis høsten blir tung. Men flere ansatte kan det bli det neste året.

– Hva er ditt beste råd til dem som vil ha en karriere i hotellbransjen...hva ville du sagt til den ti år yngre Kenneth?

– Da ville jeg sagt: Ikke vær redd! Jeg husker hvordan jeg var livredd. Vær supernysgjerrig og positiv, og så hjelper det å være en smule entusiatisk og glad i folk Du skal jo stort sett møte mennesker og stå på en scene hver eneste dag.

– Og til dem som vil bli hotellsjef?

– Det er bare å stå på. Ta for deg alt av erfaringer du kan få. Vær nysgjerrig, observer, se og hør. Ikke vær redd for å prøve noe nytt!

...tror ikke det siste hotellet er bygget

Vi har fått låne hotelldirektør Kenneth Stensland en drøy halvtime på sommerens kanskje travleste dag. Han må snart løpe videre til full telefon og oppgaver som venter. Men hvordan ser framtida ut – sånn lengre inn i spåkula?

– Ja, tror du Choice har åpnet sitt siste hotell i Bodø?

– Nei! Definitivt ikke. Sånn som veksten i Bodø er nå, håper jeg det kommer flere. Og Choice har mange merkevarer. Du vet, vi mangler fortsatt et stort Clarion-hotell her i byen

Powered by Labrador CMS