#nordnorgedagen #arendalsuka

Konferansier Carina Olset og kunnskapssjef Jeanette Gundersen i SpareBank 1 Nord-Norge.

Nordnorsk dagsorden på Arendalsuka: 11 punkter å ta med seg fra Nord-Norge-dagen

Er det kraftkaos eller optimisme i nord? Kanskje litt av begge deler, skal vi tro stemmene som løftet Nord-Norge på Arendalsuka i år.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

Torsdag 17. august inviterte Heia Nord-Norge, Samfunnsløftet fra SpareBank 1 Nord-Norge og Corporate Communications til Nord-Norge-dagen på Arendalsuka i samarbeid med flere partnere fra nordnorsk næringsliv.

Der fikk vi høre enda flere stemmer om hva som skjer i nord – og hva landsdelen trenger for å lykkes med vekst og utvikling fremover.

På helelektriske MS Brisen var det fullt hus hele ettermiddagen. Og minst like kul på veggen under nordnorsk sommerfest på kvelden, i år med Halvdan Sivertsen som kulturelt høydepunkt.

Disse står bak arrangementet

Arrangørene bak Nord-Norge-dagen er rådgivningselskapet Corporate Communications (CC), jobbportalen og rekrutteringsbyrået Heia Nord-Norge og Samfunnsløftet fra SpareBank 1 Nord-Norge

Energi i NordTorghatten, GreenH, St1, Polaris Eiendom og Hurtigruten er med som partnere.

Hva skjedde på dagen?

For deg som vil få med deg alt, kan du se opptak fra hele programmet under.

Hvis du ikke rekker alt, kan vi også oppsummere noen av samtalene og budskapene i følgende 11 punkter:

1. EN NORDNORSK OFFENTLIGHET OG FELLES STEMME

– Vi mangler en nordnorsk offentlighet. Vi klarer ikke å identifisere og stille oss bak felles utfordringer, mener konsernsjef Anders Opdahl i Amedia, som er landets største aviskonsern.

Konsernsjef Anders Opdahl i Amedia.

Han innledet på Nord-Norge-dagen med et ønske om nordnorsk samarbeid rundt viktige saker:

– Hvis vi bare kunne klare å identifisere fem utfordringer vi er enige om, og så ramme det inn i forpliktende geografiske kompromiss, ville vi fått mye større gjennomslag, mener han.

2. INVESTERINGSBOOMEN STOPPER?

Kunnskapssjef Jeanette Gundersen i Kunnskapsbanken / Samfunnsløftet fra SpareBank 1 Nord-Norge varsler dyster statistikk når neste «investeringsteller» kommer på kbnn.no:

– Investeringsboomen har stoppet opp. Vi ser en nedgang på investeringer i seks prosent fremover. Og Nord-Norge kommer til å gå mot kraftunderskudd fremover, spår hun.

Regiondirektør Hans-Christian Hansson, NHO Nordland.

3. SER OPTIMISME, SAVNER FART

Samtidig er det ikke helmørkt. Fersk regiondirektør Hans-Christian Hansson i NHO Nordland ser lyspunkter:

– Jeg ser mer gnist, glød og skaperkraft enn jeg ser mismot i det nordnorske næringslivet. Men beslutninger må ikke ta så lang tid at gode ideer tas livet av før de i det hele tatt er sjøsatt, etterlyser han.

4. KLAR TIL Å INVESTERE I HYDROGEN

Mens noen ting tar tid, kommer det også positive beslutninger. Hydrogenselskapet GreenH varslet på Arendalsuka intet mindre enn en nyhet fra direktør Morten Solberg Watle:

– Vi har nå inngått en kontrakt om leveranse av hydrogen til Vestfjorden. Det gjør at vi kommer til å bygge fabrikk i Bodø.

Berit Kristoffersen, professor i statsvitenskap.

5. ETTERLYSER FOSEN-LØSNING

Diskusjoner om kraftproduksjon, nett og Melkøya preger Nord-Norge akkurat nå. Temperaturen vil ikke gå ned fremover, spår UiT-professor Berit Kristoffersen:

– Konfliktnivået i Nord-Norge vil øke, så lenge ikke Fosen-saken er avklart, mener hun.

6. KLIMATILTAK VIL KOSTE

Marit Vambheim er leder for forskning og utvikling for Energi i Nord. Hun er klar på at en eskalerende klimakrise er noe naturen også vil lide av. Det betyr ikke at vi skal bygge ut «alt». Men:

– Det finnes ingen perfekte klimatiltak. Vi må passe oss for at «det perfekte blir det godes fiende». Klimatiltak kommer til å koste for noen.

Fra venstre: Konferansier Carina Olset, Marit Vambheim (Energi i Nord), forbundsleder Frode Alfheim (Industri Energi), reindriftsutøver Jan Ivvár Smuk, ST-direktør Thomas Hansen og administrerende direktør Semming Semmingsen i Troms Kraft.

7. DAVVI STÅR KLAR – 800 MW VENTER PÅ BEHANDLING

Melkøya vil gi et kraftbehov på rundt 350 MW – og krever ny produksjon. Men den kraften finnes, og noen av prosjektene står nærmest klare til å bygges. 

Davvi vindkraftverk i Lebesby kan produsere hele 800 MW, hvis ST1 får klarsignal. Men da må tempoet opp, etterlyser direktør Thomas Hansen:

– Davvi vindpark har ligget fire år i en skuff hos myndighetene. Det er altfor lang tid.

8. KRAFTEN MÅ BLI DYRERE

Skal det bygges mer ny kraft i Norge, må prisen opp. Ikke til astronomiske nivåer, håper direktør Semming Semmingsen i Troms Kraft. Men: – Hvis det skal produseres ny kraft, kan den ikke koste 20 øre. Da er det ingen som vil investere i utbygginger.

9. OPTIMISME ELLER STAKKARSLIGHET?

Hvordan fremstiller Nord-Norge seg utenfor landsdelen? Tidligere næringsminister og nå direktør for Bergen Næringsråd, Monica Mæland, kom med følgende betraktning:

Direktør Monica Mæland i Bergens Næringsråd og UiT-rektor Dag Rune Olsen. Til venstre konferansier Stein Vidar Loftås.

– På besøk i Nord-Norge møtte jeg en sterk kraft og optimisme. Tilbake på Stortinget ble jeg gjerne overrasket; her opplevde jeg en helt annen og langt mer stakkarslig beskrivelse av landsdelen.

10. STERKE OG ATTRAKTIVE BYER

En av de som ser optimistisk på framtida, er Polaris Eiendom. Flere aktører slo seg sammen tidligere i år til et sterkt, nordnorsk eiendomskonsern. Med store ambisjoner:

– Skal vi tiltrekke oss de menneskene landsdelen trenger, må vi utvikle sterke og attraktive byer. I stedet for å sitte å se på hva som skjer, har vi etablert Polaris Eiendom for å bidra til det, sier direktør Rolf Thorsen.

Fra venstre: Musiker Andreas Gundersen, daglig leder Harald Hansen og Senterungdommens leder Andrine Hansen-Seppola.

11. HVA ER DEN ENE TINGEN SOM ER VIKTIG?

Blant flere unge voksne i panelet, var kanskje den klareste talen fra Senterungdommens leder Andrine Hansen Seppola. På spørsmål om den ene tingen som kan få flere unge til å flytte nordover kom svaret raskt:

– Nord-Norge-banen!

 

Se flere bilder fra Nord-Norge-dagen og nordnorsk sommerfest:

Powered by Labrador CMS