Bo og leve i Hadsel

Hadsel satser offensivt på både næringsutvikling og attraktivitet for innbyggerne

Sjømat, sykehus, havn og hurtigruta er blant stikkordene for Hadsel. En kommune som gjør mye for å være attraktive for næringsliv og innbyggere.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:

Hadsel er kanskje mest kjent som hurtigrutens fødested – og beliggenheten mellom Lofoten og Vesterålen har skapt en nærmest selvfølgelig vekst innen fiskeri og havbruk. 

Men kommunen er mer enn bare sjøfart og fiskeri – det er en kommune med historie, sjarmerende lokalsamfunn og både små og store kultur- og naturopplevelser.

Fisk, fisk og mer fisk?

Med lokasjon midt i hjertet av to viktige områder innen sjømat i Norge er det ikke tilfeldig at det er her Nordlaks, Skretting og Lerøy, tre store aktører innen fiskeri og havbruk, har funnet sitt hjem. 

Selskapene og den økende veksten i fiskerinæringen gir stadig flere arbeidsplasser til regionen.

Samtidig skjer det mye på andre fronter i Hadsel. Viktige stikkord er reiseliv, landbruk, handel og service og Stokmarknes miljøhavn. 

Utviklingsfokuset går hånd i hånd med slagordet «et hav av muligheter». Ferga til Lofoten kan åpne betydelige muligheter innen reiseliv, handel og service. Og bidrar til å gjøre Hadsel til en attraktiv plass for turister – ikke minst hjulpet av det nye Richard With hotell som åpnet i 2023. 

Stokmarknes er også hjemmet til Vesterålens eneste sykehus, som ble bygget nytt 2014. Sykehuset er viktig både for arbeidsplasser og helsetilbudet.

Det nye hotellet på Stokmarknes, rett ved Hurtigrutemuseet.
Hurtigrutens Hus, kulturhuset i Hadsel.

Livet i Hadsel

Kommunen fordeler seg over fire øyer – med Hadseløya som den sentrale. Hadsel kan by på omsorgstilbud, helsehus og skoler på Stokmarknes og Melbu, og ønsker stadig å tilrettelegge og skape attraktivitet for sine over 8000 innbyggerne. 

De bor også på Hinnøya, Langøya og Austvågøya – og med ti barnehager og fem skoler fordelt i kommune har kommunen mange små lokalsamfunn for enhver smak. 

Stokmarknes er kommunens administrasjonssenter og kjent som hurtigrutens fødested. Melbu er det nest største tettstedet på andre siden av øya – her fins også muligheter for å bo, jobbe og leve. 

Naturen i området er fantastisk, med en blanding av Lofoten og Vesterålen som gir imponerende fjell og fjorder. 

Trollfjorden er en must-see-naturopplevelse når hurtigruta går inn og vender i den trange fjorden. Det finnes mange turmuligheter og lysløyper som dekker hele øya og nærliggende områder – her også, alt for enhver smak!

Fem fine lenker å sjekke ut:

    1. Arbeidsplassen Nav: Oversikt over så og si alle ledige stillinger i Hadsel

    2. Hadsel kommunes nettside: Med mye informasjon, for både innbyggere og jobbsøkere.

    3. LinkVesterålen (Facebook): Et nettverk for unge voksne i regionen

    4. Hus / leiligheter til leie i Vesterålen: Facebook-gruppe hvor man kan annonsere behov for bolig eller legge ut bolig for salg eller utleie.

    5. Hurtigrutens Hus: Kino, konserter, foredrag og andre arrangementer!

Hjelp, hvor finner jeg sted å bo i Hadsel?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked i alle prisklasser – det meste legges ut på Finn.no.

Ser du etter utleiebolig er en lokal Facebook-gruppe det beste valget, hvor «ønskes leid» er mest effektivt. Mye går også på bekjentskaper, et godt tips er å spørre arbeidsgiver om råd. Stokmarknes og Melbu er gode alternativer for de som ønsker å bo på Hadseløya. Øya er liten nok til at man kan bosette seg hvor som helst og likevel ha kort vei til jobb. 

Områder som Sandnes samt strekningen mot Sortland, er populær for de om vil bo utenfor sentrum. 

Innlandet er også et fint område å bo, selv om tilgjengeligheten kan være noe begrenset på grunn av behovet for hurtigbåt eller kjøring via Sortland.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Hadsel kommune har også mye å tilby for kulturentusiaster. Blant annet Hurtigrutens Hus med kino, bibliotek og stort kulturprogram. 

Det unike Hurtigrutemuseet på Stokmarknes som huser MS Finmarken – et skip fra 1956 som er landsatt og utstilles i et spektakulært glassbygg. Hadsel har også flere museer med mye historie. 

Her er spennende festivaler som SommerMelbu og Under Støna og lokale markedsdager. 

Hadsel har flere idrettslag og foreninger som tilbyr sport og fritid – sjekk ut kommunens nettside. Utforsk også atmosfæren på Galleri uvær og Bettys tesalong, en konsertopplevelse på Storheia Arena eller – en unik kuliniarisk opplevelse på Kvitnes gård.

Og hvordan kommer man seg hit?

Stokmarknes Lufthavn, Skagen – ligger på Langøya, fem mintters kjøring fra Stokmarknes og tilbyr direkteruter med Widerøe til Bodø og Tromsø – hvor du med et enkelt flybytte kan nå flere destinasjoner. Disse rutene er godt koordinert og gir en rask reise til Oslo.

Widerøe har tidligere på sommeren også hatt direkteruter fra Stokmarknes til Oslo på, noen ganger med mellomlanding i Svolvær.

Evenes lufthavn har flere daglige flyvninger til Oslo, og ligger en to timers kjøretur fra Stokmarknes. Flybussen går fra Sortland og har flere avganger daglig.

Fra Melbu fergekai kan du ta en 30 minutters fergetur over til Fiskebøl og Lofoten. Kystruten (hurtigruta) stopper på Stokmarknes to ganger i døgnet.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Hadsel, Vesterålen og Hålogaland:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS