Bo og leve på Værøy i Lofoten

Værøy er vill og vakker, og ligger langt ute i havgapet.

Midnattsol, rå natur og lutefisk. Værøy er kontrastenes rike

Motsetningene står i kø, men likevel henger alt sammen med alt på Værøy.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det: Værøy kommune

Sol og storm. Midnattsol og nordlys. Hvite strender, blått hav og mørke fjell. Utkant og lutefiskhovedstad. Superlokal og internasjonal. 

Det er de store kontrastenes logikk som gjelder på Værøy. At dette går hånd i hånd på øya i Vestfjorden. 

Men i alt er havet. Det brutale havet. Havet som gir. Havet som brødfør det værbitte folket som bor her ute, havet som bestemmer om ferga og helikopteret går.

Værøy har alle «basisvarene» du trenger til å leve det gode liv; skole og barnehage, butikk og pub. Idrettslag, kor og enorme turmuligheter. 

Og folk. Åpne, varme mennesker som vet å sette pris - og ord - på tryggheten og nærheten som er bonusen ved å bo i et lite samfunn. På Værøy er folk vant til å klare seg selv og har den naturlige selvtilliten som kommer med stor grad av selvstendighet og suksess på egne premisser. 

Millionindustri

Det er fisk som er denne suksesshistorien. Øya er det største fiskeværet i Nordland, med en eksportverdi på 1,5 millioner kroner pr innbygger. 

Værøyværingene har begge beina og hodet solid plantet i erkjennelsen av hva som er livsgrunnlaget, og hva slags plikter og rettigheter de har til å forvalte denne ressursen på en bærekraftig måte. De har gjort det i mange hundre år og de skal gjøre det i all fremtid. 

Derfor er tettheten av fiskemottak større enn i andre fiskerikommuner, derfor er det foredlingsindustri og derfor skal det investeres flere hundre millioner kroner i utbedring av havna. 

Derfor er det alltid tørrfisk på gjellene og derfor er det helt logisk at Værøy har Venezia som vennskapsby. Og derfor er det ungdom på Værøy.

Urørt av turister

Øya har ikke, som resten av Lofoten, satset hardt på turisme. 

Det gjør den autentisk, attraktiv og ekstra verdt et besøk, og du kan fremdeles bo, spise og drikke godt. Den særegne naturen og en spennende kulturhistorie garanterer deg unike opplevelser. 

Her kan du få gjenfortalt historien om fangst av lundefugl med lundehund, den spesialtilpassede hunderasen som ble alet opp på øya, eller ørnefangsten som foregikk kun med bruk av hendene.

Du kan besøke de 3000 år gamle hulemaleriene på idylliske Puinn Sanden eller stikke innom trekirka fra 1714, som i sin tid ble demontert i Kabelvåg og fraktet med båt til Værøy. 

Nøkkelen står i døra....

Værøy

Autentisk og attraktiv - uberørt av turisme

Værøy og naboøya Røst ligger geografisk i Lofoten, men vender seg i praksis mer mot Bodø.

Det er bedre kommunikasjoner den veien enn til de andre kommunene i Lofoten, og fergen til øya ble gratis i 2023. 

Og bare så det er sagt; alt er ikke fisk på Værøy. Her jobber folk også innen havbruk, offentlige tjenester, eller reiseliv. Og du finner stort sett de tjenestetilbud du trenger, som matbutikk, post, byggvarehandel, kiosk, hotell, rorbuer, bilverksted, kunsthåndtverk, spa, bruktbutikk og lege. 

De kommunale tjenestene er som på andre småsteder, med skole, svømmebasseng, kunstgressbane, kirke, bibliotek, politikontor, eldresenter, lege, helsesøster, fysioterapeut, treningssenter og barnehage.

På øya finnes flere topp moderne fiskeribedrifter som produserer store mengder tørrfisk, boknafisk, hvalkjøtt og har fylkets største mottak av sild og makrell – samt 60 % av hele Norges produksjon av lutefisk. 

Ikke rart at Værøy i 2023 ble utnevnt til lutefiskhovedstaden av entusiastene i Norsk Kongelig Lutefisklag. De 670 innbyggerne steller i stand flotte festivaler som Midnight Sun Festival 2024, Røstnesvågen live og Tørrfeskfestivalen, hadde sin egen lokalradio i 30 år og har Værøyposten som har kommet ut siden 1981. 

Og som om ikke dette er nok har du altså fenomenet «Øygøy», en energisk gjeng som arrangerer festivaler, bingokvelder, dugnader i alle fasonger, og er en generell kilde til humor, humør og positivitet. 

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Visit Lofoten har en egen informasjonsside om Værøy som du bør sjekke ut. 
  2. Skal du flytte til Værøy, er kommunens nettsider et fint sted å starte. 
  3. Værøy har en egen oppslagstavle på Facebook hvor det deles informasjon for store og små.
  4. Nav Arbeidsplassen: Her får du oversikt over ledige stillinger.
  5. Sjekk salgssiden til Værøy på Facebook. Her kan du finne deg ledig husvær. 

Hjelp, hvor finner jeg sted å bo på Værøy?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Værøy har idrettslag, kor, revylag og flere andre fritidsaktiviteter. Men først og fremst er øya stolt av sine fantastiske turmuligheter, i alle typer terreng. 

Og hvordan kommer man seg hit?

Man kommer seg til Værøy enten med ferge eller helikopter som går mellom Værøy og Bodø. Fergen Bodø-Værøy-Røst-Moskenes har to anløp på sommeren og ett resten året. Fra 2026 vil fergen gå på hydrogen.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Værøy, Lofoten og Hålogaland:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS