Bo og leve i Vågan

Slik ble Svolvær et urbant lokomotiv i en kommune der kreativitet og ambisjoner er det som gjelder

Ei lita bru og 150 meter med impregnert material ga vekst og optimisme i Vågan

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det Visit Lofoten

Kortversjonen?

Jan Rivelsrud var på 1990-tallet en sentral aktør i norsk hotellnæring, og han ville bygge hotell på Lamholmen i Svolvær havn, der det sto noen falleferdige gamle sjøhus. 

Rivelsrud satte som krav for etableringen at kommunen måtte bygge bru til holmen, hvilket ble innfridd i en fart. I samme slengen bygde kommunen en 150 meter lang kaipromenade fra brua til torget. 

Byen fikk et moderne hotell på Lamholmen, bygd av brakker fra OL på Lillehammer, og langs promenaden reiste byens flotteste leiligheter seg raskt. 

Dette ble starten på en utvikling med stadig nye etableringer av hippe kafeer, restauranter, hoteller og kulturhus. «Verdens største småby» tok form.

Jobb, skole og barnehage

Siden da har Vågan kommune har vokst og har i dag 9.800 innbyggere, der 6.800 av disse bor i området Svolvær Kabelvåg. Korte avstander og en desentralisert skolestruktur med åtte skoler gjør det likevel både mulig og attraktivt å bo i en av bygdene og jobbe i sentrum.

Vågan har alltid hatt et sterkt næringsliv, med flere arbeidsplasser i privat sektor enn i offentlig. Det gir rike jobbmuligheter og gjør at Vågan tiltrekker seg mange tilflyttere. Det er en spennende gründerånd i Vågan.

Historie og det magiske lyset

Vågan er historie. 

Vikinghistorie, fiskerihistorie, kunsthistorie. Vikingene hadde sitt sete i middelalderbyen Vågar – den første byen i Nord-Norge, skreien la grunnlaget for lofotfisket som bygde rikdom hos væreierne, og kunstnerne kom til Lofoten for å fange det magiske lyset, akkurat som turistene nå kommer for å oppleve det eventyrlige nordlyset. 

Lofoten er en turistmagnet og de fleste skal innom Svolvær. Om sommeren gir det byen et pulserende folkeliv og en sjarmerende internasjonal atmosfære.

På sommeren er Høllafest et av mange høydepunkt i Vågan.

Utadvendt, folkelig og gjestfritt

Utstrakt handel og mange gjester har gjort våganværingene til et utadvendt og gjestfritt folkeslag. 

Spør du dem, så synes de det er helt naturlig at nå bygges SKREI i Kabelvåg – et opplevelsessenter basert på skreiens rolle i utviklingen av Vågan, Lofoten og Norge. 

Ikke for å skryte, men selvsagt må det ligge i Vågan! 

Og de siste 30 årene er ny historie skrevet, fundamentert på turisme, optimisme og urbanisme. En solid miks av lokal stolthet og kreative tilflyttere som lar seg lokke av Lofotens magiske tiltrekningskraft. I Vågan er det blitt stuerent å tenke store tanker.

Solvær og Lofoten på en sommerdag!
Fiskerlandsbyen Henningsvær.
Den karakteristiske fotballbanen i Henningsvær.

Kort vei mellom fjellet og fjæra

Natur og kultur går hånd i hånd. Vågan er urbane Svolvær, historiske Kabelvåg, berømte Henningsvær og fem-seks sjarmerende bygder spredt rundt omkring, og det er alltid kort vei mellom fjellet og fjæra. 

Naturen er lett tilgjengelig uansett hvor du er, og turmulighetene strekker seg fra de mest populære rutene der du garantert vil treffe naboen, til de mer ekstreme som å hoppe fra horn til horn på Svolværgeita og kjenne suget i magen. 

Det er ikke for ingenting at kommunens slagord slår an en offensiv tone: «Ta spranget!»

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Visit Lofoten (Opplevelser fra øst til vest)
  2. Nav Arbeidsplassen (Oversikt over ledige jobber)
  3. Vågan kommune (Praktisk informasjon og kontaktpersoner)
  4. Svolvær IL (Fleridrettslag med idrettsskole)
  5. Høllafæst (Svolværs up and coming musikkfestival)

Hjelp, hvor finner jeg sted å bo i Vågan?

Den beste oversikten finner du på Finn.no. Kommunen har 9.800 innbyggere og har vokst de siste 20 år, og de fleste av dem bor i tettstedene Svolvær og Kabelvåg, med en avstand på 10 minutter kjøring. 

Avstandene i kommunen er likevel ikke lenger enn at du fint kan bo i en av bygdene og jobbe i sentrum.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Vågan er kjent for idrett og kultur, og fikk sitt nye kulturhus i 2009. Det finnes en rekke lag og foreninger og du finner en oversikt på kommunens nettside

Store arrangementer som Høllafest, Lofoten Internasjonale Kammerfest (LINK), Codstock, VM i skreifiske og førjulseventyret i Henningsvær drar fastboende og gjester.

Og hvordan kommer man seg hit?

Vågan har to daglige anløp av Hurtigruten og egen flyplass, med fem-seks daglige avganger til Bodø

Det er to og en halv times kjøring til stamruteflyplassen Evenes, en kjøretid som fra 2028 vil bli forkortet med 35 minutter når ny trasé for E10 er ferdig. Det tar 1 time og 50 minutter å kjøre fra øst til vest i kommunen.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Vågan, Lofoten og Hålogaland:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS