Rekruttert av Heia Nord-Norge:

Brynjulv Øverby, igjen kommunalsjef for teknisk og samfunnsutvikling i Sortland.

Han nærmer seg en alder hvor mange tenker på pensjon. Men Brynjulv (64) ville tilbake til lederjobben

I høst var Brynjulv Øverby igjen på plass som kommunalsjef i Sortland. Mer enn motivert. Og fortsatt med mål om å bringe organisasjonen i forkant.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

– Jeg hadde vært enhetsleder prosjekt og utvikling i fire og et halvt år. Det var en jobb jeg følte meg klar for å gå videre fra. Og så er det nok med meg som med en del andre, at man får lyst til å søke utfordringer når de dukker opp, sier Brynjulv Øverby.

Tidligere i høst ble han ansatt som kommunalsjef teknisk og samfunnsutvikling i Sortland kommune. Populært og på folkemunne gjerne kalt teknisk sjef.

En jobb han også hadde for ti år siden. Siden har han hatt andre roller i organisasjonen.

Savnet grensesnittet

Nå er han altså tilbake som øverste leder for sektoren. Og det i en alder hvor mange ville tenkt mer på pensjonsalder enn den neste lederjobben – Øverby fylte 64 år tidligere i høst.

Men det var noe med det, da muligheten dukket opp i sommer. Lysten på ansvar. Å bidra til samfunnsutviklingen, samspillet med politikerne og utviklingen av organisasjonen.

– Jeg synes det er interessant å være i denne type stilling, i grensesnittet mellom politikk og administrasjon. Vi skal saksbehandle og legge til rette for en god prosess. Så må vi i neste omgang ha respekt for at det er politikerne som bestemmer – og gjennomføre det de vedtar, reflekterer han.

Motiveres av utfordringer

Brynjulv er utdannet ingeniør og har bakgrunn fra Forsvaret. Han har snart 40 års arbeidserfaring fra det sivile, i all hovedsak hos tre arbeidsgivere: Selmer, Hadsel kommune og Sortland kommune. Samt et lite opphold på Svalbard for Longyearbyen lokalstyre.

Erfaring som er nyttig å ha med seg, til en lederjobb og en sektor som stadig får oppmerksomhet i lokalsamfunnet og pressen. Gjerne i forbindelse med saksbehandling, ventetid og diskusjoner med utbyggere.

– Folk har store forventninger til hva det offentlige skal levere, og oppmerksomheten blir noen ganger uproporsjonal i forhold til alt annet vi holder på med. Men det er klart at det skjerper oss, sier kommunalsjefen.

– Det kan gjerne storme litt i lokalpressen, fra utbyggere og andre aktører. Denne delen av jobben har ikke skremt deg?

– Nei, og jeg har jo visst veldig godt hva jeg har søkt på. Men jeg vet ikke om at det er noen aktører i Sortland som jeg ikke kan sette meg ned og ta en prat med, for å diskutere de utfordringer som finnes. 

– Samtidig er det riktig at det er noen reelle utfordringer med å komme i forkant her på huset, sier han. 

Rekruttering – da som nå

Brynjulv var konstituert i jobben siden sommerferien, og overtok formelt tidligere i høst, etter tidligere kommunalsjef Terje Kili. Gjennom hele året har fokus vært på kapasitet og saksbehandlingstid. Og dette er kanskje den nye kommunalsjefens viktigste mål:

– Noe av det jeg ønsker å få på plass er selvsagt å komme ajour, aller helst i forkant. Det handler i all hovedsak om å sikre nok bemanning på byggesak og areal. Dit er vi på vei.

Øverby – her sammen med gode kolleger høsten 2021.

64-åringen ble teknisk sjef første gang i Hadsel for snart 30 år siden. Kompetanse og bemanning er kanskje en av de største forskjellene siden den gang. Eller?

– Det var en stor utfordring, den gang også. Vi drev kontinuerlig med rekruttering av ingeniører, og det var gjerne tilflyttere som vi håpte ble så lenge som mulig, sier Brynjulv.

– Dette er nok ikke belagt med tungt empiri, men kan det være noe i at det offentlige er noe mer attraktive i konkurransen mot privat sektor nå enn på 90-tallet? Lønnsforskjellene er ikke enorme, og arbeidstiden noe bedre?

– Det er mulig. Det offentlige vil nok aldri bli lønnsledende, men det er godt nok til at mange velger å jobbe her. Samtidig som mange opplever kommunen som en trygg arbeidsplass.

– Og når det gjelder arbeidstid og fleksibilitet, så er det definitivt en stor forskjell på 2023 og bare noen år tilbake. Det er ikke lenge siden hjemmekontor var noe man måtte søke om. I dag kan ansatte velge det noenlunde fritt etter behov.

En anbefalt erfaring

Siden han ble teknisk sjef i Hadsel kommune midt på 90-tallet, har Brynjulv Øverby jobbet i offentlig sektor. På spørsmål om råd til ledertalenter og yngre arbeidstakere er det ingen ensidig anbefaling om å jobbe tre tiår i kommunal sektor. Men:

– Uansett hvilke ambisjoner og karriereplaner du har, kan jeg anbefale å jobbe en periode i det offentlige. Vi ser at det gir en kompetanse som også gjør deg attraktiv for privat sektor, kanskje særlig innenfor tekniske disipliner, sier han.

Utover det er det ingen magiske råd å komme med for den som søker ansvar. Det går sjelden an å planlegge karrieren sin i detalj.

Men noen viktige stikkord melder seg fra Brynjulv. Vi har snakket mye om å komme i forkant.

Forventninger er et annet sentralt begrep:

– Jeg er opptatt av å avklare forventninger. Til hverandre, til hva man skal levere, til kolleger og overfor dem vi skal levere til. Det tror jeg kan være et generelt godt råd.

Skal holde høyden

Øverby og kollegene går mot en travel førjulstid med budsjett, bemanning og byggesaker som tre viktige stikkord.

Det betyr nok av arbeidsoppgaver. Men en refleksjon tar han seg tid til:

– Hvis jeg kan få tillegge: Dette er en flott arbeidsplass å ha. Jeg har vært her i 14 år snart, og det er godt å kunne si at dette er et fint sted å gå på jobb.

Kommunalsjefen vil ikke sette en endelig dato for hvor mange år til det blir. Men han har ambisjoner om å gi seg «på topp»:

– En endelig grense møter jeg senest på 70 år. Så vet jeg ikke hvor lenge jeg blir i denne stillingen. Men når jeg går inn i en slik jobb i min alder, så er det fordi at jeg tenker dette er mitt siste stopp i yrkeslivet, sier Brynjulv Øverby.

– Og så skal jeg holde høyden helt fram. Når den dagen kommer at det er på tide å gi seg, da skal jeg gjøre det.

Powered by Labrador CMS