Rekruttert av Heia Nord-Norge

Torbjørn Émile Furu og Robin Pettersen var forrige uke på plass i Sortland.

Robin (26) og Torbjørn (24) flyttet hjem til Nord-Norge: Fikk fast jobb som byggesaksbehandler i Vesterålen

En harstadværing og en finnmarking er siste tilskudd til den viktige avdelingen i Sortland kommune. Og det var rett ut i arbeid første uka.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

– Det ligger mange byggesaker på vent til saksbehandling. Vi går nok ikke tom for jobb med det første, sier Torbjørn Émile Furu.

Behovet for flere ansatte var med andre ord stort for Sortland kommune, regionsenteret i Vesterålen. Kommunen har 10.000 innbyggere og stor aktivitet. Her bygges mye, både private boliger, større prosjekter og næringseiendom.

Da er det fint å fylle på med fersk kompetanse – som blir kastet nesten rett ut i saksbehandling.

– Det har vært en del opplæring og datasystemer, men vi har allerede vært involvert i saksbehandling. Jeg fikk også beskjed om at det gikk litt for fort i en av sakene mine. Jeg liker jo å få ting unna, sier Robin Pettersen muntert.

Heldigvis har de erfarne kolleger å lære av på byggesak, og totalt teller enhet for plan og forvaltning 17 ansatte.

Fast jobb før siste eksamen

De to unge herrene er gode eksempler på rekrutteringer til et område hvor kompetansen ofte er krevende å få tak i.

Heia Nord-Norge bistod Sortland kommune med markedsføring og kandidatsøk i denne prosessen. I januar var det sju søkere til to stillinger – alle med relevant, høyere utdanning.

Til slutt falt valget på juristen Torbjørn og fagskoleingeniør Robin. Allerede 1. mars var de på plass i jobb.

Sistnevnte har også fagbrev som tømrer og erfaring som prosjektleder. Begge har litt igjen før de er helt ferdig med studiene denne våren, og setter pris på en slik mulighet.

– Jeg synes det var veldig fint å komme ut i fast jobb før jeg var ferdig med studiet. Det hadde jeg ikke forventet, sier Torbjørn.

Harstadværingen fikk tips om stillingen fra en bekjent i Vesterålen, og sendte søknaden rett før fristen.

At det tok noen få minutter å registrere seg i søknadsskjemaet på Heia Nord-Norge bidro til at han faktisk rakk å gjøre det.

Komplementær kompetanse

De to nyansatte er også eksempler på at kommunen ønsker flere typer kompetanse, som kan komplementere hverandre.

– Du er litt sterkere enn meg på lovverket og det juridiske, skyter Robin inn.

– Ja – og så vet du hvordan man faktisk bygger et hus, svarer Torbjørn.

Det var rett ut i arbeid for Robin og Torbjørn – mange byggesaker ligger på vent i kommunen.

Den ferske juristen legger til at det er en ny tankegang å jobbe i forvaltningen med virkelige saker, ikke bare teori.

– I studiene er vi vant til å vurdere på den ene siden, og på den andre siden. Her skal vi konkludere på vegne av kommunen, sier han.

– Som jurist er det mange muligheter. Jeg synes det er fint å få erfaring fra det offentlige, og gå en «skole» i hvordan ting skal gjøres riktig, fortsetter Torbjørn.

For fagskoleingeniøren Robin var også det muligheten til å jobbe med byggesaksbehandling som fristet, da han ble kontaktet av Heia Nord-Norge i forbindelse med kandidatsøket.

– Jeg hadde ikke gått og planlagt dette, men da muligheten kom ble jeg veldig nysgjerrig. Å jobbe med byggesak i en kommune gir en god erfaring som er veldig fint å ha på CV-en, sier finnmarkingen.

Funnet seg godt til rette

Robin flyttet nettopp nordover fra Drammen, hvor han har bodd noen år for jobb og studier. 26-åringen er vokst opp i Kirkenes, og slik sett vant med steder på Sortlands størrelse.

– Jeg hadde ikke tenkt så mye på Vesterålen tidligere. Men da jeg spurte familie og venner, hørte jeg bare gode ting om Sortland, sier han.

Begge har funnet seg godt til rette på Sortland. For Torbjørns del var det mye kjent – siden harstadværingen nesten har flyttet hjem.

– Etter noen år i Oslo har det vært fint å komme nordover. Jeg fikk leie et sted å bo nært sentrum, og kan gå til jobb og sentrum. Når jeg ikke har førerkort, er det praktisk. Og det funker faktisk helt fint å ikke kjøre bil, sier han.

Ja, faktisk er det ikke så mye de to savner på Sortland. Her er både natur, kultur, handel og andre tilbud.

Men én ting kunne vært bedre, mener harstadværingen:

– Bussrutene til Harstad. De kunne det vært flere av!

Powered by Labrador CMS