Annonse for Andøy kommune

Arealplanlegger Emil Iversen, teknisk sjef John-Petter Karlsen og ingeniør Xin Xu søker flere kolleger.

Unike prosjekter og byggeboom i Andøy: Lyser ut 12 stillinger på samfunnsutvikling og kommunalteknikk

Europas første Spaceport for små satellitter. Et stort nytt hvalmuseum. Landbasert oppdrett og ny fiskerihavn. – Her kan du få ansvar, oppgaver og muligheter som få andre steder, sier teknisk sjef John-Petter Karlsen i Andøy kommune.

– Vi skal løfte flere veldig store og spennende prosjekter de neste årene. For private aktører, i samarbeid med disse eller i egen regi. Det skjer så mye her nå at det ikke er mulig for en «vanlig» kommune av vår størrelse å håndtere det, sier Karlsen.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med teknisk sjef John-Petter Karlsen 970 23 995 eller e-post.

– Vi har 4500 innbyggere, men må «flekse muskler» og rigge oss som om vi hadde 20.000 innbyggere. Og da trenger vi all denne kompetansen, fortsetter han.

Derfor kommer Andøy kommune nå med intet mindre enn 12 nye utlysninger innen samfunnsutvikling, kommunalteknikk og beredskap.

Blant disse to avdelingsledere, ingeniører og flere byggesaksbehandlere. Eiendomsutvikler, arkitekt og planleggere. Miljørådgiver og prosjektledere.

For å nevne noen av jobbene.

250 millioner i potten

Slutten av januar, kommunestyresalen i Andenes rådhus: De fremste politikerne i Andøy kommune er samlet til formannskapsmøte.

Ordfører Knut Nordmo (t.v.), tidligere ordfører Jonni Solsvik og kommunalminister Bjørn Arild Gram.

Der er også kommunalminister Bjørn Arild Gram. Med seg i potten har han 250 millioner kroner til et nytt fond som regjeringen varslet i fjor høst.

Midlene skal bidra til arbeidsplasser, utvikling, aktivitet og bolyst.

Kan det brukes til bredbånd? Nytt bibliotek? Næringsutvikling? Infrastruktur og nytt sentrum?

Spørsmålene er mange og svarene kanskje ikke så detaljerte, men budskapet klart:

– Kommunen står veldig fritt til og vil få vide fullmakter, uttalte statsråden.

Ett konkret svar har departementet allerede gitt: Kommunen kan få bruke penger på å bemanne opp på samfunnsutvikling og kommunalteknikk.

Og det trengs.

«En kollektiv selvtillit»

For akkurat nå er Andøy en kommune som bobler over av nye arbeidsplasser, spektakulære etableringer, store reguleringsplaner og annen aktivitet.

For seks år siden vedtok Stortinget å legge ned Forsvarets base på Andøya flystasjon og flytte arbeidsplasser ut av kommunen. Til sterk lokal motstand.

Enda sterkere var viljen vil å skape ny aktivitet. Andværingene er et offensivt folkeslag, kjent for lokalt engasjement, kultur og fritidsaktiviteter.

Det samme engasjementet synes nå i det lokale næringslivet. Og en offensiv ordfører Knut Nordmo ser fremover for Andøy:

– Vi snudde raskt til omstilling, engasjement og mange nye, viktige prosjekter. Nå ser vi en sterk kollektiv selvtillit og optimisme. Det handler om å gripe de mulighetene som finnes her. De er store.

Ja, Andøy er en kommune med fantastisk natur.

Men det mest spektakulære er likevel alle prosjektene næringslivet utvikler akkurat nå. Som The Whale.

Enorme prosjekter

Det er rett og slett ganske enormt, det som skal skje i Andøy de neste årene:

 • Andøya Space nærmer seg byggestart for en ny Spaceport, en såkalt romhavn med Europas første satellittoppskytingsbase for små og mellomstore satellitter.

Så er kanskje ikke smått det riktige ordet heller.

Mens rakettene som har vært skutt opp fra rakettskytefeltet de siste 60 åra år veier opp mot 10 tonn, vil lasten med satellitter veie opp mot 100 tonn.

 • For noen år siden ble planene om «The Whale» lansert, et helt unikt hvalmuseum og så spektakulært at det spås å generere ny, internasjonal turisme til Norge Her pågår siste fase av finansiering og planlegging.
 • På Kvalnes svømmer snart den første laksen i Andfjord Salmons landbaserte oppdrettsanlegg. I det første av det som kan bli veldig mange bassenger.
 • Regjering og storting har nylig bevilget penger til ny fiskerihavn på Andenes – som vil bety en ny tid for den viktige primærnæringen her, lengst nord i Nordland, Lofoten og Vesterålen.

Alt dette vil generere ny aktivitet og ringvirkninger som vi knapt får plass til å nevne her.

Norges svar på Silicon Valley, sier arealplanlegger og andværing Emil

Ingeniør Xin Xu og arealplanlegger Emil Iversen er to av de unge, kompetente arbeidstakerne som jobber med samfunnsutvikling og kommunalteknikk i dag.

Nå ser de fram til å få mange nye kolleger.

– Men det betyr ikke at vi skal ta det med ro! Her gjelder det å smi mens jernet er varmt. Vi har mange planer og prosjekter som ligger klare og som vi ønsker å starte på. Og som fersk ansatt vil du raskt møte spennende faglige utfordringer, med alt fra detaljplaner til strategiske dokumenter, sier Iversen.

Som andværing har han selv kjent hvordan politiske vedtak har påvirket livet. Og samtidig merket den «kollektive selvtilliten» som ordføreren snakker om:

– Andøy er nesten Norges svar på Silicon Valley. Samfunnet nyter godt av mennesker med svært smittsom entusiasme og skapervilje, sier Iversen.

Denne entusiasmen ender ofte opp i oppgaver på kommunens bord. Kollega Xin Xu stemmer i på at det er nok å gjøre.

– Hvem passer dette for, tror du?

– For alle som liker å jobbe med spennende arbeidsoppgaver og prosjekter! Det er så mye som skjer her nå. Her kan ingen ligge på latsiden, og vi stiller også opp for hverandre når det trengs, fortsetter Xu.

Hun var nyutdannet bachelor byggingeniør da hun fikk jobb i Andøy kommune. Familielivet utsatte mastergraden, men nå tar hun den ved siden av jobb.

Både Xu og Iversen setter også pris på livet de kan leve i Andøy. Trygge oppvekstvilkår og kulturtilbud. Hvalsafari og satellittoppskyting. Spektakulær natur.

– Her er det fin natur, flotte folk og trygt miljø. Du slipper storbystresset og kø, sier Xu.

Tror på nye innbyggere

De mange og store planene betyr mye å gjøre for Andøy kommune.

På den ene siden rigge kommunen for å håndtere de nevnte prosjektene som planmyndigheten. Samtidig må Andøy utvikles til et enda mer attraktivt sted å bo.

5 fine ting med å bo i Andøy

 1. Du kan gå på fjellet i lunsjpausen. Bare husk å avtale med sjefen.
 2. Du kan sykle, løpe, spille fotball eller gå på treningssenter. Og ikke minst yoga!
 3. Du kan spise nordnorsk gourmet på Arresten restaurant i Andenes sentrum.
 4. Du kan kjøre til Sortland for å gå på kino, kulturhus og storhandel.
 5. Du kan ta i mot alle vennene dine med Norwegians direktefly hver sommer!

Nysgjerrig på hvordan det er å bo i Andøy? Les mer på leviandoy.no!

Du kan også sende en e-post til Siv Loe eller ringe henne på 95 33 55 65.

Folketallet har falt jevnt og trutt de siste tiårene. I dag er det 4500 innbyggere i Andøy.

Og et realistisk mål om at trenden skal snus.

Ordføreren vil ikke tenkte på et bestemt tall, men bruker gjerne store ord:

– Det er selvsagt at vi har en ambisjon om å vokse igjen. Vi har ikke satt oss noe bestemt mål, men for å si det slik:

– Da fiskeriene og landbruket var på sitt mest arbeidsintensive, den kalde krigen på det kaldeste, og Forsvaret sin aktivitet på topp, var vi 8000 innbyggere i Andøy kommune. Så vi har plass til mange flere enn vi er i dag, sier Nordmo.

Samtidig er ordføreren bevisst på at de nye innbyggerne nok ikke vil bo i de samme husene som folk bodde i for 50 år siden.

Her må det nå skje mye:

– Det første folk ser etter når de kommer er ikke en tomt. Vi må legge til rette for og sørge for finansiering av boformer som unge voksne etterlyser.

– Og så handler det selvsagt om mye mer: Skoler, barnehager, kultur og fritid, sier Nordmo.

Må bli en utviklingsaktør

Skal alt dette lykkes, må kommunen dra kraftig på når det gjelder samfunnsutvikling og kommunalteknikk.

Derfor er første bruk fra det nevnte fondet nettopp finansiering av nye stillinger på dette området.

4 gode grunner til å velge Andøy kommune som din neste arbeidsgiver

 1. «EN NY KOMMUNE»: Du får være med på en stor opprusting av samfunnsutvikling og kommunalteknikk – nesten som å etablere en helt ny kommune.
 2. UNIKE PROSJEKTER: Få andre steder i Norge kan du jobbe med satelittbase, spektakulært hvalmuseum, landbasert oppdrett og ny fiskerihavn.
 3. ANSVAR OG ERFARING: En jobb i Andøy kommune de neste årene gir raskt ansvar, og en erfaring som du ellers vil måtte bruke lang tid på å bygge.
 4. GODE VILKÅR: Og ja, Andøy kommune betaler konkurransedyktig lønn og vil være fleksible på alle områder. Slik at du kan leve et godt liv også utenfor jobb.

Teknisk sjef John-Petter Karlsen understreker at det ikke bare handler om kapasitet, men vel så mye kvalitet:

– Vi må rigge oss for å bli en utviklingsaktør. Det innebærer å løfte oss på alt vi gjør. Tenke arkitektonisk kvalitet over reguleringsplaner. Legge til rette for utbyggingsavtaler. Og ikke minst utvikle kommunale eiendommer på en god måte, sier han.

Samspillet mellom fagområder, som regulering, byggesak og næringsutvikling, blir også kritisk. Nå som Andøy kommune på mange måter skal «bli ny».

Med håp om å tiltrekke seg mye riktig kompetanse.

– Her kan du få betydelig ansvar og helt unike muligheter. For den som har lyst til å drive med samfunnsutvikling, er dette en ekstraordinær anledning. Kompetanseheving og etterutdanning ligger selvsagt også i potten, sier Karlsen.

Jobb for 2? Det finner du her

Powered by Labrador CMS