Bo og leve i Brønnøy på Helgeland

Brønnøy er både starten og midten. Med spennende jobber i fleng

Den mest spektakulære måten å ankomme Brønnøy på er utvilsomt med hurtigruten nordfra.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
banett.no

Da får du med deg en av Norges vakreste sjøreiser gjennom et kystlandskap du ikke finner maken til, og til slutt møter du en trivelig liten kystby - sør på Helgeland og midt i Norge. Brønnøysund ligger på en smal halvøy, omgitt av hav og holmer på nesten alle kanter, en akkurat passe stor liten by med en levende kystkultur. Men skal du virkelig utforske Helgelandskysten – og det anbefales på det sterkeste - så må du kjøre bil og bruke lokalbåtene – og da er Brønnøysund det perfekte stedet å starte reisen.

Midt i leia

Brønnøyværingene liker å si at de bor midt i leia - midt i landet. Kommunen skilles nesten fra fastlandet av to fjorder som skjærer seg langt inn i landet, Heggfjorden i nord og Tosenfjorden litt lenger sør. Her er det 7800 innbyggere og ca 5000 av dem bor i Brønnøysund, byen som utvilsomt er navet i den lokale regionen bestående av kommunene Vega, Brønnøy, Vevelstad, Sømna, og Bindal, til sammen med rundt 13000 innbyggere. I Brønnøy bor resten av innbyggerne spredt, rundt 800 av dem på Torget, som er den største og tettest bosatte øya og knyttet til fastlandet med broer. Et annet tettsted er Hommelstø, mens områdene nord og øst for Velfjorden, samt øst for Tosenfjorden er nesten ubebodde.

Attraktivt arbeidsmarked

Denne blomstrende arbeidsmarkedsregionen domineres av Brønnøysunds funksjon som regionalt administrasjons- og utdanningssenter, og viktige sted for handel og kommunikasjoner. I dette regionperspektivet er Brønnøysund midten. Til å være en forholdsvis liten nordnorsk kommune har Brønnøy et oppsiktsvekkende variert næringsliv og arbeidsmarked. Havbruksnæringen er i vekst, mens landbruk og tradisjonelt fiskeri fremdeles er viktig og det lokale reiselivet er i vekst. Kalksteinforekomstene ved Hommelstø gir grunnlag for hjørnesteinsbedriften Brønnøy Kalk AS og Brønnøysund kan by på en solid handelsvirksomhet. Så har byen i tillegg en sterk offentlig arbeidsplass i Brønnøysundregistrene, samt Torghatten ASA – et stort selskap i transpostsektoren og en viktig arbeidsplass. Denne miksen gir Brønnøy et mye bredere spekter av spennende jobber enn kommuner på samme størrelse.

Brnnysund

Brønnøy - midt i leia

View,From,The,Top,Of,Torghatten,Mountain,Outside,Brnnysund,,Norway.

Omkranset av vakker skjærgård

Warm,Sunset,Seen,From,A,Cave.,Brnnysund,torghatten,norway,sunset,natural,old,beach,cave,europe,sea,scenic,coast,mountain,beautiful,water,rock,tourism,outdoor,stone,blue,view,background,sky,summer,l

Og er kjent for hullet i Torghatten, som havet for tusener av år siden gravde ut

Mye natur

Som de fleste kommuner på Helgeland har Brønnøy fått utdelt raust med natur, fra nedslipte holmer og skjær i vest, til skarpskårne fjell på over 1000 meter i øst – med store flate partier og godt jordbruksland innimellom. Breivasstinden (1224 meter) er riktignok det høyeste fjellet, men det er ingen tvil om hvilket som er det mest berømte. Torghatten er bare beskjedne 258 meter høyt, men det karakteristiske hullet på 160 meter gjennom «hatten» har for lengst gjort dette til ett av de mest ikoniske landemerker i Norge. Brønnøy har både kystklima og innlandsklima. Lomsdal-Visten Nasjonalpark ble opprettet i 2009 og dekker fjellandskapet i flere kommuner, også nordøstre del av Brønnøy. Denne naturen er også grunnlaget for en økende turisme basert på de unike opplevelsene man kan ha her; og så må det jo kunne sies uten å fornærme noen – at nærheten til Vegaøyene er et ekstra pluss med Brønnøy.

By og bygd

Selv om de fleste velger å bo i byen, så er bare én av kommunens fire skoler i Brønnøysund, mens de andre tre er plassert i bygdene. De fire private og de fem offentlige barnehagene er også spredt rundt om i kommunen, og denne strukturen bidrar til å skape gode bomiljø også utenfor sentrum. Brønnøy har sin egen videregående skole og den er plassert i byen, der man selvsagt også finner den infrastrukturen man forventer; kulturhus, idrettsanlegg, bibliotek, kino, basseng og så videre. Dessuten er det de senere år bygd opp et spennende uteliv med barer og restauranter som gir denne lille kystbyen et ganske urbant preg der den ligger – midt i leia.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Hvis du vil flytte til Brønnøysund vil næringsforumet gi deg en god introduksjon til arbeidsmarkedet.
  2. Helt nødvendig informasjon om kommunen kan du finne på kommunens hjemmeside.
  3. Brønnøysund IL: Svært bredt aktivitetstilbud for barn og unge.
  4. Ønsker du tips og råd om opplevelser i nærområdet kan du sjekke ut Visit Helgeland.
  5. Oversikt over ledige jobber i regionen kan du finne på nav.no

Hjelp, hvor finner jeg bosted i Brønnøy

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Brønnøy har et mangfoldig kulturliv – sangkor, sjakklubb, skytterlag, besøkstjeneste, danseklubb og flere idrettslag. 

Hvert år arrangeres det festivaler som Rootsfestivalen, Torghattfestivalen og Julemarkedet. 

Brønnøy inviterer til unike naturopplevelser fra sjø til fjell med gode muligheter for tilrettelagt friluftsliv.

Og hvordan kommer man seg hit?

Brønnøysund er trafikk-knutepunkt på Sør-Helgeland og en av svært få byer i Nord-Norge med direktefly til Oslo. 

Byen har daglige anløp av hurtigruten, samt gode buss- og båtforbindelser til resten av regionen. 

Riksvei 17, Kystriksveien, går gjennom de vestlige delene av kommunen. Fra Brønnøysund til E6 tar det ca halvannen time å kjøre.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Brønnøy og Helgeland:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS