Bo og leve i Flakstad kommune

Dugnad, samhold og livskraft. Flakstad er stedet der negativiteten kommer for å dø

Fiskeri, vekst og optimisme henger nøye sammen i Flakstad.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Flakstad historielag

KODE TIL LITEN GOOGLE MAPS-KART ( 330 BREDDE)

Kommer du kjørende langs E10 fra øst, er velkomsten til Flakstad den 1780 meter lange Nappstraumtunnelen, og når du kommer opp av den så ser du rett på årsaken til at det bor folk i denne delen av verden; fiskebåter. 

Mange, nye og moderne båter. Uten båter, ingen fisk. Uten fisk, ingen folk. Fiske gir folket sin identitet.

Arbeidsplassene finner du i primærnæringene, offentlig sektor, innenfor turisme, småindustri og serviceyrkene, og hvis ikke det passer så kan du jo ha hjemmekontoret i Flakstad? 

Kort reisetid østover og vestover gjør det lett å bo i Flakstad og jobbe utenfor kommunen.

Investerer millioner

Flaggene går til topps hver gang det leveres en ny båt til kommunen. Flåten består for det meste av mindre kystfartøy, en bærekraftig måte å høste havet og gi størst ringvirkninger på land. 

Befolkningen i kystkommunen stort sett har bosatt seg rundt de fem fiskeværene Napp, Ramberg, Fredvang, Sund og Nusfjord

Det er her verdiene skapes, av rundt 150 fiskere i 100 båter – pluss alle sesongfiskerne som kommer under Lofotfisket. Kommunen har for lengst tatt grep for å hjelpe fiskerne inn i fremtiden. 

Gjennom et omstillingsprogram i perioden 2012-2017 ble det investert tungt i fornyelse av flåten, og i 2017 fullførte Kystverket sin utbedring av havna på Napp. I tillegg har oppdrettsnæringen investerer hundrevis av millioner i anlegg.

Bilder fra Visit Lofoten.
Bilder fra Visit Lofoten.
Bilder fra Visit Lofoten.
Bilder fra Visit Lofoten.
Bilder fra Visit Lofoten.
Bilder fra Visit Lofoten.

Historien om fisken

Men i tillegg til dagens fiskerier, lever flere og flere på historien om fisket. Flakstad har de perfekte kulissene til å formidle historien til besøkende turister, for eksempel i vakre Nusfjord – ett av de fiskeværene som er best ivaretatt. 

Under Lofotfisket tidlig 1900-tallet kunne det ligge 1.500 fiskere i Nusfjord.

Gamle driftsbygninger som smia, røykeriet, båthusene og trandamperiet er tatt vare på, og er pusset opp til eksklusive rorbuer. 

I Nusfjord kan turister dra på havet med kaptein Jan Martin, padle kajakk i fjorden mellom bratte fjell som går rett ned i havet, bruke fjellstiene og ha panoramautsikt til natur, nordlys og midnattsol – alt etter sesong. Men uansett; du drar ikke fra Nusfjord uten å ha smakt boknafisken på restaurant Karoline.

Bilder fra Visit Lofoten.
Bilder fra Visit Lofoten.
Bilder fra Visit Lofoten.
Bilder fra Visit Lofoten.
Bilder fra Visit Lofoten.
Bilder fra Visit Lofoten.

Skytterlag og trekkspill

Til å være en liten kommune har Flakstad et velassortert utvalg av lag og foreninger. Her finner du skytterlag og idrettslag, opptil flere ungdomslag, trekkspillklubb og kor. 

Eller hva med gjeterhundklubben? 

Det er bare å velge og vrake, for Flakstad har lange tradisjoner som en aktiv kulturkommune, med stor aktivitet innen musikk, teater og idrett. 

Kunstgressbanen på Ramberg, folkebadet og skitrekket på Napp er viktige fysiske arenaer for barn og unges aktivitet, i tillegg skytterbanen og lokale nærmiljøanlegg. Ny skole på Ramberg ble åpnet våren 2023, og høsten samme år startet arbeidet med den nye flerbrukshallen.

Livet, det er ute

Likevel er det ikke til å komme utenom at Flakstad er en typisk utendørskommune, for det er jo der du finner naturen. 

Mye natur, vill natur, stier, løyper og alt man kan ønske seg, og deler av kommunen er i Lofotodden Nasjonalpark, med spor av bosetninger tilbake til steinalderen.

Turistene vil besøke smeden i Sund og glasshytta i Vikten. 

Flakstad er rik på flora og fuglearter. Men naturen ville ikke vært så tiltrekkende uten folket som gjennom historien egenrådig har kjempet seg til en plass i den. Flakstadfjæringene er imøtekommende og vet å ta imot gjester. 

En helt særegen dugnadsvilje gir dem samhold og tilhørighet i livskraftige bygder. Det er kanskje det aller viktigste kvaliteten med denne delen av Lofoten.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. NAV Arbeidsplassen: Oversikt over alle ledige stillinger i kommunen. 
  2. FLAKSTAD KOMMUNE: Kommunens egen nettside, med mye annen informasjon.
  3. FLAKSTAD IDRETTSLAG: Sjekk ut tilbudet til barn og unge.
  4. NUSFJORD ARTCTIC RESORT: For turister og fastboende. 
  5. GLASSHYTTA PÅ VIKTEN: Familiebedrift og håndtverksenter.

Hjelp, hvor finner jeg sted å bo i Flakstad?

De fleste av de 1200 innbyggerne i Flakstad bor i bygdene Napp, Fredvang og Ramberg, der sistnevnte er kommunesenter og har en splitter ny skole som ble åpnet våren 2023.

Høsten 2023 startet byggingen av den nye flerbrukshallen på Ramberg som blir kommunens nye storstue. 

Flakstad har for øvrig vedtatt å være arealnøytral kommune.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Flakstad kommunes prosjekt i «Fotefar mot nord» er stien fra Nusfjord til Østre Nesland. Den 6 kilometer lange stien forbinder et handelsfiskevær med en fiskerbondegard.

Her kan man følge fotefarene til generasjoner med lofotfiskere og fiskerbønder. 

Historisk landskap. I fjæresteinene. Flakstad er et eldorado for turgåere.

Og hvordan kommer man seg hit?

Det tar 45 minutter å kjøre til Å for å ta fergen til Bodø, og det er bare en 30 minutters kjøretur gjennom Nappstraumtunnelen til kortbaneflyplassen på Leknes, som tar

deg til stamruteflyplassen Bodø. 

Du bruker 45 minutter til Stamsund og Hurtigruten, men til daglig er E10 er veien som binder Flakstad sammen med resten av Lofoten.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Flakstad, Lofoten og Hålogaland:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS