Bo og leve i Gildeskål i Salten

Kommunesenteret Inndyr i Gildeskål kommune.

Gildeskål byr på natur, historie og flere kilometer med hvite strender

Om man skal beskrive Gildeskål med ett ord, måtte det bli «instavennlig».

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det: Gildeskål Kommune

«Å eg veit meg eit land langt der oppe mot nord, med ei lysande strand mellom høgfjell og fjord», sa salmeforfatter Elias Blix i sin mest kjente sang. Han vokste opp på Sandhornøy i Gildeskål, som er kanskje mest kjent for den to kilometer lange vakre hvite Langsanda.

Hvite sandtrender, høye fjelltopper, middalalderkirke og verdenskjent arkitektur, sammen med midnattssol og nordlys, er noe av det Gildeskål tilbyr. Videre kan fornuftige boligpriser, trygge oppvekstmiljø med gode barnehage- og skoletilbud og levende lokalsamfunn nevnes.

Det er langs kystriksvegen, rett sør for Saltstraumen, ca. en time fra Bodø by, at kystkommunen Gildeskål ligger. Her kan det nytes spektakulær natur, og en landlig, nær tilværelse, samtidig som det er kort vei til fylkeshovedstad Bodø. Med kreative løsninger og ildsjeler kan man virkelig finne de mest instavennlige stedene du kan tenke deg. Det bor i underkantav 2000 innbyggere i kommunen, hovedsakelig fordelt på kommunesenter Inndyr, og tettstedene Arnøyene, Nygårsjøen og Sandhornøy. I tillegg er det over 1800 registrerte fritidsboliger. 

Gildeskål er tradisjonelt en havbrukskommune. Nå er det alt fra rogn, smolt, og slaktefisk, i tillegg til eget slakteri rundt om i kommunen. Det er høy etableringsvilje, og Gildeskål er en viktig kraft- og sjømatkommune. PåInndyr ligger et av studiestedene til Meløy VGS, som tilbyr linjene naturbruk, akvakultur og fiske og fangst. Nå er også matproduksjon av tare i gang ved en nyetablert bedrift på Sandhornøya. Med Meløy, Bodø og Fauske i pendleravstand, er det uendelig av muligheter med spennende arbeidsplasser i området.

Langsanden, Gildeskål

Langsanden byr på kilometervis med kritthvit strand

Sandhornøy, Midnattsol, Gildeskål, Bodø, Langsanden

I sommerhalvåret er det sol hele døgnet i Gildeskål

På Inndyr ligger Salmon Center Gildeskål, et visningssenter for havbruk med akvarie, foredrag og turer på sjøen, tilpasset både store og små. Med gratis inngang blir det et samlingspunkt både hverdag og helg. For den historieinteresserte har middelalderkirken på Gildeskål Kirkested et av landets best bevarte barokkinteriører, og en tusenårig historie. Det finnes utallige turmuligheter. Rusletur på Langsanden, topptur på Sandhornet, øyhopping eller kanskje en tur i Láhko nasjonalpark. I nabokommunen Meløy ligger Svartisen, Norges nest største isbre.

For de idrettsglade har IL Splint et bredt tilbud med blant annet barneidrett, langrenn, håndball og fotball. På Inndyr finner vi kommunens svømmebasseng, som er åpent to dager i uken. Det er også mange muligheter for sykling, både i flatt og fjellterreng. Og på toppen er det en aktiv kulturskole, og bygdekino på Nygårdsjøen og Inndyr.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Visit Bodø har en egen side for Gildeskål som har mye informasjon til deg. 
  2. Besøk nettsidene til Gildeskål for å få utfyllende informasjon om kommunen.
  3. Facebook-siden Det skjer i Gildeskål holder deg oppdatert på alt som skjer.
  4. Nav Arbeidsplassen: Her får du oversikt over alle ledige stillinger.
  5. Gildeskål har også en egen Facebook-side for boliger.

Hjelp, hvor finner en bolig i Gildeskål?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Gildeskål er kjent for sitt vennlige lokalsamfunn og levende kulturliv. Det er flere årlige kulturarrangementer for både barn og voksne. 

Nabokommunen Bodø er også en naturlig vei å gå hvis man vil oppsøke flere tilbud. Her er det flere festivaler og fotballarrangementer gjennom hele året. Blant annet Parkenfestivalen, Opptur, og fotballkamper med Bodø/Glimt.

Og hvordan kommer man seg hit?

Inndyr, Gildeskåls kommunesenter, ligger i underkant av halvannen time fra Bodø sentrum, hvor også nærmeste flyplass ligger. 

Både SAS, Norwegian og Widerøe har flere daglige avganger til flere byer i landet.Man kan ta buss eller hurtigbåt fra Bodø til Inndyr, men det anbefales bil om man skal reise rundt i Gildeskål.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Gildeskål og Salten:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS