Bo og leve i Hammerfest

Hammerfest var den første byen i Norge som fikk elektriske gatelys. Byen er også inne på UNESCOs verdensarviliste.

Verdens nordligste by lokker med arktisk kultur og episk natur

Hammerfest er rik på historie, kultur og naturressurser. I verdens nordligste by risikerer du aldri å kjede deg. 

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det: Visit Hammerfest

Skatepark, bowling, klassiske konserter eller spektakulære fjellturer? Hammerfest har alt dette. Men den er også en av Norges eldste byer, og er til og med på UNESCOs verdensarvliste, så la oss begynne med litt av byens tidlige historie:

Navnet Hammerfest oppsummerer byen fint: Det norrøne hamarr betyr " bratt fjellside”, mens det norrøne “festr” betyr festning", i dette tilfellet for båter.

Det var slik det startet, med livlig sjøtrafikk; pomorhandel, ishavsfangst, fiske og fiskeindustri. For til tross for beliggenheten langt over polarsirkelen, på 70,7 grader nord, har Hammerfest en isfri havn året rundt.

Og kapslet inn mellom de bratte fjellsidene, fisket og fangsten ble Hammerfest tidlig et lite stykke arktisk bykultur. Allerede før Hammerfest fikk bystatus i 1789, var stedet sentrum for fiskehandel og ishavsfangst.

I dag ligger Hammerfest tettsted rundt havnebassenget, og bebyggelsen er avgrenset av de bratte fjellsidene tett innpå sjøen. Byen er fremdeles kjent for fjell, kultur og fiske, men også storstilt gasseksport og fiskerinæring.

Store planer for Melkøya

Hammerfest har i alle år vært et viktig handels- og servicesenter i Vest-Finnmark, og slik er det fremdeles. Gass, fiske og turisme er sentrale stikkord. Byen er også hovedsete for regionale kontorer for en rekke statlige institusjoner og bedrifter.

For mange er Hammerfest synonymt med Melkøya, der Equinor mottar og prosessererp naturgass fra Snøhvitfeltet ute i Barentshavet. Anlegget har en kapasitet på 6,5 milliarder kubikkmeter i året, noe som utgjør omkring fem prosent av norsk gasseksport.

Hvis Equinor får planene sine innfridd, kommer Melkøya-anlegget til å bli utviklet som et viktig energisentrum i nord mot 2050. Med en investering på 13 milliarder kroner, skal Equinor skape stor aktivitet, sysselsetting og ringvirkninger i Hammerfest.

Melkøya i Hammerfest, Finnmark

Gassanlegget på Melkøya er viktig for sysselsetting i Finnmark

Men Hammerfest er ikke bare en viktig by for norsk gasseksport. Hammerfest er en stolt fiskerikommune, og byens havn er porten til Barentshavet. Havna har hatt - og vil ha - stor aktivitet i årene som kommer, blant annet som en sentral servicehavn innen logistikk, fiskeri, havbruk, cruise og energi.

Byen er også et viktig knutepunkt for Finnmarkssykehuset, og i januar 2024 står Hammerfests nye sykehus klart – et halvt år før planlagt. Sykehuset dekker opptaksområdet Vest-Finnmark og har dermed et nedslagsfelt på 45 000 innbyggere.

Finnmarks første sherpatrapp

Hammerfest er en fem-minutters-by der det tar fem minutter hjem, til butikken, til skolen og til barnehagen. Det skorter heller ikke på tilbud når det kommer til kultur og natur.

Distriktet er et eldorado for jakt-, fiske- og turinteresserte, og er omringet av fjell, vakre sandstrender og imponerende kystlandskaper. Man kan for eksempel gå sikk-sakk-stien opp til toppen av fjellet Salen, og få panoramautsikt over hele byen – bare 15 minutter fra sentrum.

Eller man kan gå opp Finnmarks første sherpatrapp ved Tyven, og se utover Sørøysundet – under midnattssolen eller nordlyset. På toppen finnes også en unik, vakker, arkitekttegnet hytte hvor du kan søke ly for vær og vind eller bare ta inn naturen og nyte den fantastiske utsikten.

Hammerfest er en populær turistdestinasjon.
Havneområdet i Hammerfest
Bebygelse i Hammerfest

Sushi, ramen og et vakkert kultursenter

Når mørket faller på, inviterer nordlyset opp til dans. Det samme gjør DanseFestival Barents, den årlige dansefestivalen som finner sted i november. Hammerfest har et livlig og variert kulturliv, med et stort mangfold av konserter, teaterstykker, forestillinger og kunst.

Til tross for at Hammerfest er en liten by i areal, så er det representert over 80 nasjonaliteter, og det er flust av urbane tilbud: Her finner man verdens nordligste Ramen bistro, det er kinesisk og japansk mat, og med råvarene rett utenfor døra mener Hammerfest å ha verdens beste sushi. Den serveres på flere restauranter, blant annet Niz-Ka, Niri og Sakaya.

Og når helga kommer, våkner utelivet og dørene åpner til alt fra brun pub med live-musikk til cocktailbarer, storscene, og nattklubb. Arktisk Kultursenter er både kommunens og regionens kulturelle hjerte. Her kan man se danseforestillinger, bokbad, juleforestillinger og revyer. Spekteret er stort: Åge Aleksandersen, Harm & Hegseth, Leif Ole Andsnes, Riksteatret, Karius og Baktus - de tar alle turen hit!

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Nettsidene Hammerfest By gir deg informasjon om alt du lurer på av aktiviteter, shopping, restauranter, og overnatting.
  2. Hammerfest kommune gir deg oversikt over ledige stillinger, info om kultur og fritidstilbud.
  3. Sjekk ut Hammerfest Næringsforenings side på Facebook. 
  4. Nav Arbeidsplassen: Her får du oversikt over alle ledige stillinger.
  5. Facebooksiden Hva skjer i Hammerfest og omegn gir deg siste nytt om hva som beveger seg i nærområdet.

Hjelp, hvor finner du et sted å bo her?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Byen har en rekke lag og foreninger med tilbud for både barn og voksne. 

Skiklubb, klatreklubb og turnforening er noen av eksemplene. Det finnes også svømmehall, kulturskole, bowlinghall, skatepark, bibliotek og ungdomsklubben Bootleg. 

På Arktisk Kultursenter er det både konserter, revyer, danseforestillinger og stand-up.

Og hvordan kommer man seg hit?

Det finnes mange måter å komme seg til Hammerfest på. Byen har egen lufthavn, og man kan ta fly fra blant annet Tromsø, Alta, Mehamn og Honningsvåg. Sjekk Widerøe for avganger til Hammerfest. Snelandia kjører også buss fra Tromsø og Alta. Det er også en felles speedbåt som går mellom Hammerfest og Alta, samt Hurtigruten og Havila som reiser langs den norske kysten.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Hammerfest og Vest-Finnmark:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS