Bo og leve i Måsøy

Havøysund er et levende, lite fiskevær med 947 innbyggere. Det er administrasjonssenteret i Måsøy kommune, som også består av øyene Ingøya, Rolvsøya, Hjelmsøya og Måsøya.

Optimisme i Havøysund: Her skaper nye investeringer i det arktiske fiskeværet positive ringvirkninger

Fred, ro og ellevill natur. Det eventyrlig vakre tettstedet Havøysund er i vekst, og er et eldorado for småbarnsfamilier og friluftsinteresserte.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det Måsøy kommunes hjemmeside

Kjenn litt på navnet, Hav-øy-sund. Det er ingen tvil om hvor dette stedet ligger! 

Ytterst i havgapet, med fantastisk utsikt mot Barentshavet, ligger et fargerikt fiskevær som venter på å bli oppdaget.

Hver morgen kommer Hurtigruta seilende inn i fjorden. Og med tre lange tut, hilser den velkommen til tettstedets drøye 900 innbyggere.

Her blir man tatt imot av en befolkning med en smittende positivitet og entusiasme. Det er kanskje ikke så rart at kommunens motto er «ingenting å klage på»?

I Havøysund er det hav på alle kanter, og man kan se over til naboøyene Hjelmsøya og Måsøya.
Hovedveien ut til Havøysund.
Multer, tyttebær, blåbær og krekling. Det bugner av bær utenfor husdøra.
Fisken flytter nordover, og gir lukrative vilkår for fiskere og fiskeriene, også i Havøysund.

Nærhet til alt man trenger

Måsøy kommune består av Ingøya, Rolvsøya, Hjelmsøya, Måsøya og Havøya, og det er Havøysund som er kommunesenteret. I sentrum av Havøysund ligger alt i nærheten av hverandre: 

Barnehage, skole, svømmebasseng, treningssenter, butikk, hav, fjell, jaktterreng og lysløype midt i byen.

NRK har skrevet om Alberta Lartey som flyttet fra Oslo til Havøysund, og som aldri kunne tenke seg å flytte tilbake. 

Store økonomiske fordeler med å bo i Finnmark

  Du kan få en rekke forskjellige økonomiske fordeler når du bor i Finnmark, som: 

  • Nedskriving av gjeld i Lånekassen

  • Lavere skatt på alminnelig inntekt

  • Lavere trinnskatt (3.trinn)

  • Ekstra fradrag på skatten

  • Bortfall av forbruksavgift og mva på strøm

  • Gratis barnehage og SFO

Når man spør folk hva de liker med kommunen, er det tryggheten og friheten, særlig for barna. De kan løpe fritt rundt, og alle passer på hverandre.

Også for foreldrene er det et godt sted å være. For tidsklemma eksisterer rett og slett ikke. Ettermiddagene er fulle av tid, ikke stress, for her trenger man ikke ta tog, buss eller bil for å komme seg noe sted. Istedenfor kan man bruke tiden på helt andre ting, som å plukke multer eller fiske i et av de 2200 fiskevannene som finnes utenfor døra.

Tettstedet og kommunesenteret Havøysund.

Fisken trekker folk og investeringer nordover

Det er under havets overflate at noe av Havøysunds gull ligger. Havet er rikt på fisk og krabbe, og slenger man ut fiskesnøret på kaia er man nærmest garantert fangst - fiskelykke eller ei.

I flere hundre år har det bodd mennesker i tettstedet ute i havgapet, men først etter andre verdenskrig ble det et betydelig fiskesamfunn. Fiskeflåten var stor og bestod av alt fra småsjarker til store trålbåter, og det ble også etablert fiskebruk og foredlingsbedrifter.

Kongekrabba, torsk, hyse og sei. Havet bugner av deilige råvarer, og hvis man ikke fisker maten selv kan man kjøpe ferske delikatesser rett fra fiskemottaket.

I dag er det fremdeles det yrende livet i vannet som er grunnlaget for den største næringa: Både klippfisktørkeri, krabbemottak, filetprodusent og oppdrettsnæringen er godt etablert i Måsøy kommune.

Tobø fisk er en av hjørnesteinsbedriftene i kommunen, de produserer filetprodukter av hvitfisk som torsk, hyse og sei. På en dag i høysesongen kan de ta inn 150 tonn på én dag. I fjor tok de på det meste inn 1,4 millioner tonn fisk hver måned.

Når man spør dem om fremtiden, er de optimistiske. Klimaforandringer og høyere temperaturer gjør at enda mer fisk kommer til å trekke nordover. 

De lukrative mulighetene for både fiskere og sesongarbeidere, gir Havøysund et internasjonalt og ungt miljø, med familier fra blant annet Portugal, Brasil, Polen og Ukraina.

Fire fine lenker å sjekke ut:

 1. Ledige stillinger. Her finner du utlyste jobber. 
 2. Kommunens hjemmesideAlt av informasjon om hva som skjer i Måsøy kommune. 
 3. Introduksjon til fritidstilbud . En video som viser hva man kan gjøre.
 4. Ingenting å klage påEn youtube-video som viser hva kommunen kan by på. 

Hjelp, hvor finner jeg sted å bo i Måsøy?

Kommunen er behjelpelig med å finne bolig til nye innbyggere. Det finnes en rekke kommunale boliger med god standard som man kan leie, og det tilbys også gratis boligtomt for dem som er interesserte i å bygge hus. 

Hus og leiligheter som legges ut som salg eller leie, finner man på Finn.no, og på Facebook-siden Kjøp og salg i Måsøy kommune. 

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

I Havøysund kan du synge i kor, spille korps, danse eller trene styrke. Svømmehallen er åpen for voksne og barn. Har man lyst på en kaffe eller pils, er det åpent på kroa, hotellet – eller Havets smak på sommeren. 

Bibliotek med barneavdeling, fotballbane og skiklubb finnes! På Facebook-siden Hva skjer i Havøysund kan man holde seg oppdatert.

Og hvordan kommer man seg hit?

Hurtigruten stopper i Havøysund, midt i sentrum. Du kan for eksempel fly til Tromsø og ta hurtigruten herfra. Eller kjøre fra Alta. Den siste biten av den 2,5 timer lange kjøreturen, veien fra Krokelv til Havøysund, er en Nasjonal turistvei som slynger seg mellom høyreiste klipper og brusende hav. 

Det går også buss fra Alta, sjekk ut sidene til Snelandia for å kjøpe billett.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra KOMMUNE, REGION og fylke-ish:

 • Hvor?

 • Hva?

Powered by Labrador CMS