For fire millioner kan du få en liten leilighet i byen – eller 263 kvadratmeter i Hemnes kommune. Her er noen av objektene som er å finne på Finn.no for tiden.

Kjøper du bolig her, kan du få 200.000 kroner i tilskudd fra kommunen

Hemnes brukte 6,7 millioner kroner på ordningen i fjor. – Jeg fant drømmehuset og fikk kjøpe det på grunn av tilskuddet, sier hjemflytter Hanna Skjæran.

Publisert Sist oppdatert

Jakter du ny jobb i nord? Sjekk noen av mulighetene her på Heia Nord-Norge!

Og ifølge Nav.no er det 256 ledige stillinger i kommunene Hemnes, Alstadhaug, Vefsn og Rana.

Enebolig på 148 kvadratmeter til 2,45 millioner. Vertikaldelt leilighet på 105 kvadrat til 1,190 millioner.

Eller kanskje et 263 kvadratmeter stort hus med utleiedel og dobbelgarasje til knapt 4 millioner kroner?

Slike muligheter kan by seg hvis du er på boligjakt i Hemnes kommune i Nordland. Her er rundt 4.500 innbyggere og pendleravstand til både Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana.

Og som om ikke det var nok: Du kan få 10 prosent av kjøpesummen, inntil 200.000 kroner, i kontant tilskudd fra kommunen hvis du kjøper en av disse boligene.

– Ga meg muligheten

Ordningen gjør at førstegangsetablerere som aldri har eid bolig i kommunen tidligere – uavhengig av om de er tilflyttere, hjemflyttere eller kommer rett ut av barnerommet – kan få 10 prosent av kjøpesummen.

FLYTTET HJEM: Hanna Marie Søderkvist Skjæran flyttet hjem og kjøpte hus, med tilskudd fra kommunen.

En av dem som har benyttet seg av ordningen er Hanna Marie Søderkvist Skjæran. Rana Blad omtalte nylig hennes historie. 27-åringen forlot kommunen som niåring med familien til Sverige, var innom Hemnes ett år som 19-åring, før det ble studier og jobb i Trondheim.

Men i år flyttet hun hjem, tok med seg jobben i Multiconsult fra Trondheim til Rana – og har kjøpt enebolig som nå skal pusses opp.

Og kommunens ordning har hatt betydning, sier Skjæran til Heia Nord-Norge.

– Den har gjort at jeg har hatt muligheten til å kjøpe hus og etablere meg på hjemplassen tidligere enn antatt.

– Når jeg fikk vite om denne ordningen visste jeg at det bare var å følge med på boligmarkedet på Hemnesberget, og slå til dersom det dukket opp noe interessant. Nå skjedde det raskere enn jeg hadde trodd, og det er kjempegøy, sier hun.

Hadde behov for å lande

Den ferske boligeieren forteller videre at ordningen er godt kjent, og at den ofte diskuteres blant unge som har tilknytning til kommunen.

– Det gjør at unge reflekterer rundt det å flytte til hjemplassen, hvor det både er tilskuddsordning og rimeligere boligpriser. Dersom man ser mulighetene, er sjansene mye større, sier Skjæran.

For 27-åringen var det aldri noe spørsmål om å komme hjem, sier hun. Hun har alltid visst at hun skulle enda opp nær røttene, familie og venner.

– Etter mange år borte hadde jeg behov for å «lande». Nå ble det enda tidligere enn jeg hadde tenkt, da det var mye som falt på plass.

– Jeg fant drømmehuset og hadde mulighet til å kjøpe det på grunn av boligtilskuddet. Dessuten hadde jeg mulighet til å arbeide med det jeg har utdannet meg som, på et arbeidssted hvor jeg trives veldig godt, sier hun.

Ordføreren er fornøyd

Ordfører Paul Asphaug i Hemnes kommune.

Hemnes kommune har rundt 4500 innbyggere, et tall som har vært forholdsvis stabilt siden årtusenskiftet.

Og hvis man velger å se mulighetene, ligger den ganske sentralt til. Ordfører Paul Asphaug sier det slik:

– Vi ligger veldig spesielt til, med pendleravstand til både Sandnessjøen, Mo i Rana og Mosjøen. Vi har 700 pendlere i kommunen, og ligger strategisk til, sier han.

Ordningen ble vedtatt første gang i januar 2020, og kommuner utvidet i år ordningen slik at de som bygger ny bolig kan få opp mot 300.000 kroner i tilskudd. I fjor ble det utbetalt 6,7 millioner kroner.

Ifølge ordføreren tas midlene fra et kommunens ubundne disposisjonsfond, altså frie, disponibel midler. Og akkurat Hemnes kommune har kanskje mer av dette enn de fleste, som en forholdsvis rik kraftkommune, takket være elva Røssåga.

Men ordningen er ikke nødvendigvis en utgift, mener ordføreren: Ifølge kommunens estimat sørget investeringen for nær 1,7 millioner kroner i økt skatt og statlige tilskudd i fjor. Men det er ikke helt eksakt, og inkluderer ikke de som flyttet sent på året.

– Så dette er garantert et minimum, men vi synes altså det er en grei avkastning. Hvis vi får tilbake 16 millioner etter ti år, er det lett å se at investeringen på 6,75 millioner kroner gir grei avkastning, sier Asphaug.

Ikke uten vilkår

Retningslinjene for ordningen slår fast at dette gjelder kun personer som aldri har eid personer i Hemnes kommune tidligere, men utover det er det ingen krav til tilknytning eller alder. Boligen må brukes som helårsbolig, og ikke minst: Den utløser ti års bindingstid med 10 prosent nedskriving av tilskuddet per år.

Ved salg av bolig før ti år har gått, må tilskuddet tilbakebetales forholdsmessig.

– Da blir det å anse som et rentefritt lån, sier Asphaug

– Men hvis noen får behov for ny bolig i kommunen etter kort tid, får de beholde tilskuddet da?

– Det er et godt spørsmål, men vi har faktisk hatt et tilfelle hvor en person som hadde kjøpt bolig, oppdaget et annet hus han ønsket i stedet. Han fikk selvsagt beholde tilskuddet, svarer ordføreren.

Den erfarne lokalpolitikeren er optimist for framtida, og ikke bekymret for at ordningen skal bli så populær at den på kort sikt blir veldig dyr. Det er rett og slett ikke nok attraktive boliger i kommunen. Og 75-åringen Asphaug er opptatt av å legge til rette for unge:

– Utfordringer fins. Vi har full barnehagedekning og fem skoler. Men vi må endre åpningstidene i barnehagene, for å serve pendlerne bedre. Arbeidet er i gang!

– De fleste norske kommuner jobber med disse problemstillingene. Hva er dine tips?

– Prøv å se mulighetene, ikke begrensingene!

Til bedrifter: Vær mer synlige!

En av dem som har sett mulighetene er altså Hanna Marie Søderkvist Skjæran. 27-åringen overtok nettopp boligen, og kan derfor ikke si så mye ennå om hvordan det er å flytte hjem.

– Dette føles veldig riktig, sier Hanna Marie Søderkvist Skjæran.

– Akkurat nå er det oppussing, nytt kontor, mye som skjer, sommer og strålende vær. Men jeg kan i hvert fall si at det føles veldig riktig!

Hun forteller at dette med å flytte nordover og hjemover er noe mange av vennene snakker om, men at det for noen fortsatt er litt for tidlig. Noen er studenter, andre er ikke helt ferdig med «bylivet» ennå.

Et annet argument er at de spennende jobbene ikke finnes. Men det gjør de, mener Skjæran:

– Det vanligste argumentet jeg hører mot å flytte nordover er at det ikke finnes noen interessante eller relevante jobber der. Men det stemmer jo ikke!

– Bedriftene må gjerne markedsføre jobbmulighetene bedre, gjerne via sosiale medier. Så må det jo ofte til litt mer enn jobb til for at det skal være attraktivt å bosette seg et sted – kultur, fritid og økonomi, for eksempel.


...frister det med bolig i Hemnes? Her er det både nytt og brukt å få, viser et søk på Finn.no

Boligsøket på Finn viser at det er til sammen 17 boliger å kjøpe i Hemnes kommune. Blant disse fins både nybygg, leiligheter, vertikaldelte boliger og større eneboliger.

Powered by Labrador CMS