Rekruttert av Heia Nord-Norge:

Foto: Marte Jacobsen Åsland

Susanne er ny rektor på Lovund skole: – Jeg er heldig som fikk denne muligheten

– Jeg er her fordi jeg tror jeg kan gjøre en forskjell for elevene, sier Susanne Bjørkmo. I flere år drømte hun om jobb og et liv på den lille øya, som har mye mer å by på enn det folk flest kanskje er klar over.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

Det er kanskje ikke helt tilfeldig at Susanne fra Mo i Rana endte opp med å bli ny rektor på Lovund skole. Hun hadde lenge en drøm om å jobbe på den lille øya, og for fire år år siden søkte hun på nettopp den samme stillingen hun har i dag.

– Jeg er veldig glad i Lovund og kjenner godt til øya fra før. Dessverre passet det ikke med livssituasjonen min på det tidspunktet jeg søkte, så jeg endte opp med å måtte trekke meg, forteller Susanne.

Hun er utdannet faglærer, har en videreutdanning i montessoripedagogikk, og har blant annet erfaring som leder i barnehage og rektor ved montessoriskolen.

– De siste årene har jeg vært ute av skolesystemet. Jeg var litt mettet en stund og hadde lyst til å prøve noe nytt, men etter hvert begynte jeg å savne skolen.

På Lovund er man omringet av vakker natur.
På Lovund er man omringet av vakker natur.
På Lovund er man omringet av vakker natur.
På Lovund er man omringet av vakker natur.

Måtte gripe muligheten

Rundt årsskiftet ble rektorstillingen på Lovund skole igjen ledig, og i prosessen bisto Heia Nord-Norge Lurøy kommune med markedsføring og kandidatsøk.

Rekrutterer Kjartan Ridderseth fant profilen til Susanne gjennom Linkedin og tok kontakt for å høre om hun kunne være interessert.

– Det syns jeg var veldig hyggelig, men jeg var ikke i jobbsøk akkurat da. Det fikk meg likevel tilbake på tanken om Lovund, og da utlysningen igjen dukket opp i mai tenkte jeg at det måtte være et tegn. Etter et lite familieråd ble jeg til slutt oppfordret å søke.

– Og nå er jeg her da, endelig.

Susanne startet i ny jobb i starten av august. Hun ukependler mellom Mo i Rana og Lovund, og bor i en leilighet på øya i hverdagene. Helgene tilbringer hun hjemme i Mo med mann og barn.

– Det er mange som har sagt at jeg er tøff som har tatt dette valget, med tanke på jeg er mye borte fra familien. Jeg vil heller si at jeg er heldig som har fått denne muligheten og at det lar seg gjøre.

– Så det er faktisk mulig å få i pose og sekk?

– Det vil jeg si. Hverdagene på Lovund er veldig givende og gir meg mye energi. I helgene får jeg igjen koblet helt av og være med mine nærmeste.

Ser du etter jobb på Helgeland? Sjekk mulighetene her!

Ønsker å gjøre en forskjell

Mange forbinder Lovund med vakker natur og rolige omgivelser. For Susanne er det bare en bonus.

Det er jobben og skolen hun har hatt hovedfokus på hele veien. Lovund skole huser i dag 80 elever og 26 ansatte.

– Det er en liten skole med unike muligheter. Jeg er først og fremst her fordi jeg tror jeg kan gjøre en forskjell for elevene, og være en god leder og ikke minst veileder for de ansatte.

Susanne beskriver den første tiden som rektor som både travel og spennende. Det har naturligvis vært mye å sette seg inn i, og det tar tid å bli kjent med elever og ansatte.

– Jeg ønsker bli så godt kjent med lokalbefolkningen som mulig, men det kan være utfordrende når man har så mange ulike roller og arbeidsoppgaver. Alt i alt har det gått veldig fint, og jeg føler jeg har fått god oversikt.

Susannes nye arbeidsplass - Lovund Skole.

Og selv om det har vært travle og lange dager, får hun også tid til å nyte mye av det livet på øya har å by på.

– Jeg går mye på tur rundt omkring her. Ellers bader jeg mye i havet, hele året. Jeg har blitt kjent som «hun som bader», ler hun.

– Også prøver jeg å være med på det som skjer, som når det arrangeres quiz. I tillegg er jeg med i et kor, jeg er så glad i julemusikk.

Et ungt og inkluderende miljø

Lovund er et lite øysamfunn med knappe 500 innbyggere, men i følge Susanne er det nettopp der styrken ligger.

– Her blir du virkelig inkludert og sett av lokalbefolkningen. Ikke bli overrasket hvis noen slår av en prat med deg på butikken. Du blir invitert med på det som skjer, og det er generelt veldig fint å leve og bo her.

I tillegg har øya og skolen et ungt miljø, med en snittalder på rundt 30 år.

– De som jobber her på skolen har en motivasjon og et driv som inspirerer og motiverer, og man kommer tett på elever og kolleger. Her er det gode muligheter for unge lærere som ønsker å utvikle seg og bli trygg i rollen.

Og det er kanskje lett å tenke at en liten øy med relativt få innbyggere ikke har så mye å tilby sammenlignet med en by. Sett bort ifra spektakulær natur og en stor bestand av den populære lundefuglen da.

Vakre Lovund gir Susanne en frihetsfølelse og ro hun ikke finner i byen
Foto: Kristoffer Møllevik / Visit Helgeland

– Det er mye å finne på her, selv om det er lite. Vi har en unik kaffebar med fantastisk beliggenhet, hotell med et kjøkken av høy kvalitet, og en pub som kan by på både mat og rundt 200 ølsorter.

Lovund har også et aktivt idrettslag, musikkforening, ungdomsklubb, bygdekino, svømmehall, treningssenter, simulatorgolf - for å nevne noe.

– Det finnes noe for enhver smak. Også bor det mange kloke og kreative mennesker her, Lovund har jo blitt kjent for sin gründervirksomhet. Det er rett og slett et sted for inspirasjon.

– Det høres ikke ut som du savner byen?

– Jeg savner selvfølgelig familie og venner, men bortsett fra det, nei. Jeg får en helt annen frihetsfølelse og ro her ute i havgapet. I Rana er det alt for mye skog, ler hun.



Trenger du mer hjelp til å finne flinke folk?

Ta gjerne kontakt med partner og faglig ansvarlig Kjartan Ridderseth:

Powered by Labrador CMS