Rekruttert av Heia Nord-Norge:

Jarle Lystad (40) begynner til høsten i jobben som kommunedirektør i Vadsø.
Jarle Lystad (40) begynner til høsten i jobben som kommunedirektør i Vadsø.

En telefon trigget interessen. Nå blir Jarle (40) ny kommunedirektør i Vadsø

Familien på seks har hatt Finnmark i bakhodet siden de flyttet herfra sist gang. Nå fant Jarle Lystad jobben som førte til returen.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

– Vi har hatt Finnmark i bakhodet helt siden vi forlot sist gang. Og hadde tenkt å komme tilbake en gang, sier Jarle Lystad.

Skulle det skje, måtte den riktige jobben dukke opp.

Eller som i dette tilfellet: Jobben fant ham.

En henvendelse fra Heia Nord-Norge, som sammen med Kjelseth Consulting gjorde kandidatsøk for Vadsø kommune, var det som måtte til.

– Den telefonsamtalen trigget meg litt. Jeg leste utlysningen, beskrivelsen av jobben, og om Øst-Finnmark. Blant annet rapporten fra Menon om regional utvikling. Så tenkte jeg: Dette var interessant, sier Lystad.

To år i Havøysund

En slik rekrutteringsprosess tar tid. I markedsføringen av jobben var det snø og vinter på hell. Da ansettelsen til slutt var på plass nærmet det seg St. Hans og sommer i nord.

Ingen av årstidene er forøvrig egnet til å skremme eller overraske Vadsøs nye kommunedirektør. Han har bodd enda lengre nord før:

Fra 2017 til 2019 var han personalrådgiver, konstituert rådmann og stabssjef i Måsøy kommune.

Den gang dro familien på seks nordover for å oppleve et annet liv enn i Drammen, skrev lokalavisa DT for noen år siden.

Etter noen år i sør, vender familien altså tilbake igjen. Når Heia Nord-Norge snakker med Jarle er de bokstavelig talt på vei nordover, for sommerferie på en hytte de kjøpte den første perioden i nord.

– Hva er det som frister med Finnmark?

– Det er en kombinasjon av flere ting: Spektakulær natur, selvsagt. Men vel så mye menneskene, varmen og direktheten nordpå. Og så får vi ned pulsen på en helt annen måte. Med mer fritid, og tid til familie, sier Lystad.

I høst går Jarle ned trappa til Oslo rådhus for siste gang som avdelingssjef.
I høst går Jarle ned trappa til Oslo rådhus for siste gang som avdelingssjef.

En passe stor kommune

Grunnlaget var med andre ord på plass da den rette jobben dukket opp.

I høst gir Jarle seg som avdelingsleder for HR og kommunikasjon i Oslo kommune, og overtar når Jens Betsi går av etter 15 år som rådmann i Vadsø.

Måsøy er en av Norges minste kommuner. Oslo den største.

Vadsø er – om ikke midt i mellom – så en passe størrelse, tenker Lystad.

– Det er en mellomstor kommune med god struktur og en stabil, komptetent organisasjon. Noe som gir et godt grunnlag for å jobbe videre med utvikling. Her er det ingen «ryddejobb» som venter.

– Men selvsagt demografiske utfordringer i sikte, og det blir spennende å komme inn i de regionale prosjektene som jobber spesielt med disse spørsmålene.

Fra media via HR til kommunal sektor

– Du har kanskje ingen programerklæring, men: Hvilken type kommunedirektør blir du?

– Det vet jeg ikke, men jeg vil nok være den jeg har vært i alle jobbene jeg har hatt, sier Jarle Lystad.

Jarles beste karrieretips:

– Det beste rådet jeg kan gi er nok å være litt framme i skoa, by på seg selv. Ikke vær redd for å ta mulighetene som kommer. Det vil du tjene på.

– Og så er det selvsagt større muligheter for den som ser litt utenfor Oslo og de store byene. Gjør du det, kan mange dører åpne seg!

– For meg handler det om en coachorientert lederstil. Og å lede gjennom en kombinasjon av åpen, tydelig og varm kommunikasjon. Dette er ting jeg vil ta med meg inn til Vadsø kommune.

40-åringen har en spennende og noe utypisk bakgrunn for kommunal sektor: Han har lang erfaring fra reklame, salg og som daglig leder for Byavisa Drammen AS.

Ved siden av tok han en bachelorgrad i HR og personalledelse ved Handelshøyskolen BI. Som i neste omgang ble inngangen til Måsøy kommune og etterhvert Oslo.

Synlig i lokalsamfunnet

Han har ikke noe galt å si om privat næringsliv, men angrer ikke på valget om gå over til offentlig sektor. Nå som toppleder.

Familien kommer noe senere, men fra 1. oktober er altså Jarle Lystad på plass som kommunedirektør i Vadsø.

Det regner han med vil merkes, i den forstand at han ønsker å bli en synlig person. Både på rådhuset og i lokalsamfunnet.

Med fire barn ble det flere former for idrett og frivillige engasjement sist runde i Finnmark. Det kan det bli nå også:

– Jeg tror det er viktig å være en del av lokalsamfunnet, en som bidrar aktivt, sier han.

– Og så ser jeg fram til å komme i gang igjen med jakt og friluftsliv. Det har vært alt for lite av det her sør. Heldigvis ligger alt til rette for det i Finnmark!Trenger du hjelp til å finne flinke folk?

Ta gjerne kontakt med partner og faglig ansvarlig Kjartan Ridderseth:

Powered by Labrador CMS