Bo og leve i Bindal

Heilhornet, høyeste topp i Bindal kommune

Storfe, laks og kraft. Og kanskje er det mulig å gjøre gull av gråstein?

Bindal er det gode liv. Bindal er helt på grensen. Bindal er begynnelsen på nord.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det: Bindal kommune

Når du passerer Majavatn på E6 og er på vei inn i Nordland fylke og Nord-Norge, så har du Bindal til venstre, eller mot vest om du vil. 

Et landskap som stiger varsomt opp av havet, rister av seg holmer og skjær - og strekker seg fra kyst til fjell. Folket som bor her lever i stor grad av det havet og jorda kan gi, slik de alltid har gjort.

Bindal er gull

De som ikke gjør det, kan for eksempel lage eksklusive ytterdører hos Bindalsbruket AS, som historisk har vært en hjørnesteinsbedrift i kommunen, mens andre jobber «i kommunen» eller i kraftlaget. Og noen drømmer kanskje om å finne gull. 

Det vil si; gullet er for lengst funnet. Allerede i 1934 ble det satt i gang prøvedrift for første gang. Den gullholdige malmen ble sendt til Sverige, men svenskene trakk seg ut etter få år. 

Selskapet Bindal Gruver AS gjennomførte prøveboringer for snart 20 år siden og beregnet at det befinner seg 15 tonn gull i gråsteinfjellet og har i flere tiår forsøkt å få driftskonsesjon slik at de kan hente ut gullet. Fortsatt er tillatelse ikke gitt.

Havet og jorda

Dermed går livet for de rundt 1400 innbyggere i Bindal sin vante gang, og landbruksnæringen er fremdeles den viktigste sysselsettingen i kommunen. Dette området har også stolte tradisjoner innen båtbygging og hver sommer pryder staselige Nordlandsbåter Bindalsfjorden under den årlige regattaen. 

Fjordene her har høy produktivitet, er svært godt egnet til akvakultur som gir mange lokale arbeidsplasser i oppdrett av både laks, torsk og blåskjell

Bindal er allerede en kraftkommune som har betydelig potensial for å produsere nye energiformer som vindkraft og vannkraft. Et selskap planlegger vindmøller i grenseområdet mot Trøndelag, mens Nord-Trøndelag E-verk vil bygge ut vannkraft.

Bindalsfjorden,,Nordland,County,,Norway,On,Route,17

I Bindal kommune tar veien deg gjennom vakre kystlandskap

Bindal,Municipality,In,Norway.,Rural,Landscape,With,Village,Church.

Du kan se landlig kultur og bygdeliv

Og et unikt kommunesentrum i Terråk

Venner og naboer i sør

500 av Bindals innbyggere bor i kommunesenteret Terråk. 500 innbyggere gir ikke det store grunnlaget for handel, og da er det godt å ha nærheten til trønderne. 

For folk i Bindal er det mer naturlig å kjøre til Rørvik eller Kolvereid enn til nærmeste by på Helgeland, som er Brønnøysund. Og det er kortere. Skoleelever fra Bindal velger som oftest å gå videregående i Rørvik eller Namsos og lokalpolitikerne ønsker at ytre Namdal og Bindal skal være et samlet arbeidsmarked. 

Men ett sted må grensen gå. Bindal tilhørte opprinnelig Namdalen og Trøndelag, og ingenting illustrerer historien bedre enn øya Austra, der vel halvparten av de 200 innbyggerne i dag bor i Bindal, men resten bor i Trøndelag. Bindalingene sa likevel nei til kommunesammenslåing da de i 2016 fikk muligheten til igjen å bli trøndere.

Det gode liv

Grunnen til det er nok at folk i Bindal egentlig synes at de stort sett har det de trenger til å leve det gode liv, med en litt lavere puls enn i storbyen. Du flytter ikke til Terråk for å drikke kaffe latte eller spise sushi, men det er ikke noe å si på basistilbudene. 

Her er det to skoler og én barnehage, og den nye moderne skolen i Terråk sto ferdig så sent som i 2019. Her er det kulturskole og helsestasjon, bygdekino, skolemusikk, basseng og idrettshall.

På kommunens nettside kan du kjapt telle opp 70 forskjellige lag og foreninger spredt omkring i kommunen – inkludert den lokale revygruppa og lattergarantien «Steintoillåt». Denne lille kommunen kan skilte med hele seks idrettslag, pluss skytterlag og jeger- og fiskeforening.

Ut på tur

Topp 10-turene i Bindal er ikke de bratteste, men ligger i tildels urørte naturområder som er til glede for både turgåere og de som er interessert i jakt og fiske. 

Kvannlitind (1095 moh) er det høyeste fjellet, men det majestetiske Heilhornet, som reiser seg 1058 meter over havet er «kjendisen». Sjøfolk navigerte ofte etter «Den norske bukken», som var deres betegnelse for dette stolte fjellet som er det mest populære turmålet i området. 

Bindal byr på et mangfoldig landskap med sine langstrakte fjorder, fiskemuligheter og jaktområder. Her kan du gå i fred eller søke selskap. For laksefiskere finnes det muligheter i flere av elvene, og i august er det alltid laksefestival.

Samhold og omdømme

Bindal er ikke velsignet med sin egen lokalavis, så Bindal kommune har bestemt seg for å kompensere informasjonsbehovet med å gi ut sitt eget informasjonsblad, med navnet «Båtsaumen», seks ganger i året. 

Politikerne i Bindal har i det hele tatt vist at de kan være både kreative og handlekraftige, som da de i 2008 startet Bindalsdagen – et arrangement på sommeren som brukes for å synliggjøre alt som skjer rundt i kommunen, av kulturliv, næringsliv og annet. 

Dagen skal bidra til å styrke omdømmet til Bindal som et levende samfunn med et rikt kulturliv, og når du solrik sommerdag opplever folkelivet og markedsfølelsen så får du inntrykk av at de har fått det til.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Sjekk ut Terråk IL, ett av i alt fem idrettslag i kommunen
  2. En lokalavis verdt å sjekke ut er Ytringen fra Kolvereid, 58 minutter unna
  3. Du kan også lese Brønnøysunds Avis, som er Lokalavis i nærmeste by
  4. Les om næringslivet i kommunen på Bindal Næringsforening
  5. Ønsker du å skaffe deg nettverk, kan du ta kontakt med Bindal Frivilligsentral på e-post

Hjelp, hvor finner bo i Bindal

De fleste av bindalingene bor i Terråk og Bindalseidet, og resten er spredt ut over i noen mindre bygder. 

Boligmarkedet er ikke stort, men på finn.no ligger det ute eneboliger til godt under millionen.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Bindal er definitivt et utested. I den innholdsrike naturen kan du ha opplevelser på havet, i fjæra eller i fjellet.

Her finner du skjærgård, strender og fiskemuligheter og gode forhold for å padle i kajakk. 

Fjellene i Bindal er lett tilgjengelige og gir deg flotte turer i alle varianter, enten du går med familien eller vil trimme. Hvert år er det en 10-på-topp-aktivitet til flere av de mest kjente toppene.

Og hvordan kommer man seg hit?

FV 17 er kommunens hovedvei både sørover og nordover, og Kolvereid (60 minutter) og Rørvik (1 time og 30 minutter) de nærmeste tettstedene. 

I Rørvik ligger nærmeste flyplass. Det tar halvannen time å kjøre til Brønnøysund, som også har flyplass, og to timer til Namsos. 

Hurtigbåtrute gir Terråk og Bindalseidet forbindelse med flere av bygdene rundt Bindalsfjorden. Nærmeste togstasjon er Grong, halvannen times kjøring fra Terråk.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Bindal og Helgeland

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS