KOMMENTAR:

9 grunner til at jeg valgte å flytte hjem til Nord-Norge

Jeg skulle aldri komme tilbake. Hvorfor gjorde jeg det likevel?

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

For litt over ti år siden flyttet jeg fra Harstad til Trondheim for å studere. Den gang påsto jeg, som mange andre unge som forlater hjembyen sin, at jeg aldri skulle flytte tilbake.

Det gikk ikke helt etter planen.

Heldigvis.

Det var selvsagt vemodig og tøft å flytte fra Trøndelag. Jeg hadde familie, venner og kolleger jeg er glad i, og trivdes godt i jobben som markedsrådgiver i Levanger.

Men med tiden kom savnet.

Savnet etter familie, venner, natur, kultur og Nord-Norge generelt. Ting jeg en gang tok for gitt, begynte jeg etter hvert å lengte etter.

Utsikt over vakre Grytøy i mørketida.

1. Mørketiden

Det er noe magisk fint med himmelfargene som på en skyfri dag veksler mellom blå, lilla, rosa og orange på kort tid.

2. Nordlys

Det mystiske lyset som vikingene en gang trodde var gudenes manifestasjon og samene trodde var et ondt varsel. I dag trekker nordlyset folk fra hele verden til Nord-Norge, og det er like fascinerende hver gang det dukker opp. Kameraet er aldri langt unna i mørketiden.

3. Midnattssola

En tid på året der sola aldri går ned og døgnet varer «evig». Til frustrasjon for noen, til glede for andre. I denne perioden er det lite som slår en topptur til fjells, helst ved midnatt.

4. Bratte fjell som stiger opp fra havet

En utsikt man aldri blir lei av, enten den nytes 0 m.o.h eller 900 m.o.h.

Liker man bratt terreng og spektakulære fjellformasjoner har Nord-Norge nesten uendelig med fjell å by på.

Utsikt og tilgang til sjø er det mer enn nok av i nord.

5. Sjøutsikt i alle retninger

Det sies at utsikt og tilgang til sjøen gjør mye godt for hode, kropp og sjel.

Det ligger det definitivt noe i. For min del gir det meg en form for frihetsfølelse som jeg ikke får i tett skog og mark.

6. Lokale butikker og restauranter

Restaurant- og butikkjeder har kommet for å bli, men det er en opplevelse i seg selv å finne lokale produkter og kortreist mat.

Små, koselige butikker og spisesteder som har fokus på lokale mat finner du i hele landsdelen, i både by og bygd. Lokal handel har aldri vært viktigere.

7. Nordnorske dialekter

I nord finnes det hundrevis, kanskje tusenvis, av ulike dialekter. De er vakre, rare og morsomme. Jeg lærer enda, i voksen alder, ord og uttrykk jeg aldri har hørt før.

8. Den friske luften

Hver gang jeg reiste hjem til Harstad på ferie kommenterte jeg alltid at luften. Den både lukter og føles friskere nord for polarsirkelen.

9. Sist, men ikke minst: Så mye mer enn natur!

I de fleste tilfeller er det naturen vi i Nord-Norge har størst fokus på å formidle til resten av landet (og verden forøvrig). For all del, det har vi god grunn til. Men jeg har med tiden innsett at landsdelen har så mye mer å by på:

  • En landsdel som utvikler seg raskt, særlig når det gjelder et fremtidsrettet og bærekraftig næringsliv

  • Spennende og unike arbeidsplasser er det mer enn nok av - de må bare synliggjøres godt nok!

  • Et bredt spekter av ulike historiske, kulturelle og gastronomiske opplevelser. Enkelt og greit noe for enhver smak

  • Man kan velge og vrake mellom sjø, land, by og bygd

Det er ikke dødt i byen!

I de senere årene har det vært mye fokus på “dødt byliv” og “dødt sentrumsliv” jevnt over i hele landet. Også her i Harstad. Nylig stilte butikkansatte i Harstad sentrum opp i lokalavisa og forsvarte at sentrum slett ikke var så dødt som folk skulle ha det til.

Og der må jeg si meg enig.

Folk strømmet til Harstad sentrum under Street Food Festival

I hjertet av Harstad pulserer det med liv i sommerferien

Til tross for lave sommertemperaturer benyttes uteserveringer daglig rundt omkring i sentrum

Nå har jeg bare bodd i hjembyen min i noen få uker, men hittil har jeg opplevd mye mer liv i sentrum enn jeg har gjort på mange år «sørpå».

I butikkene jeg har vært innom yrer det av folk midt på formiddagen. Ute sitter Harstadværingene i beskjedne 12-16 grader og spiser lunsj.

Nemas problemas, så lenge solen titter innom av og til, og gir oss et lite håp om en lengre sommer.

Dette håper og tror jeg flere i Nord-Norge kan kjenne seg igjen i.

At jeg til slutt valgte å flytte hjem til Harstad har også å gjøre med at man blir mer voksen og ser muligheter fremfor utfordringer.

Mye har skjedd siden jeg flyttet sørover. Det legges mye mer til rette for fremtidens arbeidsplasser, blant annet ved utbygging av kjøpesentre, hoteller, næringslokaler og fabrikker.

La folk dra ut!

I næringslivet fokuseres det mye på hvordan man skal klare å hindre unge voksne fra å flytte vekk fra byen eller landsdelen de kommer fra. Det tror jeg er en vanskelig oppgave.

Det er sunt at ungdommene kommer seg bort for å studere, reise, oppleve nye ting og bli kjent med nye mennesker. Det er tross alt en del av livet.

Derfor bør vi (både i privat og offentlig sektor) heller fokusere på hvordan vi skal gjøre nordnorske byer og arbeidsplasser attraktive nok, slik at de unge velger å komme tilbake når de er ferdig med studier, reiser og jobb andre steder.


Trenger du hjelp med synlighet, merkevarebygging eller rekruttering?

Ta gjerne kontakt med Madeleine Moe for å høre hva vi kan bidra med!

e-post eller telefon ‭476 50 168‬.

Powered by Labrador CMS