Bo og leve i Bodø

Bodø er ikke lengre en liten fiskerlandsby langt mot nord. Byen er stadig i forandring, og framstår nærmest som en europeisk metropol.

Bodø er den lille fiskerlandsbyen som er i ferd med å bli en europeisk metropol

Bodø er en av Norges mest spennende og innovative byer, med prosjekter som Europeisk kulturhovedstad, Ny By, Ny Flyplass, og Smart By Bodø på trappene. I tillegg setter Bodø/Glimt byen på verdenskartet i fotball. 

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det: Nye Bodø

Byen summer av overmot, skrev Aftenposten i 2020 under overskriften “Den brølende byen”. Tre år etterpå er det ennå jubelbrøl i Bodø, på og utenfor Aspmyra stadion. 

Byens utsikter, mentalitet og selvtillit har endret seg betraktelig de siste årene, og det har på mange måter reist seg en helt ny hovedstad i Nordland. 

Den vindfulle byen på 67 grader nord har de siste årene hatt hyperambisøse planer innen kultur, byutvikling og næringsliv. Plutselig blir de mest hårete målene nådd: 

Er det mulig å flytte byens flyplass, for å skape en helt ny bydel med nye arbeidsplasser, møteplasser og næringsbygg? Faktisk, ja.

Klarer byen å få det største kulturprosjektet i Norge på over 10 år, og det største i Nord-Norge noensinne? Absolutt.

Kan et utskjelt fotball-lag med begge beina i nedrykkssumpa, uten hverken rike onkler eller stabil økonomi, gjøre en spektakulær snuoperasjon for å konkurrere og vinne mot de aller beste - ikke bare i Norge, men i Europa? Sykt, men sant.

Alt er mulig i Bodø, med andre ord. I alle fall føles det sånn!

Bodø er blitt fotballhovedstaden i Norge – med europeisk fotball i flomlys hver høst.

Fra kampflybase til grønn luftfart

Drønnene fra jagerflyene som man så ofte kunne høre over kystbyen, er borte. 

Helt siden 1955 var Bodø Lufthavn hovedflystasjon for Luftforsvaret i Norge, men nå er det Ørland som er Norges kampflybase, og det er helt andre planer på gang for flyplassen i Bodø. 

21. mars ble det første spadetaket tatt for å flytte Bodøs flyplass en liten kilometer. Prosjektet Ny by - ny flyplass blir omtalt som den viktigste strategiske saken i Bodø på 100 år og skal stå klar i 2029. 

Da er 3000 dekar med areal frigjort, og Bodø skal gjøre noe ingen i Norge har gjort før: Å skape en helt ny bydel fra scratch med flere tusen nye boliger, næringsbygg og en helt ny og miljøvennlig smartby. 

Hernes er navnet på den nye bydelen. Den blir like stor som 800 fotballbaner og får 10.000 nye arbeidsplasser. 

Jagerflyene og kampflybasen er kanskje borte, men flybyen Bodø fortsetter å eksistere – og tar også noen steg i en grønnere retning. Grønn luftfart er en av næringene det satses hardt på i Nord-Norges nest største by. 

Det samme er sjømat, biomarine næringer og reiseliv. Generelt er det mye aktivitet, optimisme og storstilte planer på gang i Bodø, noe ferske tall fra Kunnskapsbanken Nord-Norge bekrefter. 

Bodøregionen leder fortsatt an i planlagte investeringer på fastlandet i Nord-Norge, med en samlet verdi på nesten 230 milliarder kroner fram til 2030.

Keiservarden Bodø

Keiservarden – en spektakulær tur til byens tak

Saltstraumen, Bodø

Saltstraumen - verdens sterkeste malstrøm

Mat i verdensklasse og wow-effekt på toppen av byens fjell

Noen av investeringsmidlene materialiserer seg i disse dager på toppen av Rønvikfjellet, en rask kjøretur fra sentrum. Her reiser det seg et trebygg på 10.000 kvadratmeter, 145 hotellrom og 30 hotell-leiligheter. 

– Ingen andre byer har hatt så enorm utvikling og positivitet rundt seg de siste årene, har Petter Stordalen sagt om et av nyeste hotellene i hotellkjeden Strawberry.

Stjernekokken Christian André Pettersen, som har sanket inn priser som Årets kokk i Norge og flere medaljer i Bocuse d’Or, er hentet inn for å lede hotellets nye restaurant. Det blir også bar, gym, sauna, velværeavdeling og utendørsbasseng med 360-graders utsikt over Bodø fra en av byens aller beste tomter. 

Det nye hotellet skal åpne våren 2024, og før den tid kan man meske seg med Bodø by på andre mat- og drikkeopplevelser. 

Wood Hotel på Rønvikfjellet i Bodø skal åpne i 2024.

Tapas, champagneria og barista-kaffe

Ved kaikanten ligger Ramsalt, en nybygget og nylig restaurert del av Bodø sentrum ved kaikanten i Sjøgata, finner man blant annet den italienske restauranten Olivia, det franske brasseriet Brasserie X og snart åpner det spanske tapas- og vinstedet txaba.

På vei mot moloen, kan man drikke vin eller spise en bedre middag på Roast, restauranten i 17. etasje på Havet hotell. Fredagspilsen kan man innta på Hundholmen, eller i sommersola på Bryggerikaia, før man spaserer bort til Pust badstue og tar en dukkert i det krystallklare vannet. 

Byens beste kaffe får man på Melkebaren, og Brødrene Berbusmel selger fersk bakverk og har et rikt utvalg av delikatesser for salg, alt fra spekemat, gode oster, oljer, eddiker og ferskt kjøtt.

Vi må heller ikke glemme Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria, et håndverksbasert konditori og champagnebar i hjertet av byen, eller Bådin, det lokale ølbryggeriet. 

Bodø er tuftet på hav og fiske, men har med årene utviklet seg til å bli et kraftsenter for turisme og kultur.
Bodø har en historie som strekker seg langt tilbake i tid, og et besøk i byen vil gi deg flere spennende opplevelser.

Festivaler, badstuer og konserter

I den nederste delen av sentrum, der havet møter steinene på moloen, og bølgene slår hardt og høyt inn mot steinene, står byens nye konserthus og bibliotek med det passende navnet Stormen

Som en åpen bok bretter det lyse, moderne biblioteket seg ut mot havet, og i konsertsalen står artister som Tønes, Bjørn Tomren, Halvdan Sivertsen, Fieh og Eva Weel Skram på scenen det neste halvåret. 

Parkenfestivalen selges ofte ut på noen minutter. Det samme gjør byens nye konsertsted Bodø Svømmehall, i alle fall når artister som Karpe og Røyksopp holder sine etterfester etter Parkenfestivalen der. Festspillet Nordland musikkfestuke har eksistert siden 1980 og trekker konsertpublikum både inn i Stormen og opp på Keiservarden med mektig utsyn over Vestfjorden mot Lofoten. 

Utestedet Dama Di har blitt for en egen institusjon å regne, hvor man kan seile inn i nattetimene under mottoet “kunst, kaos og bar”. 

Et av de nyeste kulturtilbudene ligger i en tidligere tom båthall, her har Beddingen kulturhus oppstått, med en av Bodøs triveligste puber, Flora, og en ny badstue, kalt Fauna. 

I et av de få arkitekttegnede etterkrigsbyggene i Bodø har NŌUA [noo-a] flyttet inn, en kunstnerdrevet institusjon for foto som samtidskunst, med et program som alltid er gratis og åpent for alle. 

Et arktisk inngangsport

Samtidig som Bodø kan by på urbane og kulturelle utskeielser, har stedet en dramatisk vakker natur innenfor kort rekkevidde. Hva med en kveldstur til utkikkspunktet Keiservarden, med mektig utsyn over Vestfjorden mot Lofoten og en badetur til sandstranda Mjelle, som er så fin at den fikk sin egen sang av Terje Nilsen? 

Eller på vinteren; en skitur i løypenettverket rundt byen eller alpint i Skarmoen, kun 12 km fra Bodø sentrum?

Bodø er rett og slett et eldorado av arktiske opplevelser. Man kan oppleve toppturer i dramatiske fjellandskap, storhavsfiske, havørnsafari, dansende nordlys på vinteren og magiske lyse netter på sommeren. 

For ikke å glemme Saltstraumen, verdens sterkeste malstrøm. 

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Vil du flytte til Bodø, anbefaler vi at du sjekker ut kommunens nettsider.
  2. Det er også mye nyttig informasjon hos nettsidene til Nye Bodø.
  3. Er du mellom 20 og 40 år? Da anbefaler vi nettverket Bodø2040.
  4. Nav Arbeidsplassen: Oversikt over alle ledige stillinger i kommunen.
  5. Bodø har egen bolig-side på Facebook hvor du enkelt kan finne ditt nye bosted.

Hjelp, hvor finner jeg sted å bo i Bodø

Om du skal eie eller leie, er det aller beste å sjekke Finn.no. Byen er stor i geografisk utstrekning, og det kan være vanskelig å vite hvor det er best å bosette seg. 

Heldigvis har Nye Bodø laget en bydelsguide, der man raskt kan lese seg opp om det er Mørkved, Rønvika, Nordsia eller Sentrum som er det beste stedet for deg med eller uten familie. 

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

De ulike bydelene har egne fotball- og håndball-lag. På Mørkved finner man et stort klatresenter, og Bodø har også en egen skateklubb. Yoga, tennis, dans, padel, musikkundervisning, korps, orientering, bowling. Det aller meste kan oppdrives. Bodø er også en levende kulturby, med et rikt program på store og små scener som Stormen konserthus, Sinus, Dama Di, Svømmehallen Scene.

Og hvordan kommer man seg hit?

Det tar bare 80 minutter å fly fra Oslo til Bodø. Det er flere avganger om dagen til mange byer i Norge, se Norwegian, SAS og Widerøe for billetter. Ifølge Lonely planet er reisen med Nordlandsbanen en av Europas fineste togreiser, så om du har god tid kan reiseveien gjøres til en opplevelse ved å ta tog. Billetter finner du på Vy. Hurtigruten legger til kai to ganger om dagen.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Bodø, Salten og Nordland

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS