Bo og leve i Moskenes i Lofoten

Moskenes byr på et variert næringsliv, ro og livskvalitet – midt i en nasjonalpark

Har du noen gang tenkt på hvordan livet er i en nasjonalpark? Da kan du dra til Moskenes.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Moskenes kommune

Ytterst i Lofoten ligger landemerket Lofotodden. Nærmeste nabo er Moskstraumen, en av verdens sterkeste havstrømmer. Velkommen til Lofotodden Nasjonalpark og perlen som heter Moskenes.

Den aller beste måten å ankomme Lofoten på, er fra havet, for eksempel med fergen fra Bodø til Moskenes. Det er da du får oppleve den taggede fjellrekken som er så skarp at du tror du kan kutte deg på den, der den vokser fra en stripe nederst i horisonten til du må legge hodet på skakke for å kikke opp på Reinebringen 448 meter over havet. 

Det er denne opplevelsen du får om du tar fergen og lander på Å, det lille fiskeværet med verdens korteste navn som er et viktig trafikknutepunkt, spesielt sommerstid.

Kaffe med naboen

Moskenes er så mye mer, men en god start er kjøreturen fra Å til Hamnøy. I løpet av 20 minutter passerer du Tind, Sørvågen, Reine, Sakrisøy og Hamnøy, steder som oser av fiskerihistorie og røper mye av den staheten som har gjort at mennesker har kloret seg fast i dette fjellriket og gjennom generasjoner har høstet fra rikdommene i Vestfjorden.

Det preger folket som bor her. De er rause, artige og direkte, og tar så godt imot gjester at de får lyst til å bli værende. Noen av dem gjør det også. I Moskenes kan du ennå banke på og drikke ettermiddagskaffe med naboen - uten avtale på forhånd.

Fisk og turisme

Uten skreiens velsignede vandring til Lofoten hadde det ikke bodd folk i Moskenes, men folket der har tatt den fordelen naturen har gitt dem og forvaltet den med bærekreft, ærbødighet og klokskap. Fiskerne her er dyktige og offensive, og har de senere år investert hundretalls av millioner i en topp moderne flåte som setter Moskenes på kartet som fiskerikommune.

Samtidig er turismen blitt stadig viktigere, og skaper nye arbeidsplasser og økonomiske ringvirkninger. Turisme i Lofoten er å formidle og tjene på historien om fiskeriene. Du kan bo i gamle rorbuer, slik fiskerne gjorde det, men du har moderne standard, og du kan gå å spise fisk på noen av Lofotens beste restauranter.

O,Village,,Moskenes,,Red,Norwegian,Rorbu,,Fishing,Huts,On,Lofoten

Moskenes - kommunen midt i en nasjonalpark

Drying,Stockfish,Cod,In,Authentic,Traditional,Fishing,Village,With,Traditional

Omgitt av både fiskerikultur og turisme

Kreativt pågangsmot

Livskraftige bygder, pågangsmot og ramsalt nordnorsk humor.

Og kreativitet.

Hvor ellers finner noen på å starte en lysvandring som etter noen år er blitt en tradisjon som samler 1500 mennesker? I en kommune med vel 900 innbyggere?

Moskenes har noen av de mest spesielle museer i Lofoten. På Sakrisøy ligger for eksempel Lofoten Leketøymuseum, og på Å finner du både Lofoten Tørrfiskmuseum og Norsk Fiskeværsmuseum, bygd opp mot alle odds og på ren idealisme av sterke lokale personligheter. Skulpturlandskap Nordland kunstverket «Laurbærblad» spanske Cristina Iglesias på Akkarvikodden ved Hamnøy

Fjell og skjærgård

Naturen i Moskenes er en av årsakene til at Lofoten er et verdenskjent reisemål. Instagram-kontoene går varme når bildene fra disse naturperlene fyller kommentarfeltene med superlativer. Og det er så mye å velge mellom. Noe av det som gjør Moskenes spesiell i den ellers rå lofotnaturen, er at den har en skjærgård. Det er over hundre små og store holmer og skjær som gir området et særpreg.

Og det er mer. Vil du ha utsikten og magesuget fra toppen av Reinebringen, som en lett tilgjengelig tur? Eller vil du gå til fots til den vakre Bunesstranda, ta med deg primusen og overnatte i telt? Om du er tøff kan du ta turen opp til Helvetestinden, 602 meter over havet. Du kan også få en fin tur med båt inn Kjerkfjorden til fraflyttede Vindstad. Hva med en kajakktur inn vakre Reinefjorden? Og alt dette hører til livet i nasjonalparken.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Visit Lofoten har en egen side med informasjon om Moskenes.
  2. Moskenes kommunes nettsider har den informasjonen du trenger for å flytte hit. 
  3. Facebook-siden Hva skjer i Moskenes gir mye informasjon om det som skjer i kommunen.
  4. Nav Arbeidsplassen gir det oversikt over ledige stillinger i Moskenes. 
  5. Facebook-siden Ønskes leid/til leie Lofoten kan gi deg tips om ny bolig i Lofoten.

Hjelp, hvor finner en bolig i Lofoten?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Friluftsliv, kultur, idrett og foreningsliv – Moskenes har det du trenger, og vel så det. Reine idrettslag har ny kunstgressbane og er en viktig sosial arena. 

Overraskende mange gallerier og museer. Og gode restauranter. 

Korps og spellemannslag, Røde Kors, revygruppe, bridgeklubb og flere grendelag.

Og hvordan kommer man seg hit?

Det tar 10 minutter å kjøre til Å for å ta fergen til Bodø, et samband som fra 2025 vil bli trafikkert av to ferger. 

Det tar 60 minutter å kjøre til kortbaneflyplassen på Leknes, og et kvarter mer om du vil til Stamsund og Hurtigruten. 

E10 er veien som binder Moskenes sammen med resten av Lofoten.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Moskenes, Lofoten og Hålogaland:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS