Rekruttert av Heia Nord-Norge:

På veggen hjemme hos Frode Børfjord henger et stort skolekart fra 1954. Her er Russland markert som Sovjetsamveldet. – Slik Russland styres i dag, av en tidligere KGB-offiser, kan man jo lure på hva fremtiden vil bringe i forholdet mellom Norge og Russland, sier den nye sjefsredaktøren i Sør-Varanger Avis.

Erfaren mediemann på plass i Finnmark: Nå starter Frode på det viktige oppdraget i Sør-Varanger Avis

Han er født i Oslo, døpt i Hammerfest og oppvokst i Tromsø. Nå skal finnmarkingen Frode «hjem» for å lede en lokalavis i grenseland gjennom digital omstilling.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

– Jeg er fullblods finnmarking. Det har jeg alltid vært. Men jeg har ikke bodd i Finnmark siden jeg gikk ut av gymnaset i Hammerfest, forteller Frode Nielsen Børfjord (59).

Det vil si at Vest-Finnmark strengt tatt er hjemme. Men han har også en sterk relasjon til øst:

– Etter å ha vært vernepliktig soldat på GSV midt på 80-tallet, ble jeg trollbundet av både Sør-Varanger og byene på den andre siden av fjorden, sier han.

Som journalist har han gjerne «søkt» etter historier i denne regionen – både Kirkenes, Vadsø og Vardø.

Særlig etter at han begynte som journalist i NRK Finnmark på sensommeren 2021, har Frode tilbrakt mye arbeidstid i Øst-Finnmark.

– Derfor var det ikke et vanskelig valg, da jeg ble spurt om å ta over avishuset i Kirkenes, sier han.

Klar for digital omstilling

Onsdag 1. februar overtar presseveteranen som ansvarlig redaktør og daglig leder i Sør-Varanger Avis.

Heia Nord-Norge har bistått aviseieren, Amedia, med kandidatsøk.

Det var en henvendelse til Frode som gjorde han ordentlig nysgjerrig på denne jobben. I den grad at han takket ja til utfordringen.

Den tradisjonsrike avisen i grensebyen lengst mot øst har det siste året fått ny eier og ny giv. Med Amedia på laget har lokalavisen store ambisjoner om å vinne tilbake abonnenter digitalt.

Det er denne jobben den arvelig belastede journalisten skal lede. Mer om det snart.

Men først en liten historietime.

Historikeren som ble journalist

– Jeg skulle egentlig bli historiker og begynte på studier. Så fikk jeg jobb i Nord-Troms Avis i stedet, minnes Frode.

– Da hadde jeg tidligere vært korrekturleser og litt frilanser i både Nordlys og Finnmark Dagblad, forteller han.

Slike historier er han ikke alene om.

Journalistikken hadde han da også fått inn med blodet, som sønn av den nordnorske pressenestoren Reidar Nielsen.

Tidligere sjefredaktør i Finnmark Dagblad og Nordlys, journalist i Arbeiderbladet og redaktør i Dagningen på Lillehammer.

Det betyr at Frode og familien flyttet rundt i takt med nye jobber. Men alle veier fører som kjent til Finnmark.

– Den dagen det var ferie, satte vi oss i en Renault 4 i Oslo og kjørte på lange grusveier til Hammerfest. Det var ikke en bil som var egnet til slike turer. Men den magien med å komme hjem har sittet i meg hele livet, sier han.

En helt spesiell posisjon

Historieinteressen har også fulgt Frode hele livet. Her kunne vi brukt et helt intervju på refleksjoner rundt Finnmark og særlig Sør-Varangers plass i både fortid og nåtid. Konklusjonen er kanskje det viktigste:

– Dette er en helt spesiell region som har en helt spesiell posisjon i Norge. Jeg tror ikke alle skjønner hvor mange viktige funksjoner som ligger i den delen av Finnmark, sier Frode.

Det handler blant annet om myndighetsutøvelse og bebyggelse. En viktig del av det såkalte totalforsvaret handler om en livskraftig sivilbefolkning.

For mange år siden ble Sør-Varanger befolket av folk fra andre deler av Norge, som ble invitert til Finnmark for å bosette seg og drive jord. Her ligger kanskje noen paralleller til dagens tiltakssone og incentiver.

Beliggenheten har alltid preget Sør-Varanger.

En by med nabo i krig

Livet i øst har alltid handlet mye om forholdet til den store naboen i øst. Fra frigjøringen av Finnmark, til kald krig, via glasnost og tiår med samarbeid – til full stopp og et invaderende Russland.

Det siste skiftet skjedde nærmest over natta 24. februar 2022. Tilfeldighetene ville at store deler av det offentlige Finnmark, Barents og noen russiske gjester da var samlet på Kirkeneskonferansen.

Frode var der som NRK-journalist, og merket sceneskiftet:

– Det var et dramatisk sceneskifte, men stemningen hadde vært underlig hele konferansen. Som NRKs reporter i byen var jeg plutselig på Dagsrevyen samme kveld, minnes han.

Selvsagt langt mindre dramatisk her enn over Russlands grense mot Ukraina – men uten tvil en dag for historiebøkene.

En erfaren pressemann

Historien om Frode Nielsen Børfjord kunne også tatt mye plass. Han vokste opp i Nordlys og Finnmark Dagblad. CV-en forteller om lang erfaring fra NRK, både som Brennpunkt-journalist og nå journalist i NRK Nord-Norges gruppe for undersøkende journalistikk.

Han har vært fagleder på Institutt for Journalistikk, redaksjonssjef i NRK Dokumentar og samfunn i Oslo, nyhetsredaktør i Adresseavisen og Gudbrandsdølen Dagningen.

For noen tiår siden var han en av pionerene og lederne bak etableringen av VG Nett. Det kanskje viktigste grunnlaget for det som i dag er Norges desidert sterkeste og en av få virkelig lønnsomme mediebedrifter.

Den erfaringen kan bli nyttig å ta med seg som redaktør for Sør-Varanger Avis.

Midt på 90-tallet var opplaget på over 4400 aviser – altså abonnenter pluss løssalg. Siden har opplaget falt i takt med digitaliseringen av journalistikken, hvor lokalavisen har kommet noe bakpå.

I dag er opplaget langt lavere – men det gir også stort potensial og store ambisjoner om å øke det igjen.

Kirkenes, kommunesenteret i Sør-Varanger.

En lokalavis som skal heie

Det krever digitalt taktskifte og omstilling. Den er allerede i gang, understreker Frode Nielsen Børfjord.

– Jeg har vært litt involvert den siste tida i noen gode beslutninger, og vi har masse på blokka som skal gjennomføres, sier han.

Frode er på langt nær mett – og klar for redaktørgjerningen i Sør-Varanger.

– Som påtroppende redaktør er jeg glad for å ha Amedia med på laget som eier. Jeg er glad for at avisen har fått en solid aktør i ryggen, og ser fram til å jobbe journalistisk med et konsern jeg kjenner godt fra før, fortsetter han.

Det blir fort mye snakk om storpolitikk når vi snakker om Kirkenes. Men lokalavisen skal først og fremst være også det, understreker redaktøren.

– En lokalavis har mange oppdrag, og de fleste er ikke av storpolitisk karakter. Det er viktig å fordele ingrediensene godt for å lage en avis folk både vil ha, og trenger. Dette skal være et levende produkt som støtter opp om lokalsamfunnet og kjemper de nødvendige kampene, sier han.

Samtidig henger storpolitikken og lokalsamfunnet ofte sammen. Som for eksempel behovet for flere innbyggere.

Og her vil ikke Frode bare rope på staten.

– Innovasjonen kommer vel så mye innenfra. Det bor veldig mange smarte folk i Øst-Finnmark. En viktig oppgave for en lokalavis er å være med og heie på alle disse, samtidig som lokaljournalistene har som oppgave å ha et kritisk blikk på prosessene i lokalsamfunnet

– Så kan det hende at pengene må komme utenfra. Men vår jobb skal ikke være bare å reise ned på Løvebakken for å syte, vi skal også løfte fram innovasjon og utvikling innad i regionen, understreker han.

Frode vil være tett på byen – og bo mest i Kirkenes.

Mer flytting enn pendling

Så skal Frode selv heller reise motsatt vei: Til Finnmark. Når vi spør Frode om karriereråd kommer han inn på noe av motivasjonen for å gå løs på denne jobben som snart 60-åring.

– Jeg er ikke mett. På langt nær. Jeg tror det er viktig å ikke bli passiv, men hele tiden utvikle seg selv, møte nye utfordringer, sier han.

– Det som foregår på begge sider av landegrensene i Sør-Varanger, og ikke minst ute i Barentshavet har ikke bare lokal interesse og betydning. Det er også viktig nasjonalt og internasjonalt. Det gir både spennende utfordringer og vekstpotensiale for avishuset på grensa til verdens største land.

– Det betyr at jeg både kan og må jobbe journalistisk selv. Dagene skal ikke bare tilbringes på et møterom. Det liker jeg, fortsetter han.

De siste tiårene har pressemannen mer eller mindre pendlet til forskjellige jobber fra hjemplassen, en liten husmannsplass utenfor Lillehammer.

Når han nå ser mot redaktørjobb i Finnmark blir det mer flytting enn pendling.

– Mitt yngste barn er ute av redet denne våren. Jeg er ihuga finnmarking, og har familien med på dette. Noen reiser til Østlandet blir det nok, men ikke minst har jeg en familie som også er veldig glad i Finnmark, og vil komme opp når jobb og studier tillater det, sier Frode Nielsen Børfjord.

– Du begynner i jobben 1. februar. Hva blir den første endringen?

– Det har jeg allerede tenkt på, men de skal jeg ikke si noe om her og nå. De skal vi nok heller implementere stille og rolig i løpet av vinteren. Og så skal man alltid begynne en slik jobb med stor respekt for dem som har jobbet der lenge.


Trenger du også hjelp til å finne flinke folk?

Ta kontakt med partner og faglig ansvarlig Kjartan Ridderseth:

Powered by Labrador CMS