33 gode grunner til å jobbe, bo og leve i Nord-Norge

Karrieremuligheter. Utvikling og ansvar. Spektakulær natur. Yrende kulturliv. Gratis barnehage. Fremtidsrettet og bærekraftig næringsliv. Det er mange gode grunner til å jobbe, leve og bo i Nord-Norge. Her er noen av de.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

1. Spennende jobber

Det er rekordlav arbeidsledighet, men behovet for arbeidskraft innen de fleste bransjer er likevel stort. Her finnes det mer enn nok av spennende, utfordrende og attraktive jobber.

Men arbeidsgivere har fortsatt en lang vei å gå når det gjelder å synliggjøre jobbene godt nok.

2. Karrieremuligheter med utvikling og ansvar

Velger du en jobb i Nord-Norge er det store muligheter for både utvikling og ansvar!

På Heia Nord-Norge kan du blant annet lese om Alexander som ble avdelingsleder på Andøy skole etter bare to år. Eller om Eline som gikk fra trainee til direktørjobb i Bodø energi.

3. Utdanning

I hele landsdelen kan du velge mellom hundrevis av ulike studiemuligheter hos UiT eller Nord Universitet, og kommer tett på verdensledende forskning, fantastisk natur og et stort studiemiljø.

Mangler det noen grunner på lista?

Vi vil ha så mange som mulig!

Send dine beste til heia@hnn.no!

4. Midnattsola
En tid på året der sola aldri går ned og døgnet varer evig. Da er det lite som slår en topptur til fjells eller en kajakktur til sjøs - helst ved midnatt.

5. Spektakulær natur

Naturen er, ikke overraskende, det første mange tenker på når man nevner Nord-Norge. Spisse fjell, kritthvite strender, dype fjorder og idylliske skjærgårder beundres og nytes av tusenvis av fastboende, besøkende og turister – hele året.

6. Billigere strøm

Mens resten av Norge (og Europa) har opplevd høye strømpriser, har Nord-Norge stort sett vært forskånet for dette. I juli og august var strømprisen under 3 øre per kWh. Siden har den vekslet mellom 30 og 50 kWh.

7. Yrende kulturliv

Nord-Norge har et yrende kulturliv med mange kulturinstitusjoner og organisasjoner. Festspillene i Nord-Norge, Hålogaland Teater, Nordnorsk Kunstmuseum, Det samiske nasjonalteateret - for å nevne noen.

Winter,Scenery,With,Aurora,Over,Reine.,Incredible,Winter,View,On

8. Nordlyset
Det mystiske lyset som vikingene en gang trodde var gudenes manifestasjon og som samene trodde var en ondt varsel. I dag slutter det aldri å fascinere oss.

9. Nordnorske dialekter og de samiske språk

I nord finnes det hundrevis, kanskje tusenvis, av ulike dialekter. De er vakre, rare og morsomme.

De mest brukte samiske språkene i landet i dag er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Her lærer man alltid nye ord og uttrykk, selv i voksen alder.

10. En landsdel i rask utvikling

Nord-Norge har flere ganger blitt omtalt som «mulighetens landsdel» og kan skilte med svært lav arbeidsledighet, fremtidsrettede og bærekraftige næringer og økonomisk fremgang.

11. Nordnorsk tradisjonsmat

Fersk fisk og skalldyr fra havet og elver, mørt reinkjøtt fra vidda, saftig viltkjøtt og ferske bær fra skogen, prisvinnende pinnekjøtt fra fjellet, fantastiske grønnsaker fra det arktiske jordbruket, og Norges nasjonalkake fra Kvæfjord. Nord-Norge er en smaksopplevelse i seg selv.

12. Romfart
Fra Andøya Space skytes det opp forskningsraketter, ballonger, og snart satelitter. Dette er et undervisningssenter for romfart. På kundelisten står blant annet NASA og ESA.

13. Finnmarksvidda

Norges største vidde, som nærmest fremstår som en urørt villmark. Her er beiteområde til hundretusenvis av rein og er et særpreget kulturlandskap. Mange kommer hit for å oppleve og lære mer om en den samiske kulturarven.

14. Grønn industri og næringsutvikling

Det skal de neste årene satses stort på grønn næringsutvikling og industri i Nord-Norge.

På Mo i Rana bygges det batterifabrikk. Berlevåg satser på hydrogenproduksjon basert på vindkraft. I Mosjøen skal det produseres grønn hydrogen i stor skala.

Narvik rigger seg for en storstilt industrisatsning, og mange bedrifter jobber for flere klimasmarte løsninger.

Bare for å nevne noen av prosjektene: Det er mange flere!

15. Redusert studiegjeld, lavere skatt og gratis barnehage!

Bor du i Finnmark eller i utvalgte kommuner i Troms, kan du få slettet deler av studiegjelden din fra Lånekassen – opptil 30.000 kr, hvert år.

I tiltakssonen får du også lavere skatt, ingen el-avgift og andre økonomiske fordeler.

Sist, men ikke minst: Fra 2023 blir barnehageplass helt gratis i Nord-Troms og Finnmark!

16. Små og store samfunn
Fra moderne og urbane byer til idylliske og vakre tettsteder, små bygdesamfunn og levende øysamfunn. Alle med hvert sitt særpreg.

17. Europeisk kulturhovedstad

Bodø og Nordland blir Europeisk kulturhovedstad i 2024. Bodø2024 er det største kulturprosjektet i Nord-Norge noensinne, der formålet er å bringe Europas befolkning og kultur sammen.

18. Et øyrike

Nord-Norge er godt kjent for sine utallige, store og små, vakre øyer. Lofoten omtales ofte som et av verdens vakreste øyriker, og visste du at Vegaøyan står på UNESCOS verdensarvliste?

19. Havbruksnæringen

Vi har levd av havet i tusenvis av år. I nord er havbruksnæringen en av de viktigste og mest lønnsomme næringene. Flere nordnorske oppdrettsselskaper har lokale eiere og lokale hovedkontor – og er en viktig motor for både arbeidsplasser, vekst og utvikling i lokalsamfunnet.

Photographer,At,The,Lofoten,Norway

20. Turisme
Nord-Norge klatrer opp på listen som et av verdens mest attraktive reisemål - takket være unik og fantastisk natur, men også internasjonale filmer og serier.

21. Gratis ferge

Fra sommeren 2023 vil det bli gratis å ta ferge til og fra øyer uten forbindelse til fastlandet. I tillegg skal øvrige fergepriser ned 20 prosent.

22. Evenes

Evenes flystasjon utvikles til en framskutt base for kampfly og base for maritime overvåkningsfly. Dette tilfører regionen over 600 nye arbeidsplasser.

23. Fugleriket i nord

En stor andel av Norges største fuglefjell befinner seg i Nordland, og på Lovund finner du en stor bestand av den populære lundefuglen. Den største delen av kongeørnbestanden holder også til i våre tre nordligste fylker, og på den lille øya Vega er det observert hele 230 fuglearter.

26. Fiskevær
Langs kysten ligger mange idylliske fiskevær. Det antas at fiskeværet er en bosettingsform som går så langt tilbake som til steinalderen.

25. Hvalriket Vesterålen

Hvert år kommer havets kjemper tilbake til Norskekysten, men visste du at den eneste helårsdestinasjonen for hvalsafari er i Vesterålen? Neste år kan du besøke et helt nytt hvalsenter på Andenes.

26. Festivaler

I Nord-Norge arrangeres det hundrevis av festivaler – hele året. De fleste av dem skapt av lokalbefolkning og frivillighet. Festivalene tilbyr alt fra musikk, teater og dans til mat, idrett og fiske.

A,Tourist,Icebreaker,Moored,Off,The,North,West,Coast,Of

27. Isbjørnens rike
78 grader nord ligger Svalbard - med sitt sæpregede landskap og unike opplevelser du ikke finner andre steder. «Som å være på en annen planet», beskriver mange besøkende.

28. Ofotbanen

Ofotbanen regnes som en av Europas vakreste togreiser, og er landets mest trafikkerte jernbane. Banen forbinder også Norge med Europa og Kina.

29. Fantastiske naturopplevelser

I nord finnes det et uendelig utvalg av spennende og unike naturopplevelser langs fra hav, elver, skog og fjell.

Visste du forresten at verdens sterkeste malstrøm ligger i Salten utenfor Bodø? Og at du kan klatre opp Norges nasjonalfjell, Stetind, som ligger i Narvik kommune?

30. Nordlendingene!

Vi må selvsagt ikke glemme det kanskje viktigste med Nord-Norge: Folket!

Her er de fleste sjenerøse, åpne og inviterende. Du får kaffe på trappa og hjelp til det du trenger. Antakeligvis får du også med en god dose galgenhumor, gjerne på alles bekostning. Det er stort sett lett å bli kjent med folk i nord.

Uansett om de kaller seg nordlendinger, tromsværinger eller finnmarkinger.

Og føler du deg hjemme i kategorien «ung voksen», er sjansen stor for at du finner et nettverk i nærheten av der du bor – som Link, Bodø2040, Tromsø2037, Sør-Varanger Ung eller lignende!

... til slutt: Vi har snakket mye om natur og bygd.

Men vi skal heller ikke glemme: Nord-Norge har også viktige og store byer. Med mange tilbud!

31. Harstad
Nord-Norges tredje største by vokser for tiden raskt – med nye veier, nytt sentrum og mange nye tilbud i og rundt byen.

Norwegian,City,Bodo,Aerial,View,,Norway.

32. Bodø
Nord-Norges nest største by har ikke bare Bodø/Glimt, Glasshuset og Halvdan. Sentrum er blitt nytt de siste årene, og Molobyen er neste steg i utviklingen.

Norway,City,Panorama,-,Tromso,At,Sunset

33. Tromsø
Nordens Paris, landsdelens største by, en fantastisk studieby, utelivsby, kulturby og ikke minst et mekka for alle som er interessert i natur, ski og andre opplevelser. God tur!

Powered by Labrador CMS