Daniel Bjarmann-Simonsen forlater Bodø kommune ved årsskiftet og går tilbake til det private næringslivet. Nå er det Nova Sea på Helgeland som står for tur.Per-Inge Johnsen
Klar tale fra Daniel etter at han kapret toppjobb i Nova Sea: – Å lyse ut stillinger er viktig for å vise at landsdelen er attraktiv
Daniel Bjarmann-Simonsen går snart til direktørjobb i Nova Sea, og forlater dermed jobben i Bodø kommune. Nå mener han at for få attraktive arbeidsgivere lyser ut attraktive stillinger, og heller lar bekjente sitte i viktige posisjoner.
EspenBless StenbergSenior kommunikasjonsrådgiver og innholdsprodusent i Heia Nord-Norge
Daniel Bjarmann-Simonsen er et kjent navn for mange – i både nord og sør:
Han har vært prosjektleder for Ny by – Ny Flyplass, statssekretær i Nærings– og fiskeridepartementet, regiondirektør i NHO Nordland, og inntil nylig samfunns– og næringsdirektør i Bodø kommune.
Neste stopp er oppdrettskonsernet Nova Sea på Lovund hvor han tar fatt på en stor og viktig oppgave, som direktør for kommunikasjon og næringspolitikk.
En stilling som passer den tidligere politikeren svært godt.
– Jeg er jo et politisk og strategisk dyr som trives på dypt vann, der jeg kan bidra til å løse komplekse situasjoner, sier Bjarmann-Simonsen.
Bærekraftsutfordringer
Jobben han går fra i Bodø kommune, ble kanskje ikke helt som han hadde sett for seg.
Som samfunns- og næringsdirektør skulle han ansette og legge til rette for vekst og utvikling i Bodø og Salten. I stedet endte kommune-Norge i en økonomisk krise, og mye av tiden har gått til nedskjæringer.
– Men jeg forlater også store og veldig spennende oppgaver jeg gjerne skulle fullført løpet på. Som prosessen med Forsvaret og NATO. Når det er sagt, er det god fremdrift og mye vil skje før nyttår.
– Og da muligheten hos Nova Sea meldte seg, var det vanskelig å ikke takke ja. Selv om det også er veldig vemodig å forlate fantastiske kolleger og spennende oppgaver i Bodø kommune.
Når han nå går over til en direktørstilling i Nova Sea, dukker det opp nok av andre utfordringer. Her handler det om omstilling, bærekraft og miljøutfodringer.
– Satt på spissen, så er det jo slik at dersom man ikke er en del av regnestykket som løser miljøproblemer, har man ikke livets rett. Havbruksnæringen har noen bærekraftsutfordringer som må løses, ellers blir vi regulert bort. Og det er ikke mine ord, men et tidligere statsråd.
– Svært glade for å få Daniel med på laget
Etter nyttår begynner Bjarmann-Simonsen i Nova Sea, som ser fram til å få hans erfaring og kompetanse med på laget:
– Vi er svært glade for å få Daniel med på laget og ser frem til å styrke teamet vårt ytterligere. Han vil være en nøkkelressurs for oss i tiden som kommer, spesielt innen vårt strategiske arbeid med kommunikasjon og næringspolitikk, sier Tom Eirik Aasjord, administrerende direktør i Nova Sea.
– Vi jobber i en næring med mange fantastiske historier og eksempler på hvor viktig vi er for Norge og for distriktssamfunnene, samtidig har næringen utfordringer knyttet til velferd og omdømme som må løses. Våre rammebetingelser kommer til å bli mye diskutert i årene som kommer og derfor har vi spisset vår satsning på dette området.
– Den omfattende og verdifulle erfaringen Daniel har fra både offentlig forvaltning og næringsliv, blir viktig i dialog med myndigheter og vår posisjon i næringen, fortsetter Aasjord.
Dette vil ta mye tid i hans nye rolle i havbruksnæringen, men han verken kan eller skal løse miljøutfordringene alene.
Daniel Bjarmann-Simonsens jobb blir å legge til rette for at Nova Sea kan ta regien og være i forkant av rammebetingelser som kommer fra myndighetene. Men selskapet må få med seg flere i bransjen.
– Dette er større utfordringer enn hva bare ett selskap alene kan løse.
Som alltid vil bodømannen gå løs på oppgaven med stor entusiasme. Han ser fram til å bli en del av et stort og viktig selskap med hovedkontor utenfor en av de store byene.
Stillingen viste seg å være svært attraktiv, med mange sterke kandidater. Hvor Daniel Bjarmann-Simonsen til slutt trakk det lengste strået.
Direktørjobben vitner om at man ikke nødvendigvis må søke seg inn mot en by for å finne en attraktiv jobb i Nord-Norge.
– Men det er viktig at man lyser ut slike stillinger på det åpne markedet. Hvis vi lyser ut flere attraktive jobber, gjør det også landsdelen mer attraktiv. Dette er en problematikk jeg har jobbet med flere ganger opp mot privat sektor, sier han.
En undersøkelse som ble gjort i Bodø for mange år siden, viste at godt over halvparten av ledige jobber i næringslivet ikke blir lyst ut.
– Når man er avhengig av å ha et nettverk for å få en god jobb, mister arbeidsmarkedet vårt synlighet. Og vi blir mindre attraktive.
Bjarmann-Simonsen er også opptatt av at vi må vise at det finnes solide karriereveier langs hele kysten i Nord-Norge.
– Det er viktig at man viser at man ikke nødvendigvis må til Oslo for å få en toppjobb. Det artige med havbruksnæringa er at den er veldig stedsbundet til kysten vår, og det finnes hovedkontorer langs store deler av kysten.
Fakta om Nova Sea
Stiftet av Steinar Olaisen i 1972. Han gikk bort i 2011, men Nova Sea drives fortsatt etter gründerens leveregler om ærlighet, nøkternhet i drift, og fokus på både kvalitet og bærekraft. Steinars datter Aino Olaisen er i dag en av hovedeierne og styreleder i selskapet.
Nova Sea eksporterer over 13 millioner laks årlig, og er et av Nord-Norges største oppdrettsselskaper.
Oppdrettsselskapet er miljø- og bærekraftsorientert, og jobber stadig for å redusere fotavtrykket i sin verdikjede. Nova Sea arbeider etter FNs bærekraftsmål.
Målet til Nova Sea er å ha Norges friskeste fisk, og den høyeste overlevelsen i næringen.
Hovedkontoret ligger på Lovund i Lurøy kommune, men selskapet har også kontormiljøer både i Sandnessjøen og i Bodø.
Selskapet sysselsetter over 350 ansatte både på nasjonal og internasjonal basis.
Han påpeker at havbruksnæringa er i stor grad den bransjen som har bygd opp kapital i Nord-Norge på egen kjøl, som tradisjonelt sett har vært kapitalfattig.
– I Nord-Norge har vi tradisjonelt hatt lite kapital, og vi har slitt med å få tak i folk. Denne næringa har penger og tiltrekker folk. Oppdrett og havbruk er helt unikt. Man kan godt dra fram olje og gass, men det har begrenset verdi for oss her nord. Havbruksnæringa har bygd mye av landsdelen de siste tiårene.
Trodde ikke helt på historien
Daniel Bjarmann-Simonsen ble rekruttert av Heia Nord-Norge i samarbeid med Nova Sea. Han beskriver prosessen som profesjonell, inkluderende og hensynsfull.
Noen overraskelser har det også bydd på, i positiv forstand.
– Heia Nord-Norge er offensiv i sin historiefortelling. Det var dette som gjorde at jeg ble oppmerksom på den ledige stillingen, og fikk meg til å bli nysgjerrig.
Først var Daniel i tvil om det som ble fortalt om Nova Sea var reelt.
– Det var så godt fortalt at jeg begynte å lure på om det var noe forskjønnende. Men historien ble fort verifisert da jeg kom i dialog med Heia Nord-Norge og selskapet selv. .
Det motsatte kan være en utfordring; at selskapet framstår som polerte glansbilder, en historie som senere viser seg å være noe helt annet.
– Gjennom denne prosessen ble det raskt tydelig at de flotte historiene om Nova Sea stemmer. Dermed tok jeg agnet og gikk inn i prosessen.
Et annet moment med rekrutteringsprosessen som Daniel ønsker å dra frem, er dialogen med rådgiverne i Heia Nord-Norge.
– Å stå i en slik prosess kan være veldig mentalt krevende. Med Heia Nord-Norge bet jeg meg merke i den tette dialogen, og oppdateringene kom hyppig. Det er noe jeg setter pris på, sier han.
Nå skal han avrunde en krevende prosess i Bodø kommune før han tar fatt på nye oppgaver hos Nova Sea rundt årsskiftet.
Verdifull erfaring
Administrerende direktør Tom Eirik Aasjord i Nova Sea er svært glad for at hans nye direktør for kommunikasjon og næringspolitikk snart er på plass.
– Vi er svært glade for å få Daniel med på laget og ser frem til å styrke teamet vårt ytterligere. Han vil være en nøkkelressurs for oss i tiden som kommer, spesielt innen vårt strategiske arbeid med kommunikasjon og næringspolitikk.
Aasjord drar fram erfaringen Daniel Bjarmann-Simonsen drar med seg inn i sin nye jobb, som svært viktig og verdifull.
– Vi jobber i en næring med mange fantastiske historier og eksempler på hvor viktig vi er for Norge og for distriktssamfunnene, samtidig har næringen utfordringer knyttet til velferd og omdømme som må løses. Våre rammebetingelser kommer til å bli mye omdiskutert i årene som kommer og derfor har vi spisset vår satsning på dette området. Den omfattende og verdifulle erfaringen Daniel har fra både offentlig forvaltning og næringsliv, blir viktig