Rekruttert av Heia Nord-Norge

Emilia er ny prosjektleder i UN Global Compact: Skal bistå nordnorske bedrifter til økt kompetanse på bærekraft

– Prosjektet vil forhåpentligvis har en stor positiv effekt, som kan komme mange til gode, sier Emilia Lundqvist. Blant mange søkere trakk hun det lengste strået, og nå gleder hun seg til å komme i gang.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

Mangel på kompetanse og interne ressurser gjør omstillingen til det grønne skiftet utfordrende, særlig for små og mellomstore bedrifter.

UN Global Compact Norge gjennomførte derfor i 2021 en prosess i løsningsplattformen «Bærekraftig Business i Arktis». Der fikk medlemmene en idé om å se på muligheten for at flere bedrifter kunne dele på en såkalt "bærekraftansvarlig".

Med støtte fra Innovasjon Norge, gikk UN Global Compact Norge, Drytech, Stella Polaris og Calanus sammen om et nytt og unikt samarbeidsprosjekt på bærekraft. Og i fjor høst startet de jakten på en ny prosjektleder, i samarbeid med Heia Nord-Norge.

Sjelden jobbmulighet i unikt samarbeid: Her kan du bygge nordnorsk kompetanse på bærekraft.

Slik lød overskriften da stillingsutlysningen kom ut. Og den ble godt lagt merke til av blant annet Emilia Lundqvist.

– Jeg så utlysningen via Heia Nord-Norge på LinkedIn. Jeg ble nysgjerrig og begynte å lese meg opp. Det virket så gøy og spennende, forteller hun.

Emilia fikk jobben: – En gavepakke!

Ifølge regionleder, Lotte Lindbjør, fikk organisasjonen inn mange gode søkere, og flere av de hadde god kompetanse på bærekraft.

I samråd med bedriftene i samarbeidet valgte de å gå for Emilia. På grunn av hennes erfaring med innsamling av data, hennes bakgrunn som ingeniør, og ikke minst hennes personlige egenskaper.

– Vi var på utkikk etter en prosjektleder som evner å kommunisere godt med flere interessenter, ha en god struktur i prosjektet, og sikre god fremdrift og effektivitet. Emilia var i så måte en gavepakke, skryter Lindbjør.

Emilia gleder seg til å ta fatt på store og viktige oppgaver...

Incredible,Northern,Lights,Aurora,Borealis,Activity,Above,Town,Of,Tromso

...i et unikt og spennende samarbeidsprosjekt på bærekraft

– Vi er veldig fornøyde med både prosessen og kandidaten vi endte opp med å ansette.

Emilia selv ble både veldig glad og overrasket da hun fikk jobbtilbudet. Hun startet i stillingen 1.februar, og har kontorplass i Global Compact Norges regionavdeling i Tromsø.

– Hva ser du mest frem til nå?

– Å komme ordentlig i gang med prosjektet. Og det gleder meg også å se hvor gira bedriftene er til å komme i gang. Alle vil noe, og alle vil få til dette på best mulig måte.

Hun innrømmer at målsettingene og ambisjonene er høye, men hun har all tro på at de er mulig å oppnå.

Solid erfaring i bærekraft og miljø

Emilia omtaler seg selv som en bærekrafts- og miljønerd.

Hun kommer fra den lille bygda, Malmberget, som ligger i Nord-Sverige. Hun utdannet seg etter hvert til sivilingeniør fra Universitetet i Linköping, og har en master i energi og miljøteknikk, med særlig fokus på bærekraft.

Hun flyttet deretter til Tromsø og ble ansatt som bærekraftstrainee på Norges Arktiske Studentskipsnad, via Fremstr - Traineeprogrammet for bærekraftig business.

Emilia har siden prosjektstillingen ble lyst ut latt seg fascinere av prosjektet og de tre samarbeidsbedriftene.

– Det er et så viktig og godt initiativ som kan komme alle til gode.

Tror samarbeid kan være løsningen

Det vil de neste årene være helt avgjørende for bedrifter å øke fokuset på bærekraft, og gjennomføre konkrete tiltak for å redusere klimautslippene.

I flere bedrifter og organisasjoner er det allerede lovpålagt å dokumentere og vise til konkrete bærekraftstiltak.

– Bærekraft er et stort og kanskje et diffust begrep for mange. Noen vet ikke hvor de skal starte, kanskje heller ikke hva som er relevant og ikke.

3 fra Emilia:

Ditt beste karrieretips?

Jeg vil anbefale å være åpen og rett frem. Og man må tørre, selv om det kan være ubehagelig. Man kan ofte mer enn man tror, og man må ha troen på at man er flink nok.

Hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er et typisk friluftsmenneske. Jeg liker turer i både skog og fjell. Jeg liker også klatring og løping. Er det dårlig vær setter jeg pris på å slappe av hjemme, gjerne med maling eller tegning.

Ditt beste serie- eller boktips?

Mitt beste boktips er “Good Omens” av Terry Pratchett og Niel Gaiman. Når det gjelder serier elsker jeg “Folkeopplysningen”, men er man ute etter en god latter kan jeg også anbefale “Community”.

De som prøver kan til tider oppleve å bli møtt med kritikk. Emilia mener man heller bør snu fokuset og se på hva man kan gjøre bedre, og lære av hverandre.

– I studietiden lærte jeg raskt at alt vi gjør har en påvirkning på miljøet. Vi må ta hensyn og ta stilling til våre valg, og tenke over hva vi ønsker skal være vårt fot- og håndavtrykk.

– Tror du denne type samarbeid kan være løsningen for å bygge mer kunnskap om bærekraft?

– Det tror jeg så absolutt!

– Det handler om å gi alle mulighet og tilgang til kompetanse og ressurser. De tre bedriftene kommer til å lære mye av hverandre, men andre kan lære av de igjen. Det vil forhåpentligvis ha en stor positiv effekt.


Trenger du også hjelp til å finne flinke folk?

Ta kontakt med partner og faglig ansvarlig Kjartan Ridderseth:Powered by Labrador CMS