Bo og leve i Hamarøy i Nord-Salten

Tranøy fyr i Hamarøy kommune, med utsikt mot Lofotveggen.

Hamarøy – et hjertevarmt og internasjonalt samfunn med en levende kulturarv 

Med sine 2700 innbyggere fra over 30 ulike land er Hamarøy kommunen der kulturelt mangfold og bærekraftig industrisatsing møtes mellom fjord og fjell.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Hamarøy Kommune

Hamarøy kommune ligger i Nord-Salten i Nordland. Kommunesenteret Oppeid ligger omtrent to timer kjøring fra Fauske i sør og Narvik i nord, som nærmeste byer. I tillegg er det åtte tilhørende grender, som alle har sitt særpreg.

Hamsun, klatrevegg og kulturindex

Hamarøy er et sted for kreative sjeler. Den inspirerende naturen og det unike lyset har tiltrukket seg kunstnere, forfattere og musikere i generasjoner. Kommunen er kjent for å være fødestedet til forfatteren Knut Hamsun, som vant Nobelprisen i litteratur i 1920, og ønsker i dag tusenvis av besøkende velkommen til Hamsunsenteret. Kulturlivet står fremdeles sterkt, og etter gode tall over lang tid, endte det i 2022 med fjerdeplass på Norges kulturindeks. Vi snakker over 90 lag og foreninger, velbrukte biblioteker, museumer og gallerier. Kommunen har en svært aktiv kulturskole. Mer enn halvparten av skoleelevene i grunnskolen benytter seg av kulturskoletilbudet. I Hamarøyhallen kan man klatre i Nord-Norges høyeste innendørs klatrevegg.

Lulesamisk språk- og kulturarv

Hamarøy er den eneste lulesamiske språkforvaltningskommunen i landet, og det jobbes hardt for å bevare den samiske kulturen. Musken er Norges eneste lulesamiske bygd, og har et eget senter for bevaring og kunnskapsformidling av språk, kultur og historie.

Naturglede og friluftseventyr venter i hvert hjørne av Hamarøy. Med majestetiske fjorder og spektakulære fjell, tilbyr Hamarøy et fantastisk utvalg av naturopplevelser. Hele spekteret fra rolige fisketurer på fjorden til krevende toppturer i fjellene – her er det noe for enhver naturelsker. Vestfjorden gir utallige muligheter for sjøaktiviteter, og la oss ikke glemme den nord-norske sommerens midnattssol og nordlyset som danser over vinterhimmelen.

Gratis barnehage og billige boligtomter

I tillegg til natur, kultur og fellesskap, tilbyr Hamarøy moderne bekvemmeligheter og tjenester. Kommunen har gode skoler, et variert utvalg av butikker og spisesteder, samt et aktivt idrettsmiljø. Samfunnet i Hamarøy er preget av vennlighet og fellesskap. Det er mange tilflyttere, og kommunen ønsker å tilrettelegge for innbyggerne sine. De tilbyr gratis barnehage fra januar 2024, utsiktstomter fra 17.000 kroner, eget startlån, og mulighet for å søke om byggestøtte.

An lovely summer evening at Lilandsvatnet in Hamarøy (Norway)

Hamarøy - majestetiske fjell og spektakulære fjorder

Variert næringsliv og næringstilskudd

Kommunen har også et voksende næringsliv innen grønn industri, havbruk og turisme. Blant annet The Quartz Corp, en av verdens største leverandører av høyrenset kvarts, som stadig utvider arbeidsstokken og kjører eget språkkurs for sine ansatte fra ulike deler av verden. Også Nord-Salten Kraft satser innen det grønne skiftet. Her er det varierte jobbmuligheter hos selskapet som blant annet sørger for up-to-date bredbåndsinfrastruktur i kommunen.

Blant annet gjennom næringstilskudd har Hamarøy kommune som målsetting å styrke lokalt næringsliv. Søknader behandles fortløpende, og kommunen strekker seg langt for å opprette nye, og gjerne helårlige arbeidsplasser.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Besøk nettsidene til Opplev Hamarøy for å lære mer om kommunen
  2. Skal du flytte til Hamarøy bør du sjekke kommunens nettsider
  3. This is Hamarøy er verdt et besøk
  4. Nav Arbeidsplassen: Oversikt over alle ledige stillinger i KOMMUNEN.
  5. Hva skjer i Hamarøy? Hamarøys egen Facebook-side

Hjelp, hvor finner jeg et sted å bo?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Med over 90 registrerte lag og foreninger er det mange muligheter i Hamarøy. Det er fotball og dans, innendørs klatrehall og svømmebasseng. 

For friluftsentusiaster er det muligheter for turstier, jakt og fiske, toppturer,kajakkpadling og langrenn i preparerte løyper av høy kvalitet. La deg friste av utendørs kunst og flere gallerier på Tranøy,og kultur- og musikkfestivaler som Quartzfestival på Drag og Hamsundagene.

Og hvordan kommer man seg hit?

Hamarøy ligger midt i «smørøyet». Man kan reise til Hamarøy med både bil, buss og båt, fra enten Bodø, Evenes eller Svolvær lufthavner, som har flere daglige avganger rundt om i landet.

Hurtigbåten som går mellom Svolvær og Bodø har anløp i Skutvik i Hamarøy, mens det er buss eller bil som gjelder fra Evenes.

Fra juni og ut august kan du benytte fergesambandet mellom Skutvik og Svolvær. «Skutvikferga», som den heter på folkemunne, er ofte omtalt som Norges vakreste fergesamband.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Hamarøy og Salten

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS