Bo og leve i Lødingen

Lødingen ligger vakkert til i Vestfjorden, som en slags port til resten av Nord-Norge.

I Lødingen har du kort vei til det meste i Nord-Norge

Som en port til Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Harstad, ligger Lødingen idyllisk til i Vestfjorden. 

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det: Lødingen kommune

Lødingen har alltid ligget gunstig plassert midt i skipsleia, i hjørnet av Norges største øy, Hinnøya, og sentral i kommunikasjonsaksen nord-sør og vest-øst aksen Lofoten-Narvik. 

Losstasjonen i Lødingen var på 1950-tallet landets største, og fremdeles er det stor aktivitet der. 

Lødingen er et knutepunkt. Sånn var det den gang båten var det eneste tilgjengelige transportmiddel, og sånn er det den dag i dag med trailere, biler, hurtigbåter og ferger. 

Kjøretiden til de nærmeste flyplassene på Evenes og Stokmarknes er henholdsvis 70 og 75 minutter, og blir betydelig kortere når ny E10 er ferdig i 2029. 

Lødingen var og er et viktig nordnorsk kommunikasjonsknutepunkt, og da kommunen i 1984 skulle velge sitt kommunevåpen var det helt logisk at det ble en knute. 

Spesielt viktig er Lødingen for fiskerinæringen i Lofoten og Vesterålen, som transporterer mye av fisken sin over fergesambandet Lødingen-Bognes.

Kort vei til større byer

Av de rundt 2000 innbyggerne i kommunen bor over 1400 i tettstedet Lødingen, mens idylliske Vestbygd er den største bygda som ligger en 45 minutters kjøretur unna. 

I Vestbygd bor det omkring 400 innbyggere og oppvekstsenteret der har skole og barnehage. Og idrettshall. Og basseng. Og butikk. Og idrettslag. 

Vestbygd har noen av de største gårdene i kommunen, mange ildsjeler, gode bomiljø og trygge oppvekstvilkår. I dette området er det også solide tradisjoner for steinindustri. Granitten fra Lødingen har en egen kvalitet og høy status, og er blant annet brukt i flere av kunstverkene som inngår i Skulpturlandskap Nordland.

Næringslivet i Lødingen forøvrig har vært i omstilling de siste tiårene. Stedet dro i mange år fordel av relativt stor offentlig og statlig aktivitet, men da store aktører som Telenor, Sjøforsvaret og Post- og teletilsynet la ned sin virksomhet, forsvant samtidig svært mange lokale arbeidsplasser. 

Siden har næringslivet og kommunen jobbet aktivt for å oppmuntre til investeringer og etablering av nye bedrifter, blant annet med Lødingen Næringshage som et viktig verktøy. Overkommelig kjøreavstand til byer som Sortland, Harstad og Narvik gjør det mulig å bo i Lødingen og jobbe i en av nabokommunene. Eller omvendt.

Samtidig kan Lødingen slå i bordet med flere store selskaper innen fiskeri og oppdrett. 

Noen av disse driver tradisjonelt fiske, og bragte i 2021 på land fisk til en verdi av 240 millioner kroner – noe som gjør Lødingen til en av de største fiskerikommunene i Nordland. 

Fiskeriene har alltid stått sterkt, men Lødingen har fulgt med på utviklingen og huser i dag selskaper som har store lokaliteter for oppdrett, driver innen fiskeindustri – eller satser på en fremtid med nye produkter fra tang og tare. Fiskeri og oppdrett gir også grunnlaget for en offensiv verkstednæring.

A,Sunset,Scene,From,Ldingen,In,Northern,Norway

Lødingen er omgitt av vakker natur på alle kanter

W.-wards view over the harbor full of fishing boats moored to floating pontoons. Cloudy sky over Bufjellet-Nygardsfjellte hills and Lodingsaksla mounts in background. Lodingen-Hinnoya-Lofoten-Norway.

Havene og fjellene har alltid vært viktige elementer i Lødingen

I motsetning til mange andre kommuner var politikerne i Lødingen tidlig ute med modernisering av sin egen infrastruktur og tjenestetilbud. 

I 2016 ble det i samarbeid med Lødingen IL anlagt ny og moderne kunstgressbane, året etter ble det bygd ny sykehjemsfløy og i 2019 kom det ny 1-10-skole. 

Sammen med en ny privat barnehage i 2016 er det gjort betydelige investeringer for å skape «bo- og bli-lyst». I slutten av 2023 kunne kommunen for første gang på mange år registrere en økning i folketallet. Samme år investerte det lokale verkstedbedriften YMEK 60 millioner i nytt anlegg. 

Det store prosjektet i årene som kommer heter Hålogaland Næringspark, et samarbeid mellom Lødingen og Narvik kommune om å bygge opp et stort næringsområde på Kåringen i Lødingen. Store mengder oppdrettsfisk og annen sjømat skal herfra bli fraktet med båt til Narvik.

Store friluftsmuligheter

Prosjekter som dette skaper stolthet og fremtidstro i Lødingen, og støtter opp om stedets andre kvaliteter. Den som liker aktiv fritid har gode muligheter, enten det er organisert idrett som håndball, fotball, ski, sykling – eller egen aktivitet som kajakk, dykking, alpint og en tur i lysløypa. Lødingen er også blitt kalt «Bygda som sykler». 

Lødingen Sykkelklubb er Norges største i forhold til innbyggertall og er vertskap for flere årlige sykkelritt der «Lofoten Insomnia» er det mest populære. Det kalles Norges vakreste sykkelritt, og foregår i midnattssol med start på Å i Lofoten og innkomst i Lødingen.

Rundt dette knutepunktet i skipsleia ligger nemlig en spektakulær natur som innbyr til å være ute – hele året. På sjø og på land, i fjæra og på høyfjellet. 

Møysalen nasjonalpark ligger i et unikt og variert kystlandskap, fra grønne lier til gråstein, og perlen i denne opplevelsen er Vesterålen og Lofotens høyeste fjell, Møysalen på 1263 meter.

Nasjonalparken er lite tilrettelagt, ingen åpne hytter og har bare noen få merkede stier, men dermed store muligheter for den som leter etter de helt spesielle naturopplevelsene. 

Møysalen er en krevende tur men på toppen venter belønningen – utsikt til toppene i Lofoten og sørover helt ned til Bodø, nordover opp til Senja og østover til Kebnekaise i Sverige. Møysalen er en ekstra bonus med å bo i Lødingen.

Hjelp, hvordan finner jeg et sted å bo?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Svært aktive lag og foreninger, flere sykkelritt og den årlige sjømatfestivalen.

 Fantastisk natur med gode turmuligheter til lands og til vanns. Reindriftsgården Boazovázzi er en attraksjon. 

Losmuseum og telegrafimuseum - og Lødingen kirke har et Jesus-maleri som er malt av Edvard Munch.

Og hvordan kommer man seg hit?

Lødingen ligger strategisk til som et knutepunkt mellom Nordland og Troms, med flere faste fergeavganger til Bognes. 

Det er også busstrafikk til Harstad, sørover mot Bodø, og vestover mot Lofoten og Vesterålen. 

Evenes lufthavn ligger en drøy times kjøretur unna. I tillegg har Hurtigruten startet opp trafikk til og fra Lødingen. 

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Lødingen, Vesterålen og Hålogaland

  • Hvor?

  • Hva?Powered by Labrador CMS