Simon (29) sluttet som politimann for å jakte flere innbyggere til Mosjøen

– Vi må jobbe sammen for å skape et liv med innhold, sier Simon Almås. Nå skal han jobbe for å gjøre Mosjøen og Vefsn kommune mer attraktiv.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

Tidligere i vår startet Mosjøen og Omegn Næringsselskap jakten på en «attraktivitetsagent». En som i hovedsak skal ha ansvar for merkevarebygging, rekruttering og tilflytting til Mosjøen og Vefsn kommune.

Kommunen jobber i dag strategisk med nye industrietableringer – særlig knyttet til grønn industri.

Nye tilflyttere skal etter hvert ha jobb, men også trives og leve et godt liv når de kommer.

I november starter mosjøværingen Simon Almås (29) i jobben som prosjektleder, og skal lede det viktige arbeidet med å skape bo-lyst, og ikke minst bli-lyst i hjemkommunen.

Simon Almås

  • 29 år, fra Mosjøen
  • Flyttet nylig fra Tromsø til Mosjøen med samboer og barn
  • Har de siste årene jobbet som politi
  • Nå kommende prosjektleder i Mosjøen og Omegn Næringsselskap
  • Driver med musikk, fotografering og sykling på fritiden

Fra politimann til «attraktivitetsagent»

Simon, som nå har flyttet tilbake til Mosjøen sammen med samboer og barn, har de siste årene jobbet som politi i Tromsø.

– Mange vil kanskje tenke at det er et litt uvanlig karriereskifte?

– Det er det nok. Å jobbe som politi er en viktig, men også en spesiell jobb. Jeg kjente jeg hadde behov for å prøve noe nytt. Også er det mye som skjer i Mosjøen fremover, så jeg følte det var et riktig tidspunkt å flytte hjem på.

Simon hadde kveldsvakt da han kom over den nye stillingsutlysningen fra Mosjøen og Omegn Næringsselskap.

Han ble nysgjerrig og etter å ha lest stillingsbeskrivelsen tenkte han umiddelbart «dette er jo meg».

– Jeg så med en gang at mine personlige egenskaper kunne passe godt i denne stillingen. Jeg er nyskjerrig og elsker å bli kjent med nye mennesker, sier han.

Simon har også erfaring fra flere prosjekter innen musikk og kultur, der han ofte har hatt en rolle med både planlegging og utførelse.

– Jeg er type som får ting til å skje, og jeg får som regel til det jeg vil. I stillingen jeg nå går inn i må ha evnen til å forstå folk sine behov og skape et godt nettverk.

Samarbeid = bo-lyst og bli-lyst

Simon, som starter i jobben i midten av november, ser frem til en aktiv hverdag der han får bruke kreativiteten og fantasien.

Han har allerede flere tanker om hvordan man skal få til en positiv utvikling for kommunen.

Jeg tror samarbeid mellom alle parter i næringslivet blir nøkkelen. Vi må involvere bedrifter, utdanningsaktører og barnehager, men også aktører som har ulike tilbud innen uteliv, kultur og idrett. Sammen kan vi få til den utviklingen vi ønsker, sier han.

Vefsn kommune jobber strategisk med nye etableringer - særlig knyttet til grønn industri.
Vefsn kommune jobber strategisk med nye etableringer - særlig knyttet til grønn industri.

Han legger til at karriere- og bomuligheter er viktige fokusområder for å få folk til å flytte tilbake, men at det også er vel så viktig å legge til rette for trivsel.

– Voksne, ungdom og barn må føle seg inkludert i lokalsamfunnet. Vi må tilby noe som gjør at folk kan bygge et liv her, og ha noe å gjøre utenom skole- og arbeidstid, fortsetter han.

Simon ønsker blant annet å se nærmere på hvordan man kan få til et levende sentrum og flere fritidstilbud – særlig for barn.

– Vi må jobbe sammen for å skape et liv med innhold, sier han.

Må tørre å ha ambisjoner og lære av andre

– Tror du at litt av problemet mange steder er mangelen på samarbeid?

– Dessverre er mange byer og kommuner påvirket av et «gubbete» samfunn. La oss bare kalle en spade for en spade, sier han.

Simon mener at det ofte er en viss skepsis til de som prøver å få til noe nytt i kommunen, og at mange helst ser at alt skal være «som før».

Skal man få til utvikling og bo-lyst må vi legge vekk skepsisen og tørre å ha ambisjoner. Og vi må heie på aktører som bidrar til å gjøre Mosjøen og omegn mer attraktiv.

Han trekker frem Nordgondol, som etter planen snart skal bygge en Gondol-heis fra Mosjøen sentrum og opp til Øyfjellet på 818 m.o.h, som et godt eksempel.

Simon har også sett at det generelt i nord har blitt en ukultur om at man ikke skal sammenligne seg med eller skryte av andre kommuner.

– Det synes jeg er en gammeldags måte å tenke på. Vi må tørre å sette fingeren på hva andre kommuner gjør som vi kan lære av. Vi må naturligvis også tørre å være stolt av det vi får til her – og dele dette med kommuner som ser til oss for inspirasjon. Med andre ord spille på lag på tvers av kommunegrensene.

Det kommer godt med at Simon de senere årene har bodd i større byer, som Bodø og Tromsø, og sett hvordan de har klart å lykkes.

– Det gir meg noen kort på hånda og ideer som jeg tror er verdt å spille på. Det ligger en ærefrykt i oppgavene jeg snart skal ta fatt på.

Den historiske og vakre Sjøgata i Mosjøen sentrum er godt kjent for de fleste

Nå ønsker den ferske prosjektlederen å se nærmere på hvordan man kan få til et levende sentrum og flere fritidstilbud

Gikk viralt i sosiale medier

For noen måneder siden ble Simon over natten kjent over sosiale medier som «den syngende politimannen».

Under et utdrikningslag i Tromsø sentrum skulle Simon henvende seg til brudgommen og to andre som spilte og sang – som om han var der i forbindelse med en ordensforstyrrelse. Brudgommen visste ikke at dette var et planlagt stunt.

I stedet tok Simon mikrofonen fatt og sang sammen med «gatemusikerne». Det hele ble filmet av en i utdrikningslaget, og lagt ut på sosiale medier.

Videoen er i dag sett over 20 millioner ganger på Instagram og TikTok.

– Du har jo gått viralt på sosiale medier, er det slik du skal nå ut til flere som ønsker å flytte hjem til Mosjøen?

– Jeg tror ikke jeg skal kaste meg på det kjøret igjen, ler han.

– Men det er veldig heftig og gøy at det har tatt så av, det var ikke planlagt. Når det er sagt kan sosiale medier ha en stor verdi, og det er absolutt en plattform man bør bruke for å synliggjøre Mosjøen og omegn.

Ser frem til å dyrke hobbyene sine

Etter mange år borte fra hjembyen ser Simon nå frem til å benytte mer tid med familie og barndomsvenner som fortsatt bor i Mosjøen, og bruke mer tid i familiehyttene enn det han tidligere har hatt mulighet til.

Simon gleder seg til å ta fatt på nye arbeidsoppgaver i hjemkommunen.
Simon gleder seg til å ta fatt på nye arbeidsoppgaver i hjemkommunen.

– Også blir det fint å dyrke hobbyene mine som i stor grad dreier seg om å spille i band, drive med foto og sykle i terreng.

Og selv om han har pappaperm noen måneder til, er planen å “tjuvstarte” litt i den nye stillingen som prosjektleder.

– Jeg har lyst til å bli litt kjent med det som venter meg på jobb, så slipper jeg starte med helt blanke ark i november, avslutter Simon.

Powered by Labrador CMS