Jon har leid seg et hus på Medby i Andøy.

Jon Ødegård (48) drømte i flere år om å flytte til Nord-Norge. Nå skal han forvalte skog og vilt i Vesterålen

– Jeg hadde angret om jeg ikke hadde takket ja til denne muligheten, sier Jon, som nå er i gang med nye utfordringer i Sortland kommune.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

Tidligere i vår lyste Sortland kommune ut to rådgiverstillinger, da det de neste ti årene ventes stor tømmervekst i Vesterålen og Lofoten. Begge nyansatte skal ha ansvar for skog– og viltforvaltningen i regionen.

En av stillingene takket sørlendingen Jon Ødegård ja til å ta over, etter at forgjengeren valgte å gå av med pensjon. Han kommer fra Konsmo i Agder, og har en solid og variert bakgrunn.

Jon Ødegård

  • 48 år, fra Konsmo i Agder
  • Flyttet nylig fra sitt hjemsted til Medby i Andøy med sine to elghunder
  • Har nylig startet i jobben som skog- og viltforvalter i Sortland kommune
  • Er over gjennomsnittet interessert i natur og jakt
  • Har et stort hjerte for skogbruk og naturmangfold

Jon er utdannet landbrukstekniker og ingeniør i petroleumsteknologi, og har vært innom flere bransjer - fra landbruk og kommunale tjenester til anlegg, olje og boring.

Best trivdes han i rollen som bonde på familiegården, et kombinasjonsbruk med skog- og melkeproduksjon, som han overtok fra foreldrene i 2000.

– Jeg ble ironisk nok, kort tid etter overtakelse, allergisk mot ku. Til tross for medisinering og verneutstyr måtte jeg etter åtte år gi meg som bonde, sier Jon.

Drømmen om Nord-Norge

Det er flere år siden Jon kom på tanken om å flytte til Nord-Norge. Han reiste mye rundt i landsdelen i forbindelse med både jobb og jakt, og forelsket seg i naturen, kulturen og menneskene.

– Jeg jobbet offshore i turnus i noen år, og da har det ikke så mye å si hvor i landet man bor. Jeg så virkelig for meg å bosette meg i her i nord, og kjente på et savn etter naturen hver gang jeg reiste tilbake Sørlandet igjen.

Men så kom nedgangen i oljebransjen i 2014, og da Jon startet i ny jobb som selvstendig næringsdrivende, ble hverdagen mindre fleksibel og forutsigbar.

– Det gjorde det mye vanskeligere å bare flytte på seg, men tanken forsvant likevel aldri.

Da rekrutterer Kjartan Ridderseth i Heia Nord-Norge tok kontakt for å høre om Jon kunne være interessert i jobb som skog- og viltforvalter i Vesterålen, ble han umiddelbart nysgjerrig.

– Jeg kjente på at jeg kom til å angre hvis jeg ikke tok denne muligheten. Men jeg hadde egen gård og ikke minst familie jeg var usikker på om jeg kunne reise fra. Det lot seg likevel gjøre, takket være at datteren min kunne forvalte gården.

Jon er nå på plass i Nord-Norge, og har bosatt seg i Medby i Andøy med sine to elghunder - for sentralt er det ikke aktuelt å bo.

– Det er nærmest mulig naturen jeg hører hjemme. Jeg kan ikke bo i byen, ler han.

Jon og hans to elghunder er allerede godt i gang med med jaktsesongen

Nå ser han frem til å ta fatt på mange spennende oppgaver i Sortland kommune

Et hjerte for skogbruk og naturmangfold

Jon startet i ny jobb 20.september. Han skal bruke den første tiden på å sette seg inn i stillingen og oppgavene som venter.

Mye skog i regionen er hogstmoden, og det er skissert en mangedobling av kvantumet som skal hogges og tas ut de neste årene.

En av de store oppgavene blir å se på hva som skal gjøres med tømmeret, også med hensyn til skogeiernes ønsker.

– Det er jo et ønske om lokal videreforedling, men skal det la seg gjøre må vi ha næringsaktører som har mulighet til å ta imot hogsten. Ellers må vi se på hvilke muligheter det ligger i eksport, forklarer Jon.

Viltforvalting er også en stor del av jobben, og har blitt særlig viktig i en tid der mange syns elgen har blitt for pågående. Bønder sliter med skader avlinger og utstyr, og risikoen for påkjørsler og angrep har økt.

– Det skjer en utvikling i elgbestanden vi må se nærmere på, og det er sikkert ulike ønsker på hvordan dette kan løses. Vi har en forvaltningsrolle som i grove trekk skal gjenspeile det befolkningen ønsker, men som også skal styres i forhold til lovverket.

Naturmangfold er svært viktig for Jon, men han vet at det ikke alltid er like enkelt å forvalte på en måte som passer som hånd i hanske.

– Det er snakk om å gjøre inngrep i naturen som ikke alltid er like populært hos befolkningen. Jeg opplever likevel at samfunnet er mer pragmatisk her i nord enn sørpå.

Jon leier et hus i Medby i Risøyhamn, men er for tiden på utkikk etter et småbruk.

På utkikk etter småbruk

Å flytte fra hjemstedet, familie og venner til et lite tettsted i nord der han ikke kjenner noen fra før, bekymrer ikke Jon.

– Jeg er ganske selvdreven og håper nettverket kommer litt av seg selv. Nå får jeg nye kollegaer og kanskje kommer jeg også i kontakt med et jaktlag.

Også har jeg alltid vært glad i menneskene i nord. De er åpne og gjestfrie, og har en mye mer direkte tilnærming enn andre steder i landet. Det er verdier jeg setter pris på og kjenner meg igjen i.

Nå ser Jon mest fram til å bruke fritiden ute i naturen, bli kjent med nye områder og ikke minst komme ordentlig i gang med jaktsesongen, som nå har startet.

– Jeg er over gjennomsnittet interessert i natur og jakt, så jeg tror nok jeg har havnet på rett sted, smiler han.

Og selv om Jon måtte gi seg som bonde i 2008, er han ikke ferdig med gårdslivet. Han drømmer om å finne seg et lite småbruk i nærheten, og er allerede godt i gang med å lete.

– Jeg kjenner det rykker i budknappen noen ganger, men jeg skal prøve å ha is i magen, snakke med lokalbefolkningen og se meg litt rundt før jeg kjøper noe.


Trenger du hjelp til å finne flinke folk?

Ta gjerne kontakt med partner og faglig ansvarlig Kjartan Ridderseth:


Disse har vi også rekruttert:

Powered by Labrador CMS