Rekruttert av Heia Nord-Norge

Vladimir Matic er ny skogforvalter i Sortland kommune – med ansvar for samarbeidet i Lofoten og Vesterålen.

Sortland og Vesterålen har fått en skogforvalter med solid erfaring

Vladimir Matic er den nye skogforvalteren i Sortland kommune. Han tar med seg bred erfaring og mye kunnskap fra naturforvaltning i Serbia.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

– Skognæringen i Nord-Norge, som her i Lofoten og Vesterålen, har veldig stort potensial, sier Vladimir Matic.

Tidligere i år begynte han som skogforvalter i Sortland kommune, og dermed også med ansvar for 10 kommuner som deltar i et interkommunalt samarbeid om nettopp denne forvaltningen.

Forsvarlig forvaltning

Serberen Matic er, blant annet, utdannet ingeniør i skog– og naturforvaltning fra Beograd. Når han snakker om forvaltning er det ikke bare snakk om potensial og utnyttelse her og nå.

– Ja, skogen kan gi ressurser for å bygge og lage andre produkter av tre. Men vi skal ikke hugge ned en skog ukontrollert, uten en plan, sier Vladimir først.

Så snakker han om den store oppgaven vi har fått. Han lar seg inspirere av indianernes måte å tenke på: Ja, vi skal utnytte og bruke skogen. Men først og fremst skal vi ta vare på den til neste generasjoner.

– For meg er skog først og fremst en arv. Vi skal gi den videre til våre barn og barnebarn, slik at de også kan bruke skogen, fortsetter han.

Fra Serbia til Beiarn

Vladimir er som nevnt ingeniør innen skog– og naturforvaltning. Han er brannmester med fordypning i skogbrann. I hjemlandet Serbia har han jobbet både med skogforvaltning, sikkerhet og psykisk helse. Han har vært daglig leder i et byggefirma i flere år.

Før han og familien i 2016 kom til Norge, og arbeid for en treindustrifabrikk på Beiarn. Noen år senere flyttet familien til Geilo, hvor Vladimir jobbet som miljøterapeut.

– Men vi ville tilbake til Nord-Norge. Folk her nord er veldig fine, forteller han.

I fjor høst ble Lødingen neste stopp. Her fikk kona jobb først. Så fikk Vladimir denne jobben i Sortland kommune.

Knytter kontakt med skogeierne

Hverdagen som skogforvalter består mye av søknader, saksbehandling og kommunikasjon. Nå som våren er her for alvor, ser Vladimir fram til også å reise ut på besøk og befaringer til de mange hogstklare skogene i Lofoten og Vesterålen.

Han har allerede gjort seg noen erfaringer om forskjellene på Serbia og Norge. Forvaltningen av skogen her er av flere årsaker litt mer kompleks.

– I Serbia eier staten veldig mye skog. Det vil si at en skogsjef på mange måter bestemmer mer enn myndighetene gjør i Norge. Her eier staten noe, men veldig mye er privateid. Da handler vår rolle mer om forvaltning, tilskudd og godkjenning, sier han.

Kontakt med skogeierne er en annen viktig oppgave. Vladimir har vært med på å arrangere en temakveld for skogsveier, og flere slike er planlagt. Han har også laget nettstedet arktiskgran.no for å gjøre skogbruket digitalt – og ha dialogen med næringen.

– Lofoten og Vesterålen er et enormt område, og det er vanskelig å holde kontakt med alle. Men internett er tilgjengelig for alle, sier han.

PS! Potensialet i skognæringen står på dagsorden under Kystskogkonferansen på Stokmarknes 23. og 24. mai. Der skal Vladimir også stå på scenen, og snakke om skogreisingseventyret i Lofoten og Vesterålen.

Powered by Labrador CMS