Ingrid Berg kan ikke få nok av naturen i Porsanger og Finnmark.

Ingrid (25) trodde hun flyttet til «gokk»: – Men her ligger alt jeg trenger, innenfor en radius på fem minutter

Hun tok et spontant valg om å flytte til Finnmark. Valget viste seg å være både riktig og lønnsømt. – Jeg har blitt ekstremt godt tatt imot, og ser ikke for meg å flytte sørover igjen med det første, sier Ingrid Berg. 

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

25-åringne jobber som nyutdannet lærer ved Lakselv ungdomsskole. Og spør vi Ingrid, er Lakselv det ultimate stedet for å vokse som lærer.

– Finnmarkingene er mer åpen, mindre stressa, og veldig inkluderende, sier hun.

Søkte spontant

Ingrid forteller at det er nå først hun begynner å lære hvordan det er å være lærer.

Hun fullførte lærerutdanningen våren 2023, men søkte allerede i januar samme år på lærerjobben i Lakselv.

− Jeg fant en jobbutlysning med søknadsfrist bare to dager etter. Søknad ble sendt, og det ble tidlig avklart at flyttelasset skulle til Lakselv etter endt sommerferie, forteller den ferske læreren.

– Jeg visste at jeg hadde lyst til å se en annen del av Norge etter at masteren var ferdig. Jeg hadde lekt med tanken om å flytte nordover, og tenkte på Lakselv da jeg har noe familie i Porsanger, forteller Ingrid.

Sparer betydelige summer

Det økonomiske aspektet var også viktig da valget skulle tas, med nedbetaling av studielån, finnmarksfradraget og generelt lavere utgifter eksempelvis på leilighet og strøm.

– Drømmen og målet er å komme inn på boligmarkedet, sier Ingrid.

Som lærer kan hun nemlig få slettet opp til 50.000 kroner i året fra Lånekassen ved å bo i Finnmark, og Finnmarksfradraget utgjør 30.000 kroner i skattefradrag i tillegg.

–Jeg sparer faktisk betydelige summer bare på valg av fylke.

Føles ikke langt hjemmefra

Innerst i Porsangerfjorden vi finner tettstedet Lakselv. Her bor i overkant av 2200 personer, og det er administrasjonssenter i Porsanger kommune, med rundt 4000 innbyggere. 

Her er det kalde vintre, men også varme somre.
På torget i sentrum av tettstedet.
Hovedveien går gjennom Lakselv sentrum.

– Det er lite, men vi har alt vi trenger i det daglige, sier Ingrid, og nevner spiseplasser, bar, klesbutikker og matbutikker.

– Det tar liksom 5 minutter å kjøre til alt. Det er større avstander i Moss, ler hun.

Banak lufthavn, et steinkast fra Lakselv sentrum, har direktefly til Oslo to ganger i uken. Det går fly til Tromsø hver dag.

– Da jeg dro hjem til jul tok det 5 timer fra jeg gikk ut døren i Lakselv, til jeg gikk inn døren i Moss. Det er ikke gærnt, og da føles det ikke så langt hjemmefra, sier hun.

Nærmeste by er Alta, men der har Ingrid ikke vært enda.

− Vi har jo alt vi trenger her!

Flust med fritidstilbud

Dagene har blitt travle, og enda mer innholdsrike enn hun hadde trodd.

– Jeg er på jobb fra rundt halv 8 til i tre-fire tiden, og så har jeg forskjellige aktiviteter på ettermiddagene, sier hun.

Vi snakker klatring i klatrevegg, samt fotball og basketball på trimnivå i ukedagene. Og så er det tid for stallen i helgene. I tillegg har hun fått prøve seg på hundekjøring.

– Jeg hadde ikke forventet et så stort tilbud, og kunne valgt både badminton og innebandy også. Og så er det kino, og uendelig med natur da. Jeg blir aldri mettet på utsikten!

Ingrid rakk akkurat ikke å se midnattssola i høst, men å ha det lyst hele døgnet var fantastisk.

− Mørketida har på sin måte også vært en fin tid. Mindre mas, og man nyter det å sitte inne med en kopp med kakao. Men jeg gleder meg til lysere dager, og å oppleve midnattssola på ordentlig, forteller hun.

Inkluderende miljø

Hun trekker mottakelsen frem som det beste minnet etter første semester i Lakselv. Kollegaer og huseier dro henne med på aktiviteter fra dag én, og ifølge Ingrid føles finnmarkingene generelt mer åpen og inkluderende. 

De er lettere å prate med, tar mer kontakt, og terskelen for å stikke innom for en kaffe føles lavere.

– Det fleipes så klart litt om søringene, men de lokale fikk meg raskt til å føle meg som en del dem, avslutter Ingrid Berg.

Les flere gode historier:

Kan du også tenke deg til Finnmark?

Powered by Labrador CMS