Alexander (26) flyttet fra Bergen til Vesterålen rett etter studiene.To år senere er han blitt avdelingsleder

– Jeg har fått muligheter jeg ikke hadde fått i en storby, sier Alexander Brørvik. Etter to år som lærer på Andøy videregående skole blir han trolig en av landets yngste avdelingsledere.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

Alexander fullførte i 2020 en mastergrad i samfunnsfagdidaktikk på Høgskulen på Vestlandet, og har i tillegg en lektorutdanning.

Han hadde tidlig i studiene ambisjoner om å bli lærer i videregående skole, men var klar over et stort press på arbeidsmarkedet i Bergen og andre storbyer.

Han begynte derfor å se på mulighetene i Nord-Norge.

– Som student var jeg klar over at man bør være villig til å flytte på seg for å få fast jobb. Også hadde vi jo hørt rykter om at sjansen for å få en stilling man ønsket seg var vesentlig bedre i nord, forklarer Alexander.

På jakt etter muligheter i nord? Sjekk spennende jobber her!

Forelsket seg i Nord-Norge

Rett før Alexander gikk ut i sommerferie i 2020 søkte han på en vikarlærer-stilling på Andøy videregående skole.

Deretter dro han og en kompisgjeng på ferie til Nord-Norge.

– Å flytte nordover startet som en idé om å gjøre noe annerledes. Så ble jeg enda mer sikker da jeg på ferie forelsket meg i fjellene, naturen og det idylliske landskapet.

Alexander var på vei hjem fra ferie da han ble oppringt av tidligere rektor på Andøy videregående skole, som ønsket et intervju.

Det endte med at han takket ja til tilbud om jobb og dro nordover.

– Tanken var å bo i Nord-Norge et års tid og få litt arbeidserfaring. Men nå har jeg startet på mitt tredje år og stortrives så langt, forteller han.

Fra vikarlærer til avdelingsleder – satser på unge ledere

Allerede etter første år i lærerstilling takket Alexander ja til fast stilling som sosialpedagogisk rådgiver og yrkesrådgiver for romteknologi og studiespesialiserende.

Det passet meg ypperlig, særlig med tanke på min tidligere bakgrunn som miljøterapeut i Askøy kommune.

Alexander trives godt på Andøy videregående skole.

Etter hvert skulle lederstrukturen i Andøy VGS endres, da tidligere rektor skulle slutte etter 26 år i trofast tjeneste.

I den anledning ble det lyst ut en stilling som avdelingsleder for studiespesialiserende, som Alexander søkte på og takket ja til.

Han er nå i gang med sitt tredje år og har nå trolig blitt den yngste avdelingslederen i Nordland fylkeskommune – kanskje også i landet?

– Det viser at Nord-Norge tør å utvikle, ivareta og satse på unge, nyutdannede lærere, samt unge ledere. Her på Andøy har jeg blitt tilbudt muligheter jeg ikke hadde fått i de store byene.

Et godt og inkluderende miljø

Å flytte fra en storby og alle man kjenner til et lite øysamfunn med ca. 5.000 innbyggere kan kanskje virke skummelt for de fleste.

Det har gått over all forventning for Alexander, som ikke kjente noen på øya fra før.

Han forteller at Andøy virkelig har turt å satse på de unge og at øysamfunnet har et ungt tilflyttermiljø, som naturligvis hjelper stort når man kommer til en ny plass.

– Jeg har bare møtt varme og inkluderende mennesker fra første stund. Vi som bor her har et felleskap og en slags felles identitet. Mange av menneskene jeg har blitt kjent med i løpet av kort tid er i dag mine nærmeste venner.

– Du kommer jo fra en storby, det er sikkert noe du savner som ikke finnes på Andøy?

– Jeg savner å kunne ta seg en bytur, og kikke rundt i kjedebutikker. Kanskje også stikke innom en kafè og kjøpe en kaffe på vei et sted.

Alexander ser imidlertid ikke noen utfordringer med begrenset tilgang til butikker, kafèer og uteliv.

– Det er en tilvenningssak. Jeg bruker Andøy mye mer enn jeg brukte Bergen. I tillegg setter man ekstra pris på den lokale restauranten og den lokale puben her. De blir et slags knutepunkt der alle møtes.

Alexander har aldri levd så tett på naturen som han gjør på Andøy

På øya nyter han fine solnedganger

Og dansende nordlys

Aldri levd så tett på naturen

Bor man på et sted som Andøy er det kanskje ikke overraskende at Alexander bruker mye av fritiden sin i naturen.

– Jeg er en fjellgeit, og har aldri bodd så tett på naturen før. Vi har jo fjell i Bergen, men dette blir på en helt annen måte. Jeg føler meg privilegert.

Lokalbefolkningen introduserte han også tidlig for turer og aktiviteter som blant annet randonee, surfing og volleyball.

– Det er kanskje ikke så mange som vet det, men Andøy er godt egnet for surfing, særlig på vinteren. Også har jeg funnet ut at truger faktisk har en funksjon, ler han.

Det er jobber og muligheter i Nord-Norge

Som mange andre studenter tenkte også Alexander at det kunne være utfordrende å få drømmejobben rett etter studiene.

Han valgte derfor heller å fokusere på mulighetene fremfor begrensningene.

Han mener det er viktig for Nord-Norge å få frem at det finnes mange muligheter her, slik at andre i hans situasjon tør å ta sjansen på å flytte nordover.

Jeg var villig til å flytte på meg for å få den jobben jeg ville ha. Det er mange jobber her, men mangel på folk. Jeg er evig takknemlig for valget jeg tok i 2020.

– Ser du for deg å bli værende i Nord-Norge?

– Det er vanskelig å si. Jeg har fått et godt nettverk og kaller allerede Andøy for “hjem”. Så lenge jeg trives ser jeg ingen grunn til å flytte herfra.

Les flere magasinsaker:

Powered by Labrador CMS