Steinar Sæterdal er Porsangers nye kommunedirektør.

Denne uka begynner han på jobben som kommunedirektør i Porsanger

Steinar Sæterdal (65) ble oppriktig glad da han fikk tilbudet – og føler seg mer enn motivert til å gå løs på oppgaven.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

Tidligere i år lyste Porsanger ut stilling som kommunedirektør, i samarbeid med rekrutteringsbyråene Heia Nord-Norge og Kjelseth Consulting.

Med sju søkere på lista og flere godt kvalifiserte, falt valget i høst på en erfaren ringrev:

Steinar Sæterdal gir seg som rådmann i Moskenes etter fire år, og går løs på tilsvarende lederjobb rundt 100 mil lengre nordøst.

Han tiltrer jobben allerede denne uka, og forbereder nå flyttingen til Finnmark.

Muligheter og samarbeid

– Gratulerer! Hva var det som fristet med denne jobben?

– Jeg kjenner området litt fra før, og synes alltid det har vært spennende. Samtidig er det en kommune med store muligheter. Forsvaret, næringsliv og annet som skjer i området. Det er også en region med økende grad av regionalt samarbeid, og det har jeg erfaringer med, sier Sæterdal.

Med Porsangers rundt 4000 innbyggere betyr det også en litt større stab i administrasjonen – og dertil større muligheter til å få gjennomført noe.

For Sæterdal personlig var dette også en mulighet han måtte gripe, hvis han skulle bytte jobb:

– Jeg syntes det var på tide med litt forandring. Og hvis jeg skulle bytte jobb, måtte det kanskje skje nå, sier han.

Forrige uke var han i Porsanger for å hilse på nye kolleger og ansatte.

– Jeg snakket litt med flere av dem, og syntes det var kjempeartig. Det er mye bra som kan skje i Porsanger. Så er det åpenbart ikke bare å knipse med fingrene, men jeg tror vi kan få til mye sammen.

Solid erfaring og CV

Noen vil dra kjensel på Steinar Sæterdals navn fra hans mange tidligere posisjoner:

Han var blant annet konserndirektør i OVDS og senere Hurtigruten i nær 20 år. Han har jobbet med reiseliv i eget selskap og som selvstendig konsulent.

Sæterdal var samferdselssjef i Nordland fylkeskommune fra 2012 til 2015. Og siden 2018 altså rådmann i Moskenes kommune.

65-åringen har solid kompetanse med seg i bagasjen til Porsanger. Men lokalpressen var i flere sammenhenger først og fremst opptatt av hans høye alder.

– Hva tenkte du om det?

– Det hadde jeg ingen problemer med, og man ser jo ofte at media har sine oppfatninger og prøve å lage en situasjon ut av det. Det er jo ikke alltid de treffer.

– Men jeg er i høyeste grad motivert. Jeg ble oppriktig glad da jeg fikk tilbudet, og at det var en enstemmig innstilling, sier Sæterdal.

Han går løs på jobben med et åremål på 5 år, og sier at det sammenfaller med eget perspektiv.

Så legger vestlendingen muntert til:

– Og da vil jeg fortsatt være rundt ti år yngre enn den amerikanske presidenten er i dag!

Mener rådgivere ofte velger like kandidater

– Er vi for dårlige til å sette pris på lang erfaring og mange års kompetansebygging i Norge?

– Det er i alle fall slik at når du kommer over et visst nivå, i mange store selskaper og organisasjoner, så bruker man gjerne eksterne rådgivere som er veldig uniforme.

– Konsulentene med blådress og spisse sko har en tendens til å velge noen rundt 45-50 med en ganske rett CV og kurs oppover, sier Sæterdal.

– Kanskje er man mindre dristig, og kanskje er det fordi man sitter lengre unna. For eksempel tror jeg det er lurt slik dere gjør: Å sitte i Nord-Norge for å rekruttere til landsdelen. Det gir bedre kunnskap om både behovet og kandidatene, fortsetter han.

3 karrieretips fra Steinar Sæterdal

  1. Det handler om å stå på og tenke fremover. Det er i fremtiden du skal leve, ikke i historien. All erfaring du får er positivt.
  2. Og så kan det ofte være litt tilfeldig hva du får av muligheter. Men mulighetene vil komme. Da handler det om å gripe dem.
  3. Utdanning er også selvsagt viktig, men det handler først og fremst om å lære et språk og en metodikk, og forståelse for grunnleggende elementer, som for eksempel økonomi. Det viktigste du gjør og lærer av, handler om å snakke med folk, bygge tillit og lojalitet, sier Sæterdal.

Men det finnes unntak, og mange erfarne ledere i Norge også. 65-åringer nevner eksempler som Per Sævik (81) i Havila og Trond Mohn (79).

Av andre eksempler:

Da Sigrun Vågeng tiltrådte som Nav-direktør i 2015, var hun 65 år. Hun stod i jobben til fylte 70.

I fjor tiltrådte 60-åringen Kjell Hugvik som ny kommunedirektør i Bodø.

Og nå altså 65 år unge Steinar Sæterdal i Porsanger.

Forventer både utfordringer og engasjement

Sæterdal kommer fra en Moskenes kommune med store økonomiske utfordringer – langt større enn de som har brakt Porsanger på den såkalte ROBEK-lista.

– Betyr det at dette blir en enkel jobb for din del?

– Nei, overhodet ikke. Det er sikkert andre og vanskelige utfordringer i Porsanger også. Når det gjelder økonomien, så er det selvsagt mulig. Men det forutsetter at vi har samme virkelighetsforståelse, og aksept for å gjøre noen justeringer, sier påtroppende kommunedirektør.

Han snakker gjerne engasjert om samfunnsutvikling, næringsliv og vekst.

Men understreker også hva som er den viktigste jobben for kommunen:

– Det første premisset for alt dette er at vi leverer de tjenestene som innbyggere og næringsliv har behov for. Det andre er at politikken og administrasjonen fungerer. Det vil ofte være uenighet i en kommune, men vi må klare å være enige likevel om hvordan vi skal jobbe fremover, sier Sæterdal.

– Porsanger er en kommune med høyt engasjement, både i lokalpolitikken og fra innbyggerne. Hvordan ser du på å lede en kommune som stadig diskuteres i offentligheten?

– Det synes jeg er sunt. Så lenge vi forholder oss til noen enkle prinsipper. For eksempel skal kritikk fra politikere til administrasjonen gå til kommunedirektøren, og ingen andre. Det andre er at vi helst bør ha en saklig og ikke personorientert debatt, oppfordrer påtroppende kommunedirektør.

Varsler ingen revolusjon

Han nevner videre stikkord som åpenhet, tillit og samspill – elementer som kan ta ned konfliktnivået.

Samtidig er Sæterdal ikke bekymret for engasjementet.

– Nei, og den direktheten du finner i FInnmark – den har jeg ingen problemer med. Det er mye bedre å få ting opp på bordet, enn å forsøke å gjemme det bort, sier han.

Kanskje hjelper det å være vestlending for å takle den nordnorske direktheten. Så har Sæterdal da også bodd i Nord-Norge i 40 år og feriert her hver sommer før det, med en mor fra Kjerringøy.

Men direktheten skal ikke oversettes til panikk eller hast. Porsangers nye kommunedirektør har ingen programerklæring, og varsler definitivt ingen store revolusjoner.

– Nei, i mitt hode handler det om «evolusjon» og stadige endringer. Dessuten er det blitt stadig viktigere å forankre ting grundig, slik at vi får flest mulig med oss, sier Sæterdal.

– Og endringer er noe vi kommer til å møte hele veien. Den tida du kunne omorganisere og ha det slik i ti år er nok forbi. I dag sørger både den digitale utviklingen og behov for ny kompetanse for at vi hele veien må utvikle og endre det vi gjør, fortsetter han.

Finnmark har mange mil med veier, og Porsangers nye kommunedirektør ser fram til å utforske noen av dem.

Skal bli kjent med Finnmark

Sæterdal flytter i disse tider opp til Porsanger. Han er skilt, har tre voksne barn og har overfor lokalavisa beskrevet seg som historieinteressert. 65-åringen beskrives også som en leder med meget stor arbeidskapasitet – og arbeidslyst.

Men det blir ikke bare jobb, understreker han. Porsangers nye toppleder ser fram til å bli kjent med både kommunen og omlandet.

– Jeg er ikke noe sånn voldsomt naturinteressert, men jeg gleder meg til å komme ut på bygda og bli kjent. Utforske og forstå mer av Finnmark, rett og slett, sier han.

– Inkludert å bli kjent med finnmarkingene. De er et folkeferd som er artige og direkte i sin talemåte. Vi trenger jo ikke gå rundt grøten, sier Sæterdal.

Og har med det risikert å invitere seg på mange engasjerte kaffekopper rundt Porsangerfjorden.


Trenger du hjelp til å finne flinke folk?

Ta gjerne kontakt med partner og faglig ansvarlig Kjartan Ridderseth:


Les om andre vi har rekruttert:

Powered by Labrador CMS