Settefiskanlegget i Kilvika skal produsere 6000 tonn smolt hvert år, og blir en betydelig arbeidsplass i Meløy.

Kjemperespons for nytt settefiskanlegg: Helgeland Smolt fikk 181 søkere til Kilvika

Helgeland Smolts nye anlegg i Kilvika i Meløy har vært etterlengtet på arbeidsmarkedet i regionen. Den store interessen for de rundt 25 ledige stillingene som ble lyst ut i starten av april tok selskapet på senga.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

– Allerede en liten time etter at stillingene var lyst ut, hadde vi 14 søkere.

Det sier HR-koordinator Katrine Steinbakk Jensen etter at søknadsfristen har gått ut. 

Nå starter arbeidet med å sortere ut og opprette kontakt med aktuelle kandidater, og det blir en formidabel jobb framover. 

Totalt kom det inn 181 søkere fra hele landet, men i hovedsak fra Meløy, Rødøy, Gildeskål og Bodø.

HR-koordinator Katrine Steinbakk Jensen i Helgeland Smolt.

Inntil 25 personer skal ansettes i forskjellige stillinger ved settefiskanlegget, som har en investeringskostnad på godt over én milliard kroner.

– Men før vi vet nøyaktig hvor mange som skal ansettes, må vi blant annet lande en turnusordning. Vi har mange diskusjoner i gang allerede, men om det blir 20 eller 25 ansatte, er det uansett en betydelig mengde ansatte på et lite sted, sier Jensen.

Nær åpning

Etter at Glomfjord-bedriften Norwegian Crystals gikk konkurs i august 2023, har veldig mange ventet på at et nytt industrieventyr skulle se dagens lys i Meløy. 

Man kan nesten si at det nye settefiskanlegget nå har blitt en viktig hjørnesteinsbedrift i aksen Gildeskål, Meløy og Rødøy, allerede måneder før åpning.

– Det blir et betydelig antall ansatte, sier Jensen.

Og nå nærmer det seg åpning for settefiskanlegget, hvor det skal produseres 6000 tonn smolt årlig. Hovedsakelig til eierne av Helgeland Smolt; Nova Sea, Lovundlaks, Selsøyvik Havbruk og Gildeskål Forsøksstasjon. I

følge Katrine Steinbakk Jensen er behovet stort.

– Vi har allerede to anlegg i Gildeskål og i Rødøy som produserer smolt til eierselskapene, men det er behov for mer og større smolt. Derfor blir dette prosjektet realisert, samt at det er et anlegg under planlegging i Rødøy.

Bygges i flere faser

Ansettelsene blir gjort i løpet av høsten 2024, og etter planen skal den første rogna settes i anlegget rundt mars/april neste år. Det vil da ta et drøyt år før smolten er klar for sjøfasen. 

Fakta om settefiskanlegget:

  • Investeringskostnad på over én milliard kroner.
  • Vil produsere 6000 tonn smolt årlig.
  • Består av 12 helt adskilte RAS-avdelinger (Resirkuleringssystemer).
  • Eies av Helgeland Smolt som igjen eies av Nova Sea, Lovundlaks, Selsøyvik Havbruk og Gildeskål Forsøksstasjon.
  • Beliggenheten er i Kilvika, sør i Meløy kommune.

På dette året skal det bygges ut flere faser på settefiskanlegget i Kilvika, og til sammen blir det like stort som en dobbel fotballbane.

– Avdelingene som først ferdigstilles på anlegget, er klekkeri, startforing, yngel og smolt som er de første stegene i produksjonslinja. Samtidig pågår byggingen av resten av vårt nye anlegg. Det er en formidabel jobb som skal legges ned før man er i mål.

– Historiefortelling virker

De mange jobbene i Kilvika var lyst ut gjennom Heia Nord-Norge, med en kombinasjon av innholdsmarkedsføring for Helgeland Smolt, stillingsutlysninger og målrettet annonsering av begge deler i digitale medier.

Daglig leder Gard Michalsen i jobbportalen og rekrutteringsbyrået sier at de også tidligere har opplevd mange søkere til attraktive jobber – men det tilhører sjeldenhetene at det nærmer seg 200, særlig i distriktene.

– Når Helgeland Smolt lykkes så godt, er det fordi de bygger en attraktiv arbeidsplass med interessante jobber. Det er mange gode grunner til å bli med på dette eventyret. Men det hjelper ikke om du har disse gode grunnene, hvis du ikke forteller om det. Det har selskapet ønsket, og fått «betalt» for det, sier Michalsen.

– Slik sett er dette et godt eksempel på det vi ofte sier: Historiefortelling virker. Du må ha noe å fortelle om, og hvis du har det, så må du gjøre det, legger han til.

Powered by Labrador CMS