Bo og leve i Vega kommune

Flere topper i Vega gir deg spektakulær utsikt over øyriket

Vega har gitt verden et øyrike i arv. Og NRK serien, Himmelblå, som satte øya på kartet

Det hjelper ikke om du har sett serien Himmelblå på NRK. Du har ikke vært på Helgeland før du har vært på Vega.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det: Vega kommune

Ønsker du en alternativ hverdag, med andre opplevelser enn du får i en by? Da kan Vega være stedet for deg. Her kjenner du skuldrene senker seg og den store roen inntrer, og du er en del av et aktivt lokalsamfunn omgitt av et praktfullt stykke nordnorsk natur. Dette er det ekte Helgeland. Mange velger å komme på besøk for å se selv. Andre er født og oppvokst her, og kan ikke tenke seg å bo noe annet sted. Vega er 6500 holmer og skjær, kritthvite strender og asurgrønt hav - nesten uvirkelig vakkert. Øyene ligger på den største sammenhengende strandflaten i Norge, som ble gravd ut da isen trakk seg tilbake etter siste istid.

1200 innbyggere

Øykommunen grenser til naboene Brønnøy i sør, Vevelstad i øst og Alstahaug og Herøy i nord. Nærmere 80 av de 6500 øyene har vært bebodd, men i dag er det fastboende på tre av dem, Vega (111 kvadratkilometer), Ylvingen og Omnøy. I kommunesenteret Gladstad bor i overkant av 300 av kommunens 1200 innbyggere og der finner du barnehage og skole. På skoletunet finnes også den kommunale svømmehallen og SFO. Nærmiljøet innbyr til aktiviteter i skog og mark, med blant annet med gapahuk, naturlekeplass, lysløype og fotballbaner i umiddelbar nærhet. Vega barne- og ungdomsskole er en 1-10-skole og gir undervisningstilbud for alle mellom 6 og 16 år i kommunen, og har skolefritidstilbud til elevene i 1. - 4. klasse. Nærmeste videregående skole for Vegas ungdom er i Brønnøysund og elevene kan pendle hver dag med hurtigbåt eller bo på hybel.

The,Beautiful,Island,Sla,,By,Vega,Norway.

En av de 6500 øyene er unike Søla

Men er du sentralt på Vega, finner du både Havhotell..

Nature,And,Traditional,Houses,And,Boats,In,The,Coastline,Of

Og vakker kystferie

Havbruk i vekst

Fra gammelt av var fiske den dominerende næringen og i tillegg var egg- og dunsanking fra ærfugl en viktig attåtnæring. Fremdeles er Vega en kommune der primærnæringene står sterkt, med 26 prosent av kommunens arbeidsplasser innen jordbruk. I jordbruket er produksjon av melk og viktigst, hovedsakelig basert på storfehold, men veksten i griseproduksjon har også vært meget god. Fiskerinæringen består av mindre lokale båter, som driver vanlig kystfiske der det meste av fangsten ilandføres utenfor kommunen. Havbruksnæringen er i vekst på Vega, med oppdrettsgiganten Mowi i spissen. Industrien i Vega er svært beskjeden og praktisk talt alle disse arbeidsplassene er innen fiskeribransjen. Nærheten til Brønnøysund gjør det mulig å pendle inn og ut av Vega.

Skur til ærfugl, her sankes dun til verdens beste dundyner.

    Verdensarven

Likevel; det er først og fremst som reisemål Vega er blitt kjent de senere år, og kommunen har besøk av mer enn 30 000 turister hver sommer. Verdensarvstatusen kom i 2005 og har gitt det lokale reiselivet et solid løft, samtidig som NRK-serien Himmelblå også var fantastisk pr for øya. På denne måten har Vega utviklet seg til en spydspiss i utviklingen av besøksnæringen på Helgeland. Reiselivet har som ambisjon å utvikle seg sammen med lokalbefolkningen og kommunen. Derfor finner du ingen store reiselivsaktører på Vega, men mange små som samarbeider og drar lasset sammen. Vega ble i 2015 ble sertifisert som bærekraftig destinasjon og lager nå en plan for besøksforvaltning, slik at det legges enda mer til rette for både besøkende og lokalbefolkning når det gjelder bruk av naturen og øyene.

Natur som skal brukes

Enten du er turist eller fastboende; Vega og øyene rundt er ikke bare natur til å beundre, den egner seg best til å brukes. De 1400 trappetrinnene i Vegatrappa tar deg for eksempel til toppen av det 350 meter høye fjellet Ravnfloget, med en fantastisk utsikt mot øya Søla og resten av verdensarvområdet. Da ser du ut over flere naturreservat, landskapsvernområder og fuglefredningsområder i en variert natur med høye fjell, fiskevann, et rikt dyreliv og et fantastisk kulturlandskap. Eller kanskje det frister med en luftigere opplevelse, som å klatre Ravnfloget Via Ferrata? Du kan velge å ta del i organiserte opplevelser eller utforske øyene på egenhånd. Vega er et eldorado for snorkling og dykking, med krystallklart vann og en artsrikdom som fascinerer. Mange av disse opplevelsene gjør seg godt med å bruke kajakk og sykkel.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Ønsker du oversikt over opplevelser og turmuligheter kan du besøke Visit Vega

  2. Vil du holde deg orientert om bedriftene i kommunen kan du sjekke ut Vega Næringsforening på Facebook

  3. For å få oversikt over lokal idrett og aktivitet kan du lese mer om IL Vega

  4. Praktisk informasjon om kommunen finner du på kommunens hjemmeside

  5. Kunne du tenkt deg en superlokal turguide, finner du det på helgetur

Hjelp, hvor finner jeg bosted i Vega

De fastboende i Vega kommune bor på øyene Vega, Ylvingen og Omnøy, som holdes sammen av gode båtruter. 

Rundt 300 av de 1200 innbyggerne bor i kommunesenteret Gladstad. 

finn.no legges det ut eneboliger for halvannen million kroner og det bygges også nye leiligheter.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Vega innbyr først og fremst til store naturopplevelser. 

Men har også et idrettslag, IL Vega med 350 medlemmer og aktiviteter som fotball, svømming i egen svømmehall, cheerleading og kajakk. 

Vega Kystlag er en av flere aktive lokale lag og foreninger.

Og hvordan kommer man seg hit?

Vega er kun tilgjengelig via sjøveien. Det går flere avganger hver dag med ferge nordover til Tjøtta (60 minutter) og sørover til Horn og Brønnøysund (45 minutter). 

Dessuten betjenes Vega av hurtigbåt på ruten Brønnøysund-Sandnessjøen. Mellom de mindre øyene er det lokalbåtruter som opprettholder forbindelsen. 

Brønnøysund har gode flyruter og anløp av Hurtigruten.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Vega kommune på Helgeland

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS